Năutul este un aliment ideal de inclus în alimentația ta în perioadele de post și nu numai. Este sățios datorită conținutului ridicat de fibre, dar și bogat în vitamine și minerale, ceea ce îl face foarte hrănitor și sănătos. Îl poți include în diferite preparare culinare, precum salatele, supele și ciorbele, mâncărurile scăzute, dar și aperitive. Mai multe despre beneficiile consumului de năut poți afla din acest articol.
Printre cele mai cunoscute rețete cu năut, se numără rețetele de hummus oriental. Sunt preparate dintr-un piure de năut, amestecat cu pastă de susan, ulei de măsline, suc de lămâie, sare și condimente. La ingredientele de bază se mai pot adăuga și alte legume sau fructe pentru un plus de gust, culoare și consistență. Vezi aici cum se prepară rețeta de hummus cu sfeclă roșie coaptă. Iar mai jos, poți urmări rețeta de post din năut cu multe legume.
Curry de năut cu legume – Ingrediente
- 200 gr năut fiert
- 1 cartof dulce
- 1 dovlecel verde
- 1 ardei gras, roșu
- 1 bucată mică de praz
- sare, după gust
- 1 linguriță de curry
- 3 linguri cu ulei de măsline
- 400 ml lapte de cocos
- 3 căței de usturoi
- 1 linguriță de ghimbir răzuit
- pătrunjel verde
- 1 lămâie sau lime.
Curry de năut cu legume – Mod de preparare
Dacă folosești năut din conservă, acesta nu mai necesită mult timp de gătire. Dar dacă optezi pentru boabe de năut proaspete, hidratează-le mai întâi în apă rece pentru câteva ore. Fierbe apoi boabele de năut în apă cu sare, până când se pătrund bine.
Cum prepari legumele pentru mâncarea de năut
Începe prin a curăța legumele și a le toca mărunt sau a le răzui, după caz. Curăță și toacă mărunt usturoiul. Toacă ardeiul în cuburi, la fel și cartoful dulce, după curățare și clătire. Toacă prazul rondele, iar dovlecelul în cuburi. Ghimbirul, în schimb, curăță-l și dă-l pe răzătoarea mare.
Pune o tigaie adâncă pe flacăra aragazului și adaugă uleiul. Lasă-l să se înfierbânte și adaugă pe rând legumele la sotat. Usturoiul cu ardeiul și ghimbirul sunt primele pe care le adaugi în tigaie, pentru a aromatiza uleiul. Amestecă-le timp de 1 minut în uleiul înfierbântat, apoi adăugă cartoful dulce și dovlecelul. Lasă-le și pe acestea să se pătrundă timp de 2-3 minute.
Adaugă năutul fiert și scurs, presară sare și curry și amestecă bine totul. Toarnă laptele de cocos și lasă deliciosul curry de năut cu legume la fiert pentru 15-20 de minute, la foc de intensitate mică.
Adaugă prazul spre final de fierbere. Acesta nu necesită mult timp de preparare pentru a-și degaja aromele și a se pătrunde. Potrivește gustul preparatului cu sare și suc de lime sau de lămâie, iar apoi stinge focul.
În timpul servirii, poți garnisi preparatul cu frunze de pătrunjel verde. Servește-l simplu sau alături de o garnitură de orez. Și dacă îți place combinația de năut cu legume, îți recomandăm pentru data viitoare o rețetă de curry de năut și conopidă.