Căpșunile sunt primele fructe de care ne putem bucura de cum se încălzește afară. Sunt gustoase aromate, dar din păcate și foarte perisabile. După recoltare, aceste fructe nu pot fi păstrate decât 2-3 zile la loc răcoros. Însă, pentru a te bucura de gustul lor pe tot parcursul anului, le poți conserva la borcane sub formă de compot, de dulceață sau de gem.
În plus, Le poți și congela în caserole de plastic cu capac. Metoda de congelare a căpșunilor, ca de altfel a tuturor fructelor suculente, implică două etape. În prima etapă, se așază fructele bine spălate și scurse într-o tavă, pe un singur nivel și ușor depărtate între ele pentru a nu se lipi. Se pune tava la congelator pentru 4-5 ore. În acest timp, fructele vor fi complet congelate, Al doilea pas presupune mutarea lor în caserole mai mici. Apoi, caserolele se introduc din nou în congelator, unde căpșunile se pot păstra până la 6 luni.
Când se decongelează, se scot caserolele din congelator și se pun în frigider pe o tavă. Se lasă să se decongeleze lent pentru a se menține fructele intacte. Poți folosi căpșunile congelate la diferite rețete de prăjituri sau la înghețată. Îți recomandăm și o rețetă de înghețată de banane și căpșuni, preparată în casă.
Mai jos îți oferim și rețeta pentru compotul de căpșuni cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
Compot de căpșuni – Ingrediente
- 1 kg căpșuni, nu foarte coapte
- 250-300 gr zahăr
- 3 litri de apă
- câteva frunze de mentă – opțional.
Mod de preparare pentru compotul de căpșuni
Modul de preparare al compotului de căpșuni este foarte simplu, însă necesită câteva etape. În primul rând este important să aduci pe masa de lucru atât ingredientele cât și borcanele în care vei pune compotul.
Începe cu sortarea căpșunilor. Pentru compot este important să nu folosești căpșuni foarte coapte. Acestea se vor înmuia rapid la contactul cu siropul fierbinte și se vor transforma în piure. Nu trebuie să optezi nici pentru căpșuni mai verzi pentru că va ieși compotul acru. Alege căpșuni roșii pe toate părțile, dar ferme la atingere.
Al doilea pas constă în spălarea căpșunilor. Spală căpșunile cu apă rece, dar fără a le îndepărta frunzele și codițele. Pune-le într-o sită și lasă-le la scurs. Dacă îndepărtezi frunzele înainte de spălare există riscul să pătrundă apă în interiorul căpșunilor ceea ce ar duce la înmuierea acestora.
Al treilea pas constă în sterilizarea borcanelor.
Cum sterilizez borcanele
Spălă borcanele bine cu apă și detergent, clătește-le și lasă-le la scurs. Încălzește cuptorul la 200 de grade Celsius și introdu în interiorul acestuia borcanele scurse, împreună cu capacele, așezate într-o tavă. Lasă-le 10 minute, apoi stinge focul.
Poți folosi cuptorul cu microunde, sau poți fierbe borcanele într-o oală cu multă apă, pe flacăra aragazului. Când ai căpșunile bine scurse și borcanele sterilizate poți începe prepararea compotului.
Cum prepari compot de căpșuni
Pune o oală cu pereți dubli pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie. Adaugă apa și zahărul. Amestecă cu o spatulă până când zahărul este topit. Lasă siropul să fiarbă pentru 10 minute. Adaugă și frunze de mentă, dacă dorești o aromă mai deosebită.
În timp ce siropul fierbe, îndepărtează frunzele de la căpșuni. Pune căpșunile în siropul fierbinte și lasă-le să fiarbă pentru 8-10 minute. Stinge focul și lasă compotul de căpșuni să se tempereze timp de 5 minute.
Vezi mai multe imagini cu compotul de căpșuni în GALERIA FOTO!
Pune compotul în borcanele sterilizate și încă fierbinți. Nu uita să așezi o lamă de cuțit sub borcane, atunci când pui compotul fierbinte. Astfel te asiguri că borcanele nu se vor sparge, la contactul cu siropul fierbinte. Închide bine capacele borcanelor.
Acoperă-le cu un prosop și lasă-le să se răcească lent. Apoi le poți eticheta frumos și depozita în cămară.
Te poți bucura de gustul delicios al acestui compot de căpșuni dimineața, la mic dejun. Iar dacă dorești să îl folosești la deserturi, îți recomandăm și o rețetă de prăjitură cu mac și cremă de căpșuni.