Este o rețetă mai complexă, cu multe straturi delicioase și frumos colorate. Prăjitura se compune din două straturi de aluat fraged, un strat de bezea cu mac, cremă de căpșuni și jeleu de căpșuni. Chiar dacă necesită mai mult timp de preparare, rezultatul final merită din plin efortul.
Ingredientele nu sunt deloc complexe, cu siguranță o parte din ele stau pe raftul din cămară.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a-i surprinde pe cei dragi cu un desert delicios și spectaculos.
Prăjitură cu mac și cremă de căpșuni – Ingrediente
Împarte de la început lista de ingrediente în funcție de straturile prăjituri. Vei avea nevoie de ingrediente pentru aluat, bezea cu mac, cremă de căpșuni și jeleu de căpșuni.
Pentru aluat fraged:
- 350 gr făină;
- 50 gr zahăr pudră;
- 125 gr unt gras;
- 2 gălbenușuri;
- 2 linguri de smântână sau iaurt cremos;
- 1 vârf de linguriță cu bicarbonat de sodiu;
- 1 vârf de linguriță cu sare;
- 2 lingurițe cu esență de vanilie.
Pentru bezea cu mac:
- 4 albușuri;
- 150 gr zahăr pudră;
- 125 gr unt gras;
- 150 gr semințe de mac;
- 100 gr făină;
- 50 ml lapte;
- 1 vârf de linguriță cu sare;
- 2 lingurițe cu esență de vanilie.
Pentru crema de căpșuni:
- 200 gr căpșuni;
- 50 gr zahăr;
- 50 ml apă;
- 250 gr mascarpone;
- 100 gr zahăr pudră;
- 150 ml frișcă lichidă;
- 1 vârf de linguriță cu sare.
Pentru jeleu de căpșuni:
- 200 gr căpșuni;
- 250 ml apă;
- 50 gr zahăr;
- 8 gr tort gelee transparent.
Prăjitură cu mac și cremă de căpșuni – Mod de preparare
Începe cu prepararea aluatului fraged care are nevoie de un timp de relaxare pentru a se putea întinde frumos. Între timp, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătește compoziția pentru stratul de bezea cu mac.
Cum prepari aluat fraged
Trece făina prin sită direct pe masa de lucru sau într-un bol. Adaugă peste ea sarea și zahărul pudră. Apoi adaugă untul rece tăiat în cuburi. Cu vârfurile degetelor amestecă bine untul cu restul ingredientelor. Vei obține un aluat nisipos, ca textura pesmetului. Adaugă cele două gălbenușuri și amestecă-le cu aluatul nisipos. Apoi, adaugă esența și smântâna și omogenizează bine aluatul fraged. Acoperă-l cu folie de prospețime și lasă-l deoparte până când pregătești stratul cu mac.
Cu prepari compoziția pentru bezea cu mac
Pune albușurile în bolul mixerului. Adaugă sarea peste ele și mixează-le până când devin spumoase. Adaugă treptat 100 gr de zahăr pudră și mixează până când obții o bezea fermă.
Pune untul moale în alt bol și adaugă 50 de grame de zahăr pudră peste el. Amestecă-le cu mixerul până când se omogenizează bine amestecul. Adaugă macul, făina și laptele și din nou amestecă bine până la omogenizare. Încorporează în acest amestec bezeaua de albușuri, adăugată lingură cu lingură.
Cum asamblezi și coci delicioasa prăjitură cu mac și cremă de căpșuni
Unge cu unt interiorul unei tăvi cu dimensiuni de aproximativ 15/25 cm. Împarte aluatul fraged în două părți. Întinde fiecare parte de aluat într-o foaie de dimensiunea tăvii de copt. Pune prima foaie de aluat la baza tăvii și înțeap-o din loc în loc cu o furculiță.
Întinde bezeaua cu mac deasupra foii de aluat. Niveleaz-o frumos cu o spatulă. Pune peste aceasta a doua foaie de aluat și înțeap-o cu o furculiță din loc în loc.
Vezi mai multe imagini din timpul preparării prăjiturii accesând GALERIA FOTO!
Coace prăjitura pentru 30-35 de minute la 180 de grade Celsius.
Cum prepari crema de căpșuni
Taie căpșunile în bucăți mici și pune-le într-o cratiță. Adaugă cele 50 de grame de zahăr și apa și pune cratița pe foc. Fierbe căpșunile până când se formează o dulceață consistentă și frumos colorată. Las-o la răcit.
Pune mascarponele într-un bol și adaugă zahărul pudră peste ele. Adaugă și un praf de sare. Sarea va potența gustul delicios al cremei. Amestecă bine crema de mascarpone cu zahărul și sarea. Adaugă treptat frișca lichidă în timp ce amesteci intens pentru omogenizare. La final, adaugă dulceața de căpșuni.
Când prăjitura s-a răcit, întinde peste ea crema de căpșuni și pune-o la rece pentru cel puțin 2 ore. Oprește 2-3 linguri de cremă și pentru decor.
Cum prepari jeleul pentru prăjitură cu mac și cremă de căpșuni
După ce au trecut cele două ore poți prepara și jeleul de căpșuni.
Taie cele mai frumoase căpșuni în felii mai subțiri pe care mai apoi să le aranjezi deasupra prăjiturii.
Taie mărunt celelalte căpșuni și pune-le la fiert cu zahărul și apa. Lasă-le să fiarbă până când se pot pasa șu trece totul prin sită. Adaugă gelatina, amestecă intens pentru a se dizolva și întinde imediat acest amestec peste feliile de căpșuni așezate deasupra prăjiturii. Pune tava cu prăjitură la rece până când jeleul de căpșuni devine ferm.
Porționează frumos prăjitura, decoreaz-o cu crema de căpșuni oprită.
Te poți bucura de o prăjitură elegantă și fină cu gust divin, alături de cei dragi.