Reclamă

De ce este recomandat să bei un pahar cu apă chiar și atunci când nu îți este sete. Trucuri pentru a-ți menține optimă starea de sănătate

Este știut că e important să te menții hidratată pentru o multitudine de beneficii aduse sănătății și stării tale de bine. Însă tumultul vieții cotidiene te copleșește de multe ori, și neglijezi să bei apă atât de des cât ți-ai dori. Nutriționiștii ne împărtățesc câteva moduri facile de a evita deshidratarea. Descoperă de ce este recomandat să bei un pahar cu apă chiar și atunci când nu îți este sete.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 15 februarie 2024, 4:58

Este un lucru valabil în special pentru femeile care tind să ignore rolul apei până când observă semnele deshidratării. Însă experții ne recomandă să bem apă chiar dacă nu simțim senzația de sete.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce este recomandat să bei un pahar cu apă chiar și atunci când nu îți este sete

Specialiștii pledează pentru obiceiul de a bea frecvent apă (sau a consuma alte surse de hidratare) pe tot parcursul zilei, mai degrabă decât să aștepți până ți se face sete. A te baza doar pe senzația de sete nu e suficient pentru a te asigura că ești hidratată corespunzător.

Motivul este acela că anumiți factori externi îți pot distrage atenția de la resimțirea setei, susține dieteticianul Valerie Agyeman pentru Parade.

De fapt, a aștepta explicit să simți setea te poate face chiar mai neatentă la nevoile organismului tău. Nu numai că ar trebui să bei apă înainte să-ți fie sete.

Însă atunci când te simți însetat, înseamnă că ești probabil deja deshidratată, completează dieteticianul Bonnie Taub-Dix.

Reclamă

De ce nu resimți mereu setea, deși ești deshidratată

De ce este recomandat să bei un pahar cu apă. Uneori organismul nu îți dă indicii clare că trebuie să bei apă, chiar dacă într-adevăr ai nevoie de hidratare.

Există anumite condiții medicale care pot influența senzația de sete, iar unele pot fi periculoase dacă nu se acordă atenția cuvenită nevoilor de fluide, explică Taub-Dix.

Reclamă

De exemplu, în cazul insuficienței cardiace congestive, organismul conține mult fluid, ducând la acumularea unor kilograme de apă în doar câteva zile. În consecință, este posibil să nu-ți fie sete sau să nu simți nevoia de a bea apă.

Voma, diareea sau febra pot avea de asemenea un impact la nivelul nevoilor de fluid, ca și anumite medicații.

Pericolele deshidratării afectează sănătatea

Dacă nu bei suficientă apă, te expui riscului deshidratării, ceea ce uneori poate cauza probleme serioase de sănătate. 

În viziunea consultantului în nutriție Carissa Galloway, printre potențialele probleme de sănătate având ca sursă deshidratarea se numără oboseala, durerile de cap/migrenele, constipația, pietrele la rinichi, dificultățile de concentrare, atenția scăzută și o depreciere a funcției cognitive, pielea uscată și afecțiuni ale tractului urinar.

În cazul sportivilor sau al celor care fac exercițiu fizic în mod frecvent, deshidrarea poate avea un impact negativ asupra performanței.  

Chiar și o deshidratare de 2% s-a dovedit că poate reduce nivelul de performanță la alergători, subliniază experta. În acest context, trebuie să fii atentă la semnele care îți indică deshidratarea organismului.

Cum să te menții hidratată chiar dacă nu îți place să bei apă

Multe persoane neglijează să-și asigure aportul zilnic de apă pur și simplu pentru că nu se dau în vânt după apă. Însă din fericire există multe opțiuni de a ajunge la aceleași rezultate.

A bea apă sau alte fluide care conțin apă este un obicei marcant care trebuie stabilizat și menținut, completează Taub-Dix. Însă hidratarea înseamnă și alte surse de apă cum sunt ceaiurile ierbale, ceaiul decofeinizat și cafea decofeinizată, precum și apele minerale.

Trebuie totuși să citești etichetele cu atenție întrucât nu toate apele sunt similare. Deși unele băuturi pot fi de o culoare transparentă, ele pot conține cofeină, zahăr și alți aditivi, punctează Galloway. 

Experta ține să sublinieze că, în cazul în care ți se pare plicticos să bei mereu același tip de apă, poți recurge și la alte băuturi apte să hdirateze.

De exemplu, poți adăuga suc de lămâie în apa plată sau o poți infuza cu ierburi cum ar fi menta, creându-ți propria apă minerală cu aromă de castravete.

Ai la dispoziție multiple opțiuni care te mențin hidratată

Încorporarea unei varietăți de opțiuni care accelerează hidratarea pe parcursul zilei poate dinamiza rutina ta de consum de fluide. Astfel îți asiguri o gamă largă de nutrienți benefici. Îți poți diversifica lista de băuturi hidratante, iar organismul tău va fi susținut în moduri diferite, completează Galloway.

Dimineața poți avea un start revigorant cu apă simplă. La mijlocul zilei poți opta pentru un shake proteic.

Ca regulă generală, este bine să optezi pentru produse care au un dublu beneficiu: să îți asigure hidratarea optimă, dar și beneficii pentru sănătate. În această strategie inteligentă poți include fără rezerve fructele și legumele, care în plus te pot ajuta să slăbești.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×