Căpșunile proaspete sunt minunate, gustoase, aromate și pline de proprietăți benefice organismului uman. Ne bucurăm de ele în sezonul lor, dar le putem savura și mai târziu, congelându-le sau conservându-le.
Căpșunile se pot conserva sub formă de gem, de dulceață sau compot. Descoperă aici rețeta de compot de căpșuni. Compotul reprezintă cel mai simplu mod de a conserva fructele pentru mai târziu.
Dulceața este mai delicată, delicioasă și cu aspect mult mai apetisant. O poți savura la mic dejun, dar o poți include și în deserturi sub formă de cremă sau de jeleu. Îți oferim mai jos rețeta clasică de la bunica, a uneia dintre cele mai delicioase dulcețuri de fructe.
Dulceață de căpșuni – Ingrediente
- 1 kg căpșuni bine coapte
- 750 gr zahăr tos
- sucul de la o lămâie.
Rețetă de dulceață – Mod de preparare
Comparativ cu alte rețete de dulceață, cum ar fi, de exemplu rețeta de dulceață din flori de soc, modul de preparare al dulceții din căpșuni este puțin diferit. Căpșunile sunt fructe zemoase, ce se pătrund imediat dacă sunt supuse fierberii. De aceea, se vor fierbe pentru o perioadă scurtă de timp, astfel încât să nu se zdrobească fructele. Diferența dintre gem și dulceață constă în textură. Gemul este ca un piure, pe când dulceața menține fructele întregi.
Cum prepari dulceață de căpșuni
Începe cu sortarea căpșunilor alegându-le pe cele mai coapte. Spală bine căpșunile în apă rece și pune-le într-o sită la scurs. Când sunt bine scurse, curăță-le de frunze și codițe.
Ia o cratiță cu pereți dubli sau un ceaun și așază în interior un rând de căpșuni, unul de zahăr, repetând aranjamentul până când se termină ingredientele. Ultimul rând va fi de zahăr peste care storci sucul de la o lămâie. Acoperă cratița cu un ștergar sau un tifon și pune-o la rece până a doua zi. Din când în când, mai agită ușor cratița pentru că se va forma sirop.
A doua zi, verifică să fie tot zahărul topit și pune cratița pe flacăra aragazului la foc de intensitate medie. Lasă ingredientele să fiarbă până când se formează spumă la suprafață. Îndepărtează spuma cu o sită, apoi scurge căpșunile din sirop și lasă-le într-o sită. Pune din nou siropul la fiert pentru aproximativ 20 de minute sau până când devine consistent.
Verifică consistența siropului pe o farfurie rece. Ia cu lingurița puțin sirop și picură-l pe farfuria rece. Dacă se formează bobițe din sirop precum perlele, siropul este gata. Dacă se împrăștie pe farfurie și este cursiv, îți recomandăm să îl fierbi încă aproximativ 10 minute.
Când siropul este gata pune din nou căpșunile în el. Mai fierbe delicioasa dulceață de căpșuni pentru aproximativ 7-8 minute.
Vezi mai multe imagini cu delicioasa dulceață în GALERIA FOTO!
Spală borcanele și capacele și sterilizează-le în cuptorul încins sau fierbându-le într-o oală cu multă apă. Pune dulceața de căpșuni în ele și închide-le ermetic cu capacele din dotare. Acoperă-le cu o pătură și lasă-le acolo până când se răcesc. Apoi le poți eticheta frumos și depozita în cămară.
Mai târziu te vei bucura de gustul și aroma căpșunilor din dulceață, alături de cei dragi.