Hidratarea este esențială pentru o bună funcționare a organismului. Lipsa de apă accentuează oboseala în organism, poate duce la creștere în greutate și la un ten tern și uscat. Descoperă prin ce modalități te poți hidrata corespunzător, dacă te-ai săturat de apă.
Cum să te hidratezi în anotimpul rece
Apa este esențială pentru corpul tău. Organismul este alcătuit aproximativ 75% din apă. Aceasta contribuie la circulația corespunzătoare a sângelui, ajută la digestie, elimină toxinele și reglează temperatura corpului.
De asemenea, apa este responsabilă de lubrifierea articulațiilor și te ajută să îți menții pielea sănătoasă, hidratată și radiantă. Deshidratarea poate contribui la întreruperea acestor funcții și apare atunci când organismul consumă mai multe lichide decât primește.
Factorii și condițiile care pot provoca deshidratarea sunt transpirația, febra, vărsăturile sau expunerea excesivă la soare. Printre cele mai comune simptome ale deshidratării se află durerile de cap, pielea uscată, senzația de oboseală și amețelile. Iată câteva alternative de hidratare la care poți apela în sezonul rece, fără să bei apă.
Cafea
Cafeaua este o băutură extrem de controversată, în jurul căreia au apărut multe mituri. Această informație te poate surprinde, dar cafeaua este în mare parte apă. De asemenea, consumul de cafea are beneficii pentru organism, datorită conținutului său de antioxidanți.
Ai grijă să nu exagerezi cu consumul de cofeină deoarece te poți confrunta cu dereglări de somn sau iritații la nivelul stomacului. Astfel, cafeaua nu poate fi singura ta sursă de hidratare, dar o poți adăuga într-un amestec câștigător de băuturi, dacă nu îți mai place apa.
Ceai
Specialiștii te sfătuiesc cum să te hidratezi în anotimpul rece fără să bei apă. Ceaiul este o alternativă excelentă în acest caz. De asemenea, este o sursă excelentă de antioxidanți. Alege aroma potrivită și fii creativă.
Poți savura varietăți delicioase de ceaiuri pe bază de plante, care nici nu conțin cofeină. Ce poate fi mai plăcut în sezonul rece decât să te bucuri de gustul unui ceai fierbinte? Pe lângă componenta de hidratare, seara, de exemplu poți să bei un ceai de tei care te va relaxa și te va ajuta să ai un somn odihnitor.
Specialiștii recomandă să bei zilnic 0.5 litri de lichide la fiecare 15 kg de greutate.
Sucuri naturale
Sucurile naturale, în special cele verzi, făcute cu pătrunjel, spanac, țelină, sfeclă sau ghimbir sunt o modalitate excelentă de hidratare. Astfel, vei beneficia de o mulțime de vitamine și nutrienți. Fii creativă și alege în fiecare zi altă combinație de fructe sau legume. Astfel, nu riști să intervină monotonia și nici nu te vei plictisi de gustul sau aroma sucurilor.
Poți pregăti smoothie-urile ușor și rapid la tine acasă. Evită sucurile din comerț, deoarece majoritatea sunt pline de zahăr.
Alimente hidratante
Majoritatea fructelor și legumelor au un conținut ridicat de apă. Unele dintre acestea pot avea pănă la 96% apă. Secretul este să le consuni crude pentru a obține beneficiile lor pentru organism.
Printre cele mai hidratante fructe și legume sunt castraveții, țelina, grepfrutul și morcovul. Salata Iceberg este un alt exemplu, deoarece conține 96% apă. De asemenea, în sezonul rece, îți poți pregăti supe creme, la fel de hidratante și delicioase.
Lapte integral
Poți apela la această alternativă sănătoasă de hidratare. Pregătește cafeaua de dimineață cu lapte integral, de migdale, orez, soia sau cânepă. Toate acestea conțin în mare parte apă și sunt opțiuni sănătoase care te ajută să te hidratezi corespunzător.