Cum poți afla dacă mănânci suficiente proteine. Semnele care îți indică acest lucru

Iată cum poți afla dacă mănânci suficiente proteine. Chiar dacă nu ai o rutină de antrenamente fizice solicitante, este important să urmezi o dietă echilibrată, bogată în proteine. Proteinele te ajută să îți construiești și sa îți menții masa musculară.

Claudia-Ellena Ignat
Publicat: 11 august 2024, 7:43
Grăsimile bune precum uleiul de măsline, avocado sau nuci sunt la fel de importante / Shutterstock

Proteinele sunt cunoscute drept unul dintre cei mai importanți macronutrienți de bază. Principalul obiectiv atunci când vine vorba despre aportul zilnic necesar de proteine este menținerea țesutului muscular.

Cum poți afla dacă mănânci suficiente proteine

În timp ce mesele pline de proteine sunt din ce în ce mai promovate, niciun macronutrient nu este rege. Toate sunt la fel de importante. Asigură-te că proteinele pe care le consumi provin din surse sigure, de calitate.

Combină alimentele bogate în proteine precum carnea slabă, lactatele cu conținut scăzut de grăsimi sau peștele cu carbohidrați sănătoși, bogați în fibre. Grăsimile bune precum uleiul de măsline, avocado sau nuci sunt la fel de importante.

„Recomandarea minimă pentru proteine este de 0,8 grame pe kilogram de greutate corporală pe zi.”, a declarat dieteticianul Braeden Yacobucci. “Pentru cei care au o slujbă de birou, dar fac sport în majoritatea zilelor săptămânii, se recomandă un gram pe kilogram de greutate corporală. În timp ce pentru persoanele care ridică greutăți în mod regulat este vorba de 1,6 grame pe kilogram.”, a adăugat acesta, citat de HuffPost.

Astfel, dacă singurul tău obiectiv este menținerea țesutului muscular, cel mai probabil consumi suficiente proteine ca atare. Specialiștii recomandă să încerci să obții necesarul proteic zilnic din alimentație, fără să apelezi la variante precum batoane sau shake-uri proteice.

Experții spun cum poți afla dacă mănânci suficiente proteine, aceasta fiind și cea mai sigură metodă de determinare. Verifică nivelul de proteine consumat prin intermediul testelor medicale de sânge, urină sau masă musculară.

Semnele deficienței de proteine

Majoritatea semnelor care indică o deficiență de proteine întârzie să apară. Așa că ar fi bine să fii atentă, dacă te confrunți cu una dintre simptomele de mai jos.

Senzație constantă de oboseală

Oboseala și slăbiciunea organismului sunt primul semn al deficienței de proteine. Dacă simți o diminuare a randamentului din timpul antrenamentului din sala de fitness, aceasta poate fi una dintre cauze.

Păr, piele și unghii fragile

Părul, pielea și unghiile fragile sunt un alt semn că nu consumi suficientă proteină. De asemenea, pierdere culorii naturale a pielii este un alt simptom.

Nevoia constantă de zahăr și carbohidrați

Nevoia constantă de zahăr sau carbohidrați îți poate atrage atenția că nu mănânci suficiente proteine. Atunci când organismul nu este hrănit corespunzător, ai tendința să mănânci zahăr în exces și alimente procesate.

Senzația constantă de foame

Consumul de proteine vine la pachet cu senzația de sațietate pentru câteva ore bune. Dacă în schimb, îți este foame în mod constant, cauza ar putea fi că nu îți alimentezi corpul cu suficiente proteine.

Edemul, sau umflarea membrelor, este un semn al unei deficiențe de proteine mai avansate.

Dacă urmezi o dietă vegană sau vegetariană, ești mai predispusă să nu consumi cantitatea necesară de proteine la fiecare masă. Proteina din semințele de dovleac poate fi una dintre alternativele la care poți apela, alegând o gustare rapidă și sănătoasă în același timp.

Iată câteva exemple ale cantității de proteine pe care o poți obține din porții tipice de alimente proteice de înaltă calitate, dacă nu consmui carne:

  • 1 cană de fasole fiartă are 18 grame de proteine
  • 6 uncii de iaurt simplu are 17 grame
  • 1 cană de lapte degresat are 9 grame
  • o jumătate de cană cu nuci are 7 grame
  • 1 ou are 6 grame
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 16 septembrie – 22 septembrie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Schimbările astrale aduc modificări pentru toate zodiile. Horoscopul săptămânii 16 septembrie – 22 septembrie 2024 vine cu surprize în viața personală și profesională. Va avea loc Luna Plină și Eclipsa de Lună în zodia...
2
Sănătate
Ingredientul care te ajută să reduci balonarea. Gospodinele îl folosesc în multe preparate gustoase
Acesta este ingredientul care te ajută să reduci balonarea. Gospodinele îl folosesc în mult preparate gustoase. Experții recomandă folosirea ghimbirului pentru ameliorarea stărilor de greață, însă acest ingredient secret este minuna pentru persoanele care...
3
Rețete
Plăcintă cu prune și aluat fraged. Un desert simplu și ușor
Această plăcintă cu prune și aluat fraged este un desert clasic, simplu și delicios, perfect pentru sezonul prunelor. Acest tip de plăcintă combină dulceața și aroma prunelor coapte cu textura ușoară și crocantă a...
4
Timp liber
Ingredientul secret pentru cele mai bune mere coapte. Cum să prepari rapid desertul preferat al toamnei
Acesta este ingredientul secret pentru cele mai bune mere coapte. Desertul tradițional deschide perfect sezonul de toamnă. Te vei bucura de aromele dulci – acrișoare ale merelor. Descoperă mai departe rețeta simplă și rapidă....
5
Horoscop
Trăsături mai puțin cunoscute despre fiecare semn zodiacal. Ce secrete pot ascunde nativii
Există unele trăsături mai puțin cunoscute despre fiecare semn zodiacal. Aceste secrete ale nativilor din zodiac sunt foarte bine păstrate. Astrologii dezvăluie detalii noi despre semnele care ne guvernează destinul. Cu toții cunoaștem „trăsăturile”...
PARTENERI