De ce sunt bananele benefice pentru sănătate. Ce explicații dau specialiștii

Alimentele bogate în potasiu pot ajuta la reducerea presiunii sângelui. Pe lângă acest aspect, au un conținut ridicat în carbohidrați și fibre, care ajută digestia și dau senzația de sațietate. Află de ce sunt bananele benefice pentru sănătate.

Simina Drăguț
Publicat: 16 iunie 2023, 6:08
Află de ce sunt bananele benefice pentru sănătate / Shutterstock

Bananele sunt recunoscute pentru multiplele lor beneficii. Îmbunătățesc imunitatea, ajută digestia, sprijină funcțiile creierului și contribuie la ameliorarea afecțiunilor. De asemenea, susțin sănătatea inimii și mențin o presiune optimă a sângelui.

De ce sunt bananele benefice pentru sănătate

Bananele au o compoziție bogată în nutrienți. Acestea includ: carbohidrați, fibre, proteine, vitamina C, vitamina B6, potasiu, magneziu, cupru și mangan, potrivit The Indian Express. De asemenea, au o mulțime de întrebuințări medicale și pot fi folosite în lupta cu diverse afecțiuni, cum ar fi: astmul, cancerul, bolile cardiovasculare și depresia.

Reprezintă o sursă bună de fibre

Conțin atât fibre solubile, cât și insolubile. Acestea susțin sănătatea digestivă și ajută la menținerea mișcărilor regulate ale intestinului.

În plus, o bună parte din bananele necoapte conțin amidon. Amidonul trece prin intestin nedigerat. În intestinul gros, acesta este fermentat de bacterii pentru a forma butirat, un acid gras cu lanț scurt care poate avea efecte benefice asupra sănătății intestinale, conform specialiștilor Healthline.

Îmbunătățesc sănătatea inimii

Dacă te numeri printre persoanele care se întreabă de ce sunt bananele benefice pentru sănătate, este bine de știut că au un compoziție bogată în potasiu.

Acesta are un rol esențial și asigură: sănătatea inimii, funcționarea bună a mușchilor și menținerea unui nivelul optim al presiunii sângelui. În plus, conținutul de fibre contribuie la susținerea unui nivel sănătos al colesterolului.

Ajută sistemul imunitar și pielea

Au multă vitamina C, un antioxidant care susține funcția imunitară și ajută la producerea colagenului. Colagenul oferă elasticitate pielii și o menține sănătoasă. Acesta asigură un aspect neted și estompează liniile fine.

Luptă împotriva problemelor digestive

Datorită conținutului bogat în fibre solubile, pot fi un remediu bun pentru constipație. Efectul poate varia în funcție de organismul fiecărei persoane. Este de preferat să consumi o varietate de mâncăruri pline de fibre, cu un aport adecvat de apă, pentru o sănătate digestivă optimă. În cazul în care ai probleme digestive cronice sau severe consultă un profesionist din domeniul medical pentru a primi o evaluare și un tratament corect.

Susține sănătatea creierului și oferă o bună dispoziție

Există mai multe motive prin care se poate demonstra de ce sunt bananele benefice pentru sănătate. De exemplu, au vitamina B6. Aceasta este o substanță importantă pentru dezvoltarea creierului, producția de hormoni și funcționarea sistemului imunitar.

Conțin triptofan, care favorizează producerea serotoniei. Serotonina este un neurotransmițător. Acesta se ocupă cu reglarea dispoziției mentale.

De asemenea, zaharurile naturale din banane, cum ar fi glucoza, fructoza și zaharoza reprezintă surse rapide de energie.

Pot fi incluse în dieta ta pentru slăbit

Te pot ajuta să pierzi în greutate deoarece îți oferă senzația de sațietate, datorită fibrelor pe care le conțin. De aceea, pot fi incluse ca parte a unei diete echilibrate și a unui stil de viață activ. În orice caz, este de preferat să ai grijă la dimensiunea porției pe care o consumi din cauza conținutului bogat în calorii.

Dacă te mai întrebi de ce sunt bananele benefice pentru sănătate, este bine de știut că au o mare valoare nutritivă. Pot fi incluse într-o dietă bine calculată. Nevoile de alimentație ale fiecărei persoane pot varia, de aceea este cel mai indicat să consulți un profesionist în domeniul sănătății sau un dietetician înregistrat pentru un plan de dietă personalizat.

Contraindicații

În general, diabeticii pot include banane în dieta lor dacă acordă mare atenție cantității pe care o consumă. Acestea au un index glicemic moderat, ceea ce înseamnă că pot cauza o creștere moderată a nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, răspunsul glicemic poate varia în funcție de maturitatea fructului.

Conținutul glicemic se modifică pe măsură ce bananele se coc și trec de la culoarea verde la cea galbenă. Acestea se numără printre fructele care au cel mai mult zahăr.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 13 mai – 19 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de tensiuni pe plan amoros în această perioadă. Horoscopul săptămânii 13 mai – 19 mai 2024 vine să aducă vești pentru toate cele 12 zodii în parte. Vor avea loc transformări...
2
Horoscop
5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Un nou capitol se deschide în fața lor
Specialiștii în astrologie vin cu informații prețioase în această perioadă. Află care sunt cele 5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Celelalte sunt pregătite să-și asculte propriile sentimente și să nu se îndepărteze...
3
Sănătate
Pași pentru a scăpa de grăsimea de pe burtă. Obiceiurile pe care specialiștii le interzic
Renunță la aceste obiceiuri dacă vrei să scapi de grăsimea viscerală. Dacă reușești să o elimini poți reduce și riscul de afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă și diabetul. Ai mai jos...
4
Horoscop
Cum se manifestă fiecare zodie săptămâna aceasta folosind puterea Lunii. Ce arată astrele
Nu de puține ori, mișcările astrale i-au influențat pe nativi. Află cum se manifestă fiecare zodie săptămâna aceasta folosind puterea lunii. Atrag după sine noi începuturi, asta dacă există dorințe de schimbare. Optimismul și...
5
Rețete
Șarlotă de căpșuni. Rețetă de tort cu pișcoturi și cremă de frișcă
Este sezonul căpșunilor și dorești inspirație pentru deserturi savuroase în care să le incluzi? Poți începe cu o rețetă simplă și rapidă de șarlotă de căpșuni. Este rețeta unui tort fără coacere, având ca...
PARTENERI