Există în comerț mai multe variante de produse naturale care înlocuiesc cu succes zahărul. Sunt îndulcitori naturali cu putere de îndulcire egală sau chiar mai mare decât a zahărului.
Pe lângă proprietatea de a îndulci mai sunt și energizanți, benefici pentru sistemul digestiv și de mare ajutor în controlul poftei de dulce. Nu au efecte asupra glicemiei, fiind recomandați și pentru diabetici.
Îndulcitorii naturali sunt preparați din flori și plante, cu un procent redus de prelucrare. Stevia, fructul călugărului, mesteacănul, yaconul, arțarul, trestia sunt plante, respectiv arbori, din care se por face diferiți îndulcitori naturali. Caută și tu în comerț astfel de îndulcitori pentru a-i folosi la rețete de gem și dulceață, sau chiar în deserturi.
Descoperă aici și rețeta de gem de căpșuni fără zahăr, dietetică și delicioasă. Mai jos, descoperă rețeta completă de dulceață fără adaos de zahăr, pentru a o putea prepara și tu.
Dulceață de căpșuni fără zahăr – Ingrediente
- 1 kg de căpșuni nu foarte coapte
- 500-550 gr de îndulcitori naturali cu gelifiant
- 150 ml de apă.
Rețeta dulceții fără zahăr, din căpșuni – Mod de preparare
Începe cu pregătirea căpșunilor. Pașii de urmat sunt cei de la rețeta clasică de dulceață. Spală bine căpșunile, apoi scurge-le și separă-le de frunze și codițe. Nu le separa înainte pentru a nu le îmbiba cu apă.
Lasă căpșunile de dimensiuni mici întregi, iar pe cele mai mari taie-le în jumătăți sau în sferturi. Ideale pentru dulceață sunt căpșunile mai mici deoarece le poti folosi întregi. Nu opta pentru căpșuni foarte coapte, întrucât acestea se vor sfărâma în timpul fierberii. Alege-le pe cele de mijloc, atât din punct de vedere al dimensiunii, cât și al coacerii. Descoperă aici și rețeta de gem de căpșuni cu ghimbir.
Pune căpșunile pregătite într-o cratiță cu baza dublă și adaugă îndulcitorul cu gelifiant peste ele. Agită cratița pentru ca îndulcitorul să pătrundă printre fructe. Toarnă și apa și din nou agită cratița.
Așază cratița pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate mică spre medie. Lasă delicioasa dulceață de căpșuni fără zahăr să fiarbă pentru 7-8 minute, de când se topește îndulcitorul. Citește pe ambalajul acestuia instrucțiunile de folosire. În funcție de tipul de îndulcitor utilizat, poate varia timpul de fierbere.
Înlătură spuma care se formează deasupra. Aceasta va fi inestetică dacă va rămâne în borcanele cu dulceață.
Pentru a te asigura că siropul format are o consistența bună, poți să-i faci proba: picură puțin sirop fierbinte pe o farfurie rece, ținută în frigider. Dacă picăturile se strâng ca niște biluțe, siropul este gata și poți să stingi focul.
Pune dulceața fierbinte în borcane sterilizate și închide-le ermetic cu capacele din dotare.
Acoperă borcanele cu o pătură groasă și lasă-le să se răcească lent. Răcirea lentă le asigură o conservare sigură. După răcire, le poți eticheta și transfera pe raftul din cămară.
Dacă îți este dor de aromele copilăriei, poți prepara și rețeta clasică de dulceață din căpșuni, așa cum o prepara bunica.