Reclamă

Cum să te hidratezi corect. Ce spun specialiștii despre importanța consumului de apă

Este binecunoscută importanța apei pentru starea de sănătate a organismului. Întrebarea care persistă de foarte mult este dacă e mai bine să bei apă cât poftești sau să împarți consumul ei pe durata unei zile? Află din acest articol cum să te hidratezi corect, potrivit specialiștilor.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 12 februarie 2024, 7:24
O femeie care toarnă apă într-un pahar
Cantitatea de apă care ar trebui consumată zilnic depinde de mai mulți factori, însă există un consens acceptat ca punct de plecare / Shutterstock

A fii hidratată corespunzător este necesar dintr-o multitudine de motive, inclusiv absorbția nutrienților, susținerea procesului digestiv, promovarea stării de bine și evitarea efectelor potențial serioase ale deshidratării.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum să te hidratezi corect

Cantitatea de apă care ar trebui consumată zilnic depinde de mai mulți factori, însă există un consens acceptat ca punct de plecare. În linii generale, un bărbat adult trebuie să bea în medie în jur de 3.7 litri de apă. O femeie adultă are nevoie de 2.7 litri de apă, explică dieteticianul nutriționist Yaa Boakye, consultant în nutriție citat de Parade.

Deși este vorba de 15 cești de apă în cazul bărbaților, respectiv 11 cești în cazul femeilor, aceasta nu înseamnă că trebuie să bei la propriu această cantitate. Apa poate proveni dintr-o combinație de alimente și băuturi, sau de la vegetale ca salata și roșiile, care conțin foarte multă apă. De reținut e că această cifră poate fluctua în funcție de diverși factori. E vorba de vârstă, greutate, nivelul de activitate fizică, condiția generală de sănătate și mediul. De exemplu, un sportiv poate avea nevoie de mai multă apă din cauza efortului său fizic.

Beneficiile consumului de apă pe tot parcursul zilei

Este mai bine să bei apă pe tot parcursul zilei sau dintr-o dată? Nu doar cantitatea de apă consumată în decursul unei zile contează. Momentul și frecvența consumului de apă au rolul lor. Dacă bei apă dimineața îți rehidratezi organismul. Pe timpul nopții se pierd o mulțime de fluide prin respirație sau transpirația nocturnă, subliniază Boakye.

Reclamă

Evită deshidratarea prin niveluri constante de apă

După consumul inițial de apă dimineața, ar trebui să te hidratezi constant pe parcursul unei zile. O poți face prin niveluri constante de apă, susțin experții. A bea apă ziua ajută la menținerea unor niveluri optime de hidratare. Astfel susții diversele funcții ale organismului și previi instalarea deshidratării, observă consultantul nutrițional Carissa Galloway.

A lua în calcul o hidratare activă pe tot parcusul zilei este un mod proactiv de a-i da corpului grija pe care o merită. Chiar înainte ca acesta să îți transmită semnale de sete, precizează experta.  

Reclamă

Aportul consistent de apă intercalat pe parcursul zilei poate ajuta funcționarea optimă a sistemului digestiv. A bea suficientă apă pregătește tractul gastrointestinal pentru optimizarea secrețiilor gastrice și un bilanț nutrițional eficient, completează dieteticianul Valerie Agyeman. În scopul prevenirii deshidratării, aceasta recomandă să consumi apă o dată cu mesele. Chiar și atunci când nu simți nevoia de sete.

Este important să îți asiguri cel puțin aportul zilnic minim recomandat de apă.

Experții avertizează că nu există o strategie ideală în acest sens. De fapt, consumul excesiv de apă poate fi dăunător în unele cazuri. Să bei prea multă apă poate deveni chiar periculos. Poate avea un impact asupra echilibrului electrolitic al organismului.

În cazurile extreme, a bea prea multă apă într-o perioadă prea scurtă de timp poate duce la intoxicarea cu apă. La rândul ei, această condiție medicală poate genera uneori hiponatremie. Este o afecțiune serioasă și chiar periculoasă. Motivul este acela că nivelurile de sodiu din organism sunt foarte scăzute. 

Cum să te menții hidratată dacă nu îți place să bei multă apă

În cazul celor cărora nu le place să bea apă, există multe căi de a-și satisface nevoile zilnice de apă fără să o bea în mod direct. Astfel, anumite alimente și băuturi suplinesc rolul apei din sursă directă. Multe fructe și legume pe care le consumăm zilnic au un conținut deosebit de mare de apă, ceea ce arată că apa nu e mereu prima opțiune. Alimente precum sparanghelul, ardeiul iute, varza, conopida, ciupercile, spanacul, căpșunile și pepenele roșu au un conținut de apă de aproximativ 92%. Este un nivel remarcabil pentru a menține organismul hidratat.

Băuturile care nu conțin apă (cafeaua, ceaiul, cola, sucurile de fructe) pot fi la rândul lor hidratante. Însă în acest caz trebuie să acorzi atenție anumitor factori care pot avea un impact negativ asupra sănătății, cum ar fi cofeina sau conținutul de zahăr. 

Fii atentă la semnalele deshidratării 

Menținerea unui aport suficient de apă te poate ajuta să eviți deshidratarea. Experții susțin că acest lucru se poate întâmpla chiar dacă nu resimți senzația de sete. În consecință, este important să te menții în alertă față de orice posibile semnale de avertisment. 

Acordă mare atenție semnelor de deshidratare pe care organismul ți le trimite. Printre ele se numără urina de culoare închisă (de o nuanță aproape maro) sau senzația de sete, care se traduce prin impulsul de a bea mai multă apă. Dacă urina are o culoare de un galben deschis sau moderat, în mod tipic ea indică o hidratare corectă. Persoanele cu anumite afecțiuni cum ar fi cele de rinichi sau care iau o anumită medicație ar trebui să consulte mai întâi un specialist. Acesta le va recomanda nivelul personalizat de hidratare, conchid experții.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie într-o rochie neagră, cu trenă
Horoscop
Zodii care au probleme cu gestionarea furiei. Nativii care își pierd repede controlul
Te-ai întrebat vreodată de ce unii oameni par să aibă probleme cu încrederea în sine? Ei bine, se pare că astrologia ar putea avea câteva răspunsuri. Ai mai jos o listă cu zodii care...
2
Îndrăgostiți care zâmbesc și se țin în brațe pe un fundal gri
Horoscop
Compatibilitatea astrologică. Ce zodii se potrivesc cel mai bine împreună
Atunci când te întrebi dacă te potrivești cu o zodie anume este important să cunoști anumite trăsături de personalitate. Compatibilitatea astrologică este mult mai complicată decât să întrebi pe cineva în ce dată s-a...
3
Ghiocei plantați în pământ, înfloriți
Horoscop
Spune-mi ce floare ești ca să-ți spun cine ești. Limbajul simbolic al zodiacului floral
Ești ghiocel sau trandafir? Ziua de naștere este asociată cu diferite simboluri, inclusiv florile, care vorbesc despre personalitatea ta și poate chiar despre viitorul tău. Florile asociate cu luna ta de naștere ne spun...
4
O femeie și un bărbat, acoperiți de un balon inimă
Horoscop
Zodii care înșală în orice relație. De ce nu pot fi fidele partenerului de cuplu
Este ceva ce doare, adevărul trist, dar oamenii născuți sub aceste semne zodiacale înșală în fiecare zi persoana pe care o iubesc. Și în timp ce unora le place să se concentreze asupra celor...
5
prieteni care stau îmbrățișați și zâmbesc în timpul zilei însorite
Horoscop
Ce cred ceilalți despre tine, în funcție de zodie. Află cum ești percepută în general
Oamenii își formează opinii și păreri despre cei din jur cu mult înainte de a-i cunoaște. Află ce cred ceilalți despre tine, în funcție de zodie și vezi cum poți să treci peste judecățile...
PARTENERI
×