De exemplu, în cazul insuficienței cardiace congestive, organismul conține mult fluid, ducând la acumularea unor kilograme de apă în doar câteva zile. În consecință, este posibil să nu-ți fie sete sau să nu simți nevoia de a bea apă.
Voma, diareea sau febra pot avea de asemenea un impact la nivelul nevoilor de fluid, ca și anumite medicații.
Pericolele deshidratării afectează sănătatea
Dacă nu bei suficientă apă, te expui riscului deshidratării, ceea ce uneori poate cauza probleme serioase de sănătate.
În viziunea consultantului în nutriție Carissa Galloway, printre potențialele probleme de sănătate având ca sursă deshidratarea se numără oboseala, durerile de cap/migrenele, constipația, pietrele la rinichi, dificultățile de concentrare, atenția scăzută și o depreciere a funcției cognitive, pielea uscată și afecțiuni ale tractului urinar.
În cazul sportivilor sau al celor care fac exercițiu fizic în mod frecvent, deshidrarea poate avea un impact negativ asupra performanței.
Chiar și o deshidratare de 2% s-a dovedit că poate reduce nivelul de performanță la alergători, subliniază experta. În acest context, trebuie să fii atentă la semnele care îți indică deshidratarea organismului.
Cum să te menții hidratată chiar dacă nu îți place să bei apă
Multe persoane neglijează să-și asigure aportul zilnic de apă pur și simplu pentru că nu se dau în vânt după apă. Însă din fericire există multe opțiuni de a ajunge la aceleași rezultate.
A bea apă sau alte fluide care conțin apă este un obicei marcant care trebuie stabilizat și menținut, completează Taub-Dix. Însă hidratarea înseamnă și alte surse de apă cum sunt ceaiurile ierbale, ceaiul decofeinizat și cafea decofeinizată, precum și apele minerale.
Trebuie totuși să citești etichetele cu atenție întrucât nu toate apele sunt similare. Deși unele băuturi pot fi de o culoare transparentă, ele pot conține cofeină, zahăr și alți aditivi, punctează Galloway.
Experta ține să sublinieze că, în cazul în care ți se pare plicticos să bei mereu același tip de apă, poți recurge și la alte băuturi apte să hdirateze.
De exemplu, poți adăuga suc de lămâie în apa plată sau o poți infuza cu ierburi cum ar fi menta, creându-ți propria apă minerală cu aromă de castravete.
Ai la dispoziție multiple opțiuni care te mențin hidratată
Încorporarea unei varietăți de opțiuni care accelerează hidratarea pe parcursul zilei poate dinamiza rutina ta de consum de fluide. Astfel îți asiguri o gamă largă de nutrienți benefici. Îți poți diversifica lista de băuturi hidratante, iar organismul tău va fi susținut în moduri diferite, completează Galloway.
Dimineața poți avea un start revigorant cu apă simplă. La mijlocul zilei poți opta pentru un shake proteic.
Ca regulă generală, este bine să optezi pentru produse care au un dublu beneficiu: să îți asigure hidratarea optimă, dar și beneficii pentru sănătate. În această strategie inteligentă poți include fără rezerve fructele și legumele, care în plus te pot ajuta să slăbești.