Deși există multiple versiuni ale dietei daneze, în general, aceasta se limitează la doar două grupe de alimente – proteine și legume. Dieta daneză elimină toate fructele, cerealele integrale și alimentele lactate. Deși este posibil să descoperi și versiuni ale dietei care includ iaurt simplu, ori pâine de secară.
Tipurile de alimente permise în dietă daneză:
- Apă, ceai negru neîndulcit sau cafea
- Proteine slabe precum carnea de vită, mielul, păsările de curte și ouăle
- Legume cu conținut scăzut de carbohidrați, cum ar fi roșiile, spanacul, țelina și conopida
În timp ce urmezi dieta, ești încurajată să mănânci trei mese pe zi la ore foarte specifice, fără gustări. Dacă ți-e foame între mese, dieta îți sugerează să bei apă. Ești descurajată să mănânci după ora 18:00. Și nu ți se permite să te delectezi cu alimente care nu fac parte din plan.
Un meniu tipic de dietă daneză poate include:
- Mic dejun până la 8 dimineața, format din cafea neagră și apă.
- Prânz la ora 13:00 cu 150 grame de carne slabă sau două ouă și 1/4 până la 1 cană de legume.
- Cina la ora 18:00 cu alte 150 de grame de carne slabă și 1/4 până la 1 cană de legume.
Trebuie să urmezi dieta doar 13 zile, potrivit site-urilor de specialitate.
Dieta daneză. Ce presupune o alimentație hipocalorică
Nealimentarea corpului cu numărul suficient de calorii de care are nevoie îți poate afecta metabolismul și sănătatea. Caloriile pe care le consumi conferă corpului tău energie.
Dacă nu mănânci suficiente calorii pentru a susține funcții corporale de bază, atunci corpul tău intră în ceea ce se numește modul de conservare. Adică încetinește metabolismul, astfel încât să nu arzi la fel de multe calorii. În esență, atunci când îți limitezi aportul de calorii la 600 de calorii pe zi, îți sabotezi pierderea în greutate încetinind sistemul care arde caloriile. În timp ce activitatea fizică este o modalitate bună de a crește puterea de ardere a caloriilor din corp, probabil că nu veți avea energia necesară pentru a susține niciun exercițiu planificat pentru a da metabolismului acel impuls atât de necesar.
Planul de masă foarte limitat îți face dificil să obții toate vitaminele, mineralele și nutrienții de care organismul tău are nevoie pentru a îndeplini funcții importante. Durerile de cap, constipația, oboseala și dificultățile de concentrare sunt simptome frecvente ale unei diete hipocalorice.
Consecințele unei diete hipocalorice
Dietele hipocalorice nu sunt recomandate pe termen lung. Cu siguranță, vei pierde în greutate, limitându-ți aportul la 600 de calorii pe zi, dar atunci când pierzi rapid în greutate, cel mai probabil elimini greutatea apei și masei musculare, nu grăsimea.
Acești factori fac foarte dificilă menținerea greutății. Dacă te întorci la modul obișnuit de a mânca după ce ai pierdut în greutate în dieta daneză, probabil că îți vei recâștiga greutatea și poate chiar câteva kilograme în plus.
Pentru a pierde în greutate și a menține ce ai obținut, trebuie să renunți să te mai gândești la rezultate rapide și, în schimb, să te concentrezi asupra modificărilor care îți pot oferi rezultate de durată. Adică: mâncare sănătoasă, mai puțin stres și mișcare, chiar și mersul pe jos ajută.