Socul este un arbust foarte apreciat în țara noastră, pentru că oferă o multitudine de beneficii organismului uman. De la soc se folosesc multe elemente, atât în sfera medicală, cât și în arta culinară.
În florile de soc găsim aromă și sănătate la un loc. Au proprietăți antibacteriene și antivirale și pot contribui la îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar.
Sunt folosite frecvent în medicina naturistă, ca remedii pentru o multitudine de afecțiuni. În bucătărie, din flori de soc se pot prepara diferite băuturi răcoritoare, precum socata sau siropul de soc, dar și calde, cum este ceaiul.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu una dintre cele mai aromate și gustoase rețete de dulceață.
Dulceață aromată din flori de soc – Ingrediente
- 500 gr flori de soc
- 1 kg zahăr tos
- 750 ml apă
- sucul de la o lămâie mare.
Rețetă de dulceață din flori de soc – Mod de preparare
Nu sunt necesare multe ingrediente pentru a prepara o rețetă delicioasă de dulceață. Însă este necesară multă răbdare pentru separarea florilor de codițe și frunze. Dar gustul și aroma inconfundabilă a dulceții merită tot efortul depus.
Începe cu pregătirea florilor de soc. Alege florile cele mai frumoase, mai sănătoase și mai înflorite. Este ideal ca inflorescența florilor să fie cât mai deschisă pentru a se putea separa mai rapid din codițe. Bobocii florilor nu se desprind ușor și nici aroma lor nu este atât de intensă.
Scutură ușor florile pentru a elimina din impurități și eventualele insecte. Spală-le bine înainte de a le separa de codițe, apoi lasă-le să se scurgă. Curăță florile și pune-le într-un bol.
Pe cele care refuză să iasă liber din codițe, taie-le cu o foarfecă. Cântărește-le pentru că sunt importante cantitățile pentru reușita acestei rețete. Lasă-le deoparte și prepară siropul.
Cum prepari siropul pentru dulceață
Pune zahărul împreună cu apa și coaja se la lămâie într-o cratiță. Răzuiește coaja de la lămâie cu un curățător de legume, fără a lua și partea albă din interior. Nu uita să speli foarte bine lămâia, chiar dacă este bio.
Pune cratița pe flacăra aragazului aprinsă la temperatură medie. Fierbe siropul pentru dulceață, aproximativ 15 minute, amestecând constant cu o spatulă.
Vezi mai multe imagini din timpul preparării dulceții accesând GALERIA FOTO!
Când siropul devine consistent adaugă sucul de la lămâie și florile de soc. Micșorează intensitatea focului și fierbe delicioasa dulceață din flori de soc pentru 25-30 de minute. Dacă se formează spumă la suprafața vasului, înlătur-o cu ajutorul unei spumiere.
Cât timp dulceața fierbe, te poți ocupa de sterilizarea borcanelor. Vezi aici care sunt pașii de urmat pentru pregătirea recipientelor pentru conserve.
Pune dulceața fierbinte în borcanele sterilizate. E important ca acestea din urmă să fie și ele fierbinți. Nu uita să așezi o lamă de cuțit sub borcane, atunci când le umpli cu dulceață. Astfel te asiguri că nu se vor sparge la contactul cu dulceața fierbinte.
După ce ai umplut borcanele cu dulceață, închide-le ermetic cu capacele din dotare. Acoperă borcanele cu o pătură și lasă-le acolo să se răcească lent. După răcire, le poți eticheta și transfera în cămară. Te vei bucura mai târziu de gustul și aroma inconfundabilă a florilor de soc conservate în dulceață.
Dacă adori dulceața preparată în casă și ești în căutare de rețete mai deosebite, îți oferim și rețeta de dulceață de nuci verzi.