Retinolul este considerat un ingredient de neprețuit pentru o piele mai tânără și mai strălucitoare, însă există și efecte mai puțin neplăcute ale includerii lui în planul de îngrijire a pielii.
Cum să incluzi retinolul în rutina ta de skincare
Vitamina A sau retinolul stimulează producția de noi celule și reglează ciclul lor de viață, ajutând la reducerea linilor fine și a ridurilor. De asemenea, acassta crește sinteza colagenului și elastinei, explică Tracey Wilmot pentru publicația Vogue.
Rezultatul final este un aspect mai ferm, mai plin al pielii și un chip mai radiant. Tenul în ansamblu capătă o textură mai netedă Totuși, retinolul poate usca incredibil de mult pielea când începi să îl folosești, atrage atenția experta. Să aflăm așadar cât este de indicată vitamina A în rutina de skincare.
De la ce vârstă poți începe să folosești retinolul
Retinolul nu doar că netezește textura pielii, ci în egală măsură funcționează ca o barieră protectoare a acesteia.
Retinolul ajută la protecția contra viitoarelor semne de îmbătrânire ale tenului, explică Wilmot. Studile de specialitate au evidențiat că pierdem în jur de 1% din colagenul nostru în fiecare an, începând de la vârsta de 20 de ani. Ca regulă generală, experta recomandă introducerea retinoului în rutina de skincare odată cu vârsta de 25 de ani.
Cum poți gestiona efectele adverse ale retinolului
În prezent, formulele cosmetice pe bază de retinol cauzează mult mai puține efecte colaterale. Totuși există multe persoane care se confruntă cu o minima uscăciunea sau înroșire a pielii.
Dacă pielea ta reacționează totuși în contact cu vitamina A, asigură-te că ții în control acest efect prin menținerea tenului hidratat corespunzător, comentează experta. Aplică un produs hidratant de fiecare dată când folosești retinolul.
Caută retinoizi cu tehnologie încapsulată, a căror aplicare ușoară reduce șansele de iritații sau piele scuamată, recomandă Wilmot.
În egală măsură, este esențial să aplici un produs cosmetic cu factor de protecție solară (SPF) mare. Atunci când folosești retinol, pielea ta este mai sensibilă la acțiunea dăunătoare a razelor ultraviolete.
Când să faci trecerea de la retinol la retinal
Retinalul este o formă de vitamina A derivată din retinol. După vârsta de 40 de ani și pe măsură ce te apropii de menopauză, este bine să crești frecvența de folosire a retinolului, sau chiar să treci la retinal, care are efecte mai puternice decât retinolul.
Retinal funcționează bine în corectarea semnelor avansate ale îmbătrânire a pielii, cum ar fi pierderea de volum, riduri mai adânci, formare gușei, lăsarea pielii de la nivelul feței și gâtului, completează Wilmot.
Este bine să folosești retinol dacă ai o piele sensibilă?
Dacă pielea ta este deosebit de sensibilă, asigură-te că incluzi treptat retinolul în rutina ta de îngrijire a pielii. Începe prin a-l aplica de 2-3 ori pe săptămână, crescând treptat la 3 aplicări săptămânale, sugerează Wilmot.
De preferat este să optezi pentru creme care includ ingrediente care acționează ca o barieră de protecție pentru piele, cum ar fi niacinamida.