Produsele de bază ale dietei nordice sunt cerealele integrale, fructele de pădure și alte fructe, legumele, peștele gras și leguminoasele. Dieta nordică este un model alimentar sănătos care are în comun multe elemente cu dieta mediteraneană.
Dieta nordică: principii și beneficii
Ambele diete, atât cea nordică cât și cea mediteraneană, includ cantități moderate de pește, ouă și cantități mici de lactate, dar limitează alimentele procesate, dulciurile și carnea roșie.
În timp ce dieta mediteraneană include ulei de măsline, dieta nordică favorizează uleiul de rapiță. La fel ca uleiul de măsline, uleiul de rapiță este bogat în grăsimi mononesaturate sănătoase. Dar conține și puțin acid alfa-linolenic, un acid gras omega-3 pe bază de plante, similar cu acizii grași omega-3 găsiți în pește.
Dieta nordică pune, de asemenea, accent pe carbohidrații de înaltă calitate: cereale, biscuiți și pâine făcută cu orz integral, ovăz și secară. Aceste alimente din cereale integrale oferă o mulțime de nutrienți care protejează inima, inclusiv fibre, vitamine, minerale și antioxidanți.
Consumul unei cantități mari de fructe de pădure este un alt aspect unic al dietei nordice care poate explica unele dintre beneficiile sale pentru sănătate. Cercetările oamenilor de știință de la Harvard au legat consumul de cantități mari de fructe de pădure cu o creștere mai mică în greutate și un risc mai mic de a avea atac de cord. Fructele de pădure sunt surse excelente de antociani, care ajută la scăderea tensiunii arteriale.
Ce poți mânca în dieta nordică
Dieta nordică se bazează pe următoarele îndrumări. Consumă cât mai multe fructe, legume și alimente de sezon, atunci când este posibil. Consumă cereale integrale, pește de captură, carne de calitate superioară, alimente mai puțin procesate, mai puțin zaharuri. De asemenea, dieta nordică recomandă să gătești mai mult acasă și să controlezi mai bine cantitatea de mâncare.
Cereale integrale
Poți alege carbohidrați „complecși” de înaltă calitate, care sunt bogați în fibre. Avantajul lor este că durează mai mult pentru a se digera în comparație cu carbohidrații „simpli” găsiți în multe alimente procesate, cum ar fi pâinea albă, produsele de patiserie și dulciurile. De asemenea, au o mulțime de vitamine, minerale și antioxidanți care te ajută să îți protejezi celulele corpului.
Fructe de pădure
Sunt o parte importantă a dietei nordice. Acestea nu conțin multe calorii, ceea ce te poate ajuta să-ți păstrezi silueta mult dorită. Sunt, de asemenea, o sursă bună de antioxidanți numiți antociani, care par să-ți mențină venele și arterele sănătoase și flexibile și pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale.
Ulei de rapiță
Este cunoscut faptul că dietele mediteraneene și DASH au la bază uleiul de măsline. Dieta nordică folosește, în general, ulei de rapiță. La fel ca uleiul de măsline, este sărac în grăsimi saturate și mai mare în grăsimi mononesaturate sănătoase. De asemenea, conține acid alfa-linolenic, un omega-3 care te poate ajuta să îți protejezi creierul împotriva accidentului vascular cerebral.
Pește gras
Peștele gras conține acizi grași omega-3 pe care corpul tău nu îi poate produce. Acestea ar putea reduce șansele de a avea probleme cu tensiunea, pot reduce acumularea plăcii în artere și pot reduce grăsimea din sânge (trigliceride). Se recomandă consumul a două până la trei porții de pește pe săptămână.
Fasole și mazăre
Dieta nordică le recomandă ca fiind una dintre sursele majore de carbohidrați complecși și fibre din dieta ta zilnică, împreună cu cerealele integrale, fructele de pădure și legumele. Sunt o sursă excelentă de proteine. Acestea au în compoziție și o mulțime de nutrienți precum riboflavina, B6, calciu, zinc și fier.