A fii hidratată corespunzător este necesar dintr-o multitudine de motive, inclusiv absorbția nutrienților, susținerea procesului digestiv, promovarea stării de bine și evitarea efectelor potențial serioase ale deshidratării.
Cum să te hidratezi corect
Cantitatea de apă care ar trebui consumată zilnic depinde de mai mulți factori, însă există un consens acceptat ca punct de plecare. În linii generale, un bărbat adult trebuie să bea în medie în jur de 3.7 litri de apă. O femeie adultă are nevoie de 2.7 litri de apă, explică dieteticianul nutriționist Yaa Boakye, consultant în nutriție citat de Parade.
Deși este vorba de 15 cești de apă în cazul bărbaților, respectiv 11 cești în cazul femeilor, aceasta nu înseamnă că trebuie să bei la propriu această cantitate. Apa poate proveni dintr-o combinație de alimente și băuturi, sau de la vegetale ca salata și roșiile, care conțin foarte multă apă. De reținut e că această cifră poate fluctua în funcție de diverși factori. E vorba de vârstă, greutate, nivelul de activitate fizică, condiția generală de sănătate și mediul. De exemplu, un sportiv poate avea nevoie de mai multă apă din cauza efortului său fizic.
Beneficiile consumului de apă pe tot parcursul zilei
Este mai bine să bei apă pe tot parcursul zilei sau dintr-o dată? Nu doar cantitatea de apă consumată în decursul unei zile contează. Momentul și frecvența consumului de apă au rolul lor. Dacă bei apă dimineața îți rehidratezi organismul. Pe timpul nopții se pierd o mulțime de fluide prin respirație sau transpirația nocturnă, subliniază Boakye.
Evită deshidratarea prin niveluri constante de apă
După consumul inițial de apă dimineața, ar trebui să te hidratezi constant pe parcursul unei zile. O poți face prin niveluri constante de apă, susțin experții. A bea apă ziua ajută la menținerea unor niveluri optime de hidratare. Astfel susții diversele funcții ale organismului și previi instalarea deshidratării, observă consultantul nutrițional Carissa Galloway.
A lua în calcul o hidratare activă pe tot parcusul zilei este un mod proactiv de a-i da corpului grija pe care o merită. Chiar înainte ca acesta să îți transmită semnale de sete, precizează experta.