Reclamă

Cum să te hidratezi corect. Ce spun specialiștii despre importanța consumului de apă

Este binecunoscută importanța apei pentru starea de sănătate a organismului. Întrebarea care persistă de foarte mult este dacă e mai bine să bei apă cât poftești sau să împarți consumul ei pe durata unei zile? Află din acest articol cum să te hidratezi corect, potrivit specialiștilor.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 12 februarie 2024, 7:24

A fii hidratată corespunzător este necesar dintr-o multitudine de motive, inclusiv absorbția nutrienților, susținerea procesului digestiv, promovarea stării de bine și evitarea efectelor potențial serioase ale deshidratării.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum să te hidratezi corect

Cantitatea de apă care ar trebui consumată zilnic depinde de mai mulți factori, însă există un consens acceptat ca punct de plecare. În linii generale, un bărbat adult trebuie să bea în medie în jur de 3.7 litri de apă. O femeie adultă are nevoie de 2.7 litri de apă, explică dieteticianul nutriționist Yaa Boakye, consultant în nutriție citat de Parade.

Deși este vorba de 15 cești de apă în cazul bărbaților, respectiv 11 cești în cazul femeilor, aceasta nu înseamnă că trebuie să bei la propriu această cantitate. Apa poate proveni dintr-o combinație de alimente și băuturi, sau de la vegetale ca salata și roșiile, care conțin foarte multă apă. De reținut e că această cifră poate fluctua în funcție de diverși factori. E vorba de vârstă, greutate, nivelul de activitate fizică, condiția generală de sănătate și mediul. De exemplu, un sportiv poate avea nevoie de mai multă apă din cauza efortului său fizic.

Beneficiile consumului de apă pe tot parcursul zilei

Este mai bine să bei apă pe tot parcursul zilei sau dintr-o dată? Nu doar cantitatea de apă consumată în decursul unei zile contează. Momentul și frecvența consumului de apă au rolul lor. Dacă bei apă dimineața îți rehidratezi organismul. Pe timpul nopții se pierd o mulțime de fluide prin respirație sau transpirația nocturnă, subliniază Boakye.

Reclamă

Evită deshidratarea prin niveluri constante de apă

După consumul inițial de apă dimineața, ar trebui să te hidratezi constant pe parcursul unei zile. O poți face prin niveluri constante de apă, susțin experții. A bea apă ziua ajută la menținerea unor niveluri optime de hidratare. Astfel susții diversele funcții ale organismului și previi instalarea deshidratării, observă consultantul nutrițional Carissa Galloway.

A lua în calcul o hidratare activă pe tot parcusul zilei este un mod proactiv de a-i da corpului grija pe care o merită. Chiar înainte ca acesta să îți transmită semnale de sete, precizează experta.  

Reclamă

Aportul consistent de apă intercalat pe parcursul zilei poate ajuta funcționarea optimă a sistemului digestiv. A bea suficientă apă pregătește tractul gastrointestinal pentru optimizarea secrețiilor gastrice și un bilanț nutrițional eficient, completează dieteticianul Valerie Agyeman. În scopul prevenirii deshidratării, aceasta recomandă să consumi apă o dată cu mesele. Chiar și atunci când nu simți nevoia de sete.

Este important să îți asiguri cel puțin aportul zilnic minim recomandat de apă.

Experții avertizează că nu există o strategie ideală în acest sens. De fapt, consumul excesiv de apă poate fi dăunător în unele cazuri. Să bei prea multă apă poate deveni chiar periculos. Poate avea un impact asupra echilibrului electrolitic al organismului.

În cazurile extreme, a bea prea multă apă într-o perioadă prea scurtă de timp poate duce la intoxicarea cu apă. La rândul ei, această condiție medicală poate genera uneori hiponatremie. Este o afecțiune serioasă și chiar periculoasă. Motivul este acela că nivelurile de sodiu din organism sunt foarte scăzute. 

Cum să te menții hidratată dacă nu îți place să bei multă apă

În cazul celor cărora nu le place să bea apă, există multe căi de a-și satisface nevoile zilnice de apă fără să o bea în mod direct. Astfel, anumite alimente și băuturi suplinesc rolul apei din sursă directă. Multe fructe și legume pe care le consumăm zilnic au un conținut deosebit de mare de apă, ceea ce arată că apa nu e mereu prima opțiune. Alimente precum sparanghelul, ardeiul iute, varza, conopida, ciupercile, spanacul, căpșunile și pepenele roșu au un conținut de apă de aproximativ 92%. Este un nivel remarcabil pentru a menține organismul hidratat.

Băuturile care nu conțin apă (cafeaua, ceaiul, cola, sucurile de fructe) pot fi la rândul lor hidratante. Însă în acest caz trebuie să acorzi atenție anumitor factori care pot avea un impact negativ asupra sănătății, cum ar fi cofeina sau conținutul de zahăr. 

Fii atentă la semnalele deshidratării 

Menținerea unui aport suficient de apă te poate ajuta să eviți deshidratarea. Experții susțin că acest lucru se poate întâmpla chiar dacă nu resimți senzația de sete. În consecință, este important să te menții în alertă față de orice posibile semnale de avertisment. 

Acordă mare atenție semnelor de deshidratare pe care organismul ți le trimite. Printre ele se numără urina de culoare închisă (de o nuanță aproape maro) sau senzația de sete, care se traduce prin impulsul de a bea mai multă apă. Dacă urina are o culoare de un galben deschis sau moderat, în mod tipic ea indică o hidratare corectă. Persoanele cu anumite afecțiuni cum ar fi cele de rinichi sau care iau o anumită medicație ar trebui să consulte mai întâi un specialist. Acesta le va recomanda nivelul personalizat de hidratare, conchid experții.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×