Reclamă

Cum să faci kunefe la tine acasă. Rețeta celui mai delicios desert turcesc

Pentru că deserturile turcești cuceresc pe oricine adoră gustul dulce, astăzi te învățăm cum să faci kunefe la tine acasă. Îți oferim mai jos rețeta celui mai delicios desert turcesc cunoscut la noi și sub denumirea de Cataif cu brânză. Îl mai întâlnești și şi sub denumirile de Konafa, Knafah, Knafe, Kenafi, Knafeh Nabulsieh, Peynirli Künefe sau cadaif.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 3 august 2023, 6:23 / Actualizat: 3 aprilie 2024, 15:26

Rețeta desertului își are originile în Imperiul Otoman și a devenit un desert tradițional turcesc, ca și baclavaua. Ingredientul de bază pentru realizarea desertului, constă din niște tăiței foarte subțiri. Îi găsești, în special, în magazinele cu specific turcesc, dar și prin hipermarketuri. Tăițeii se prepară cu unt topit și se combină cu brânză dulce. Gustul delicios al desertului este desăvârșit prin adăugarea din abundență a unui sirop simplu.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingredientele nu sunt complexe, însă, ca și pentru rețeta de baclava, prepararea desertului necesită mai multe etape. Îți oferim mai jos rețeta detaliată, pentru a o prepara și tu și a-i răsfăța pe cei dragi cu un desert delicios.

Rețeta de cataif cu brânză – Ingrediente

  • 500 gr tăiței pentru cataif
  • 300 gr brânză mozzarella
  • 250 gr unt cu peste 80% grăsime
  • 250 gr zahăr
  • 300 ml apă
  • sucul de la o lămâie mare
  • 50 gr fistic mărunțit.
Reclamă

Află în continuare cum să faci kunefe la tine acasă

Kunefe sau cataiful cu brânză, se realizează din două sau mai multe straturi de tăiței între care se așază straturi de brânză. Se prepară la cuptor, iar după preparare, desertul se îmbată cu un sirop dulce-acrișor. Opțional, cataiful poate fi decorat cu fistic sau cu alune măcinate.

Începe prin a topi untul. Optează pentru topirea la bain marie și nu direct pe flacăra aragazului, pentru a nu se arde.

Între timp, toacă mărunt tăițeii pentru blatul de cataif, fie folosind un cuțit, fie cu ajutorul robotului. Este important să fie tocați pentru a se însiropa bine și a nu rămâne uscați.

Pune tăiței mărunțiți într-un bol încăpător și toarnă peste ei untul topit. Toarnă-l treptat, în timp ce amesteci tăițeii cu untul topit. Amestecă foarte bine, pentru a te asigura că nu rămâne nicio bucățică de tăiței neunsă cu unt, dar și pentru a nu se forma cocoloașe.

Reclamă

Ia o cratiță sau o tavă rotundă cu pereții nedetașabili și nu foarte înalți. Întinde la baza ei jumătate din cantitatea de tăiței cu unt. Presează-i bine cu o spatulă sau cu un polonic, pentru a obține un strat uniform. Peste acest strat presară mozzarella ruptă în bucăți mici. Apoi adaugă a doua parte de tăiței cu unt și din nou presează-i pentru uniformizare.

În Turcia se folosește un anumit tip de brânză din lapte de oaie, însă aceasta poate fi înlocuita cu succes cu orice fel de brânză nesărată care se topește, precum mozzarella.

Descoperă aici 8 tipuri de brânzeturi pe care trebuie să le ai mereu în frigider.

Introdu tava cu cataif sau kunefe în cuptorul încălzit la 175 de grade Celsius. Lasă desertul să se rumenească frumos la suprafață timp de aproximativ 40 de minute.

Cum să faci kunefe la tine acasă, însiropat cât trebuie

Prepararea siropului pentru cataif este simplă. Pune 300 ml de apă într-o cratiță așezată pe flacăra aragazului. Adaugă zahărul și amestecă până când acesta se topește. Apoi adaugă sucul de la o lămâie mare și mai fierbe siropul pentru maxim 10 minute.

După ce cataiful cu brânza s-a rumenit, scoate tava din cuptor și toarnă imediat siropul deasupra lui, acoperind toată suprafața.

Lasă-l la odihnit în sirop până când tăițeii se vor hidrata și vor absorbi tot siropul. Presară fisticul mărunțit deasupra lui.

Bărbat presărând fistic mărunțit peste cataif cu brânză
Fisticul este opțional, dar oferă un plus de gust și culoare / Shutterstock

Kunefe se servește cald, pentru ca brânza din interior să rămână moale.

Porție de kunefe secționată cu furculița - Cum să faci kunefe la tine acasă
Kunefe se servește cald pentru a nu se întări brânza / Shutterstock

Descoperă și rețeta pentru tăiței de casă, pe care îi poți folosi la alte preparate culinare.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×