După-amiaza, când corpul și-a consumat o parte de energie, începi să te simți copleșită de oboseală. Acesta este momentul în care apelezi la cofeină sau zahăr pentru a-ți ridica nivelul de energie.
5 modalități sănătoase pentru mai multă energie
O cafea cu lapte te va ajuta să depășești criza, însă fără să realizezi ai ajuns deja la a doua cafea băută pe ziua de astăzi; astfel, îți vei depăși ora de culcare și vei cădea în același cerc vicios. Dacă ar exista însă o soluție sănătoasă care să îți ofere energia pierdută? Descoperă cum să ai mai multă energie, având în vedere câte aspecte esențiale pentru sănătatea ta.
Mișcă-te
Folosește-te de exercițiile fizice pentru a te încărca de energie, nu pentru a te obosi.
Descoperă-ți motivația de a te mișca; chiar și atunci când ești obosită. Concentrează-te asupra micilor obiective, la început.
Nu te lăsa influențată de imaginile promovate de industria de fitness. Nu trebuie să alergi 20 de kilometric pe zi pentru a te simți bine, poți începe cu o simplă încălzire azi.
Carbohidrații sunt prietenii tăi
Unul dintre motivele pentru care ai o energie scăzută este că nu mănânci suficient pe tot parcursul zilei, ori nu mănânci suficienți carbohidrați.
Contrar a ceea ce ne învață cultura dietetică, carbohidrații nu sunt malefici. Aceștia ne furnizează glucoză, sursa de energie preferată a organismului.
Va fi necesar să echilibrezi energia provenită din carbohidrați consumând proteine și grăsimi sănătoase; deoarece acest lucru te ajută să-ți stabilizezi nivelul de energie, oferindu-ți energie durabilă pe parcursul zilei.
Verifică-ți nivelul de fier
Deficitul de fier, cunoscut și sub numele de anemie, poate provoca oboseală, lipsă de energie sau dificultăți de respirație.
Acesta apare mai frecvent la femei, adesea din cauza perioadei menstruale sau a sarcinii și poate fi tratat prin modificări ale dietei.
Includeți mai multe legume cu frunze de culoare verde închis, cereale și leguminoase îmbogățite cu fier, precum și suplimente de fier, dacă este necesar. Același lucru este valabil și pentru vitamina D.
Ai grijă la nivelul zahărului din sânge
Gustările dulci chiar funcționează. Dar o gogoasă pe zi cu siguranță nu sună foarte sănătos.
Alimentele bogate în zahăr îți vor conferi o creștere inițială a energiei, dar apoi nivelul tău de energie va scădea brusc.
Concentrează-te asupra consumului de mese echilibrate și gustări ce includ: integrale bogate în fibre, carbohidrați, proteine, fructe și legume, plus grăsimi sănătoase.
De asemenea, evită alcoolul. Te va face să te simți obosită a doua zi, pe măsură ce corpul tău o procesează.
Petrece mai mult timp în natură
Studiile efectuate de cei de la Universitatea din Rochester, publicate în Journal of Environmental Psychology, au demonstrat că petrecerea timpului în aer liber poate avea un puternic efect revigorant.
Atunci când oamenii petrec mai mult timp în natură, ei primesc un impuls de vitalitate sau de energie. Această dispoziție durează mai mult și are un efect mai puternic decât consumul de cafea sau de ciocolată, informează The Guardian.
În mod evident, trebuie să te bucuri de natură cu adevărat. Ia o pauză de la telefonul mobil atunci când faci o plimbare prin parc. Mersul pe jos nu trebuie să fie de lugă durată, e nevoie de doar 10 minute pentru un efect de câteva ore.