Dintre toate alternativele de lapte pe bază de plante, laptele de ovăz este printre preferate. Acesta a câștigat inima consumatorilor de lapte vegetal prin textura și aroma sa cremoasă și gustul dulce.
Efecte ale consumului de lapte de ovăz asupra organismului
Lapte de ovăz a ajuns să fie folosit chiar și în latte-urile cu gheață și bolurile de cereale. Dacă și tu îl consumi, sigur te-ai întrebat cât de sănătos este.
În general, e bine să cumperi lapte de ovăz care este îmbogățit cu vitaminele A și D și calciu și nu conține zaharuri adăugate. Atunci când îl alegi, sigur ești preocupată de dieta ta zilnică, așa că trebuie ca acesta să fie cât mai puțin procesat.
Are un conținut mai mare de carbohidrați
Conținutul de carbohidrați din laptele de ovăz poate diferi semnificativ de la o marcă la alta. Cele mai multe tipuri de lapte de ovăz conțin aproximativ 15 până la 20 de grame de carbohidrați pe pahar de 200 de ml.
Dacă ții o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați sau suferi de diabet, conținutul mai mare de carbohidrați al laptelui de ovăz poate să nu fie cea mai potrivită opțiune de consum pentru tine. Alege mereu tipurile neîndulcite și fără arome pentru a menține numărul scăzut de carbohidrați.
Are un conținut mare de fibre
Unele, dar nu toate tipurile de lapte de ovăz conțin fibre. Și acesta este un lucru bun, deoarece laptele și majoritatea celorlalte alternative de lapte pe bază de plante nu sunt o sursă de fibre, un nutrient pe care mulți dintre noi nu îl au în alimentația de zi cu zi.
Beta-glucanul este o fibră solubilă regăsită în lapte de ovăz, ceea ce înseamnă că se dizolvă în apă și ajută la scăderea nivelului de colesterol și a zahărului din sânge.
Laptele de ovăz nu are prea multe proteine
Spre deosebire de laptele de soia, laptele de ovăz nu conține multe proteine. Este sărac în proteine în comparație cu alte opțiuni de lapte vegetal. Acesta conține 3 până la 4 grame de proteine într-o cană.
Proteina este un macronutrient important din mai multe motive: ajută la menținerea musculaturii, reduce foamea și sprijină repararea celulelor.
Nu e recomandat pentru oamenii care suferă de boală celiacă
În timp ce ovăzul este o cereală fără gluten, multe produse din ovăz, inclusiv laptele de ovăz, pot conține de fapt gluten din cauza procesării.
Dacă ai boală celiacă sau sensibilitate la gluten, e important să citești eticheta întotdeauna. Sigiliul cu specificația „fără gluten” garantează că produsul nu a fost contaminat încrucișat cu ingrediente care conțin gluten.
Laptele de ovăz este bun pentru cei care evită produsele lactate
Laptele de ovăz se face practic prin amestecarea ovăzului cu apă și apoi strecurare. Asta înseamnă că în mod natural nu conține lactate și, de obicei, este și vegan. Pentru persoanele care evită produsele lactate, cum ar fi cei cu intoleranță la lactoză sau alergie la lactate, laptele de ovăz poate fi o alternativă excelentă la laptele de vacă.
Deoarece laptele de ovăz este în mod natural fără lactoză, persoanele sensibile la acest tip de zahăr derivat din lactate pot evita simptomele incomode, cum ar fi diareea și gazele, trecând la această alternativă de lapte.