Reclamă

De ce este recomandat să bei un pahar cu apă chiar și atunci când nu îți este sete. Trucuri pentru a-ți menține optimă starea de sănătate

Este știut că e important să te menții hidratată pentru o multitudine de beneficii aduse sănătății și stării tale de bine. Însă tumultul vieții cotidiene te copleșește de multe ori, și neglijezi să bei apă atât de des cât ți-ai dori. Nutriționiștii ne împărtățesc câteva moduri facile de a evita deshidratarea. Descoperă de ce este recomandat să bei un pahar cu apă chiar și atunci când nu îți este sete.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 15 februarie 2024, 4:58

Este un lucru valabil în special pentru femeile care tind să ignore rolul apei până când observă semnele deshidratării. Însă experții ne recomandă să bem apă chiar dacă nu simțim senzația de sete.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce este recomandat să bei un pahar cu apă chiar și atunci când nu îți este sete

Specialiștii pledează pentru obiceiul de a bea frecvent apă (sau a consuma alte surse de hidratare) pe tot parcursul zilei, mai degrabă decât să aștepți până ți se face sete. A te baza doar pe senzația de sete nu e suficient pentru a te asigura că ești hidratată corespunzător.

Motivul este acela că anumiți factori externi îți pot distrage atenția de la resimțirea setei, susține dieteticianul Valerie Agyeman pentru Parade.

De fapt, a aștepta explicit să simți setea te poate face chiar mai neatentă la nevoile organismului tău. Nu numai că ar trebui să bei apă înainte să-ți fie sete.

Însă atunci când te simți însetat, înseamnă că ești probabil deja deshidratată, completează dieteticianul Bonnie Taub-Dix.

Reclamă

De ce nu resimți mereu setea, deși ești deshidratată

De ce este recomandat să bei un pahar cu apă. Uneori organismul nu îți dă indicii clare că trebuie să bei apă, chiar dacă într-adevăr ai nevoie de hidratare.

Există anumite condiții medicale care pot influența senzația de sete, iar unele pot fi periculoase dacă nu se acordă atenția cuvenită nevoilor de fluide, explică Taub-Dix.

Reclamă

De exemplu, în cazul insuficienței cardiace congestive, organismul conține mult fluid, ducând la acumularea unor kilograme de apă în doar câteva zile. În consecință, este posibil să nu-ți fie sete sau să nu simți nevoia de a bea apă.

Voma, diareea sau febra pot avea de asemenea un impact la nivelul nevoilor de fluid, ca și anumite medicații.

Pericolele deshidratării afectează sănătatea

Dacă nu bei suficientă apă, te expui riscului deshidratării, ceea ce uneori poate cauza probleme serioase de sănătate. 

În viziunea consultantului în nutriție Carissa Galloway, printre potențialele probleme de sănătate având ca sursă deshidratarea se numără oboseala, durerile de cap/migrenele, constipația, pietrele la rinichi, dificultățile de concentrare, atenția scăzută și o depreciere a funcției cognitive, pielea uscată și afecțiuni ale tractului urinar.

În cazul sportivilor sau al celor care fac exercițiu fizic în mod frecvent, deshidrarea poate avea un impact negativ asupra performanței.  

Chiar și o deshidratare de 2% s-a dovedit că poate reduce nivelul de performanță la alergători, subliniază experta. În acest context, trebuie să fii atentă la semnele care îți indică deshidratarea organismului.

Cum să te menții hidratată chiar dacă nu îți place să bei apă

Multe persoane neglijează să-și asigure aportul zilnic de apă pur și simplu pentru că nu se dau în vânt după apă. Însă din fericire există multe opțiuni de a ajunge la aceleași rezultate.

A bea apă sau alte fluide care conțin apă este un obicei marcant care trebuie stabilizat și menținut, completează Taub-Dix. Însă hidratarea înseamnă și alte surse de apă cum sunt ceaiurile ierbale, ceaiul decofeinizat și cafea decofeinizată, precum și apele minerale.

Trebuie totuși să citești etichetele cu atenție întrucât nu toate apele sunt similare. Deși unele băuturi pot fi de o culoare transparentă, ele pot conține cofeină, zahăr și alți aditivi, punctează Galloway. 

Experta ține să sublinieze că, în cazul în care ți se pare plicticos să bei mereu același tip de apă, poți recurge și la alte băuturi apte să hdirateze.

De exemplu, poți adăuga suc de lămâie în apa plată sau o poți infuza cu ierburi cum ar fi menta, creându-ți propria apă minerală cu aromă de castravete.

Ai la dispoziție multiple opțiuni care te mențin hidratată

Încorporarea unei varietăți de opțiuni care accelerează hidratarea pe parcursul zilei poate dinamiza rutina ta de consum de fluide. Astfel îți asiguri o gamă largă de nutrienți benefici. Îți poți diversifica lista de băuturi hidratante, iar organismul tău va fi susținut în moduri diferite, completează Galloway.

Dimineața poți avea un start revigorant cu apă simplă. La mijlocul zilei poți opta pentru un shake proteic.

Ca regulă generală, este bine să optezi pentru produse care au un dublu beneficiu: să îți asigure hidratarea optimă, dar și beneficii pentru sănătate. În această strategie inteligentă poți include fără rezerve fructele și legumele, care în plus te pot ajuta să slăbești.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Un copil care ține un fluture în palme
Horoscop
Cea mai norocoasă zi din această vară pentru fiecare semn zodiacal. Află când te vei bucura de succes
Vara este aproape, iar lucrurile par mai frumoase pe măsură ce ne îndreptăm atenția către următoarele luni distracție. Dacă ai căutat momentul perfect pentru a face pauză în ceea ce privește responsabilitățile și pentru...
2
Victoria Silvstedt surprinsă într-o fotografie portret la Festivalul de Film de la Cannes 2024
Divertisment
Victoria Silvstedt a fost la un pas de un accident vestimentar. Rochia îndrăzneață a lăsat multe zone la vedere
Victoria Silvstedt a fost la un pas de un accident vestimentar. Rochia îndrăzneață a artistei a lăsat multe zone la vedere. Aceasta a avut nevoie de ajutor pentru a depăși momentul jenant de pe...
3
Gavin Rossdale și Xhoana X se sărută
Divertisment
Gavin Rossdale se întâlnește cu o femeie cu 23 de ani mai tânără. Noua iubită a cântărețului seamănă cu fosta sa soție, Gwen Stefani
Gavin Rossdale se întâlnește cu o femeie cu 23 de ani mai tânără. Noua iubită a cântărețului seamănă perfect cu fosta sa soție, Gwen Stefani. Paparazzi i-au surprins pe cei doi îndrăgostiți într-o vacanță...
4
Cuplu care face sport
Sănătate
Câte zile pe săptămână e recomandat să te antrenezi. Ce spun specialiștii despre exercițiile fizice
Pentru că sezonul de plajă se apropie cu pași rapizi, mulți oameni probabil se întreabă dacă pot recupera timpul pierdut făcând exerciții fizice în fiecare zi până la vacanța de vară. Răspunsul este mai...
5
Naomi Campbell într-o fotografie portret la Festivalul de Film de la Cannes 2024
Divertisment
Naomi Campbell a întors toate privirile asupra sa la Festivalul de Film de la Cannes 2024. Modelul a purtat o rochie care nu a lăsat loc imaginației
Naomi Campbell a întors toate privirile asupra sa la Festivalul de Film de la Cannes 2024. Modelul a purtat o rochie care nu a lăsat loc imaginației. Vedeta, în vârstă de 53 de ani,...
PARTENERI
×