În ultima vreme sunt tot mai populare alternativele fără lactoză, printre care se numără laptele de ovăz, laptele de migdale, cel de cânepă și laptele din diferite fructe nucifere.
Află de la specialiști toate informațiile nutriționale și efectele pentru sănătate ale acestor tipuri vegetale de lapte, precum și recomandările și contraindicațiile în cazul consumului lor ca să știi care e mai indicat în cazul tău.
Laptele de ovăz vs. laptele de migdale
Ambele tipuri de lapte sunt mai scăzute în calorii, proteine și vitamina D comparativ cu laptele de vacă.
Ambele opțiuni nu conțin lactate, fiind foarte utile pentru persoanele cu alergii la lapte sau produse lactate. În plus, ca produse din plante, atât laptele de ovăz, cât și cel de migdale oferă compuși vegetali.
Acești compuși bioactivi au rol de antioxidanți în organism, reducând inflamația și luptând cu radicalii liberi, notează Realsimple.
Lapte fortificat vs. lapte nefortificat
Laptele de ovăz nefortificat are un conținut mai mare de carbohidrați și fibre față de laptele de vacă și cel de migdale. De asemenea, are un conținut mai ridicat de proteine comparativ cu laptele de migdale, deși este mai sărac în grăsimi în raport cu ambele tipuri menționate.
Totuși, este utilă o comparație nutrițională între laptele vegetal fortificat și cel nefortificat. Laptele de migdale fortificat oferă mai mult calciu decât laptele de vacă.
Majoritatea sortimentelor de lapte, atât de ovăz cât și de migdale, din magazine sunt fortificate cu vitamina D, vitamina A, vitamina B12 și calciu pentru a echivala micronutrienții din laptele de vacă, comentează dieteticianul Kristen Carli.
Unele mărci de lapte fortificat conțin extra-nutrienți ca proteine și acizi grași omega-3.
De menționat că laptele de ovăz este mai bogat în proteine decât cel de migdale. Acest lucru se datorează procesului de înmuiere în apă a bobului întreg. În urma acestui proces, din ovăz se extrag mai mulți nutrienți decât din migdale.
Beneficiile pentru sănătate ale laptelui de ovăz
În opinia expertei citate, laptele de ovăz este mai bogat în carbohidrați și calorii comparativ cu cel de migdale, în principal datorită carbohidraților complecși.
Unii dintre aceștia se găsesc în laptele de ovăz sub formă de fibre, nutrient care nu se află nici în laptele de migdale, nici în cel de vacă.
Din punct de vedere nutrițional, aportul adecvat de fibre poate contribui la o condiție mai bună a inimii, a sistemului metabolic și a sănătății imunitare. Persoanele cu probleme metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2, trebuie să fie precaute din cauza conținutului mare de carbohidrați al laptelui de ovăz.
De asemenea, anumite tipuri de lapte de ovăz sunt îndulcite cu zaharuri rafinate, fiind cu atât mai riscante pentru diabetici.
Un alt aspect cheie are legătură cu procesarea boabelor de ovăz. Deși ovăzul în sine nu are gluten, boabele pot fi contaminate în timpul procesării, atrage atenția Carli.
Așadar, persoanele cu sensibilitate la gluten sau boală celiacă trebuie să aleagă mărci de lapte de ovăz fără gluten.
Beneficiile pentru sănătate ale laptelui de migdale
Migdalele sunt o sursă naturală de grăsimi monosaturate benefice pentru inimă. Laptele de migdale neîndulcit este foarte sărac în carbohidrați, un alt atu pentru cei interesați să controleze aportul de carbohidrați din anumite motive de sănătate. În plus, migdalele sunt o sursă naturală de vitamina E. Deci laptele de migdale ca antioxidant natural susține sănătatea imunitară.
Ca și în cazul laptelui de ovăz, în magazine există tipuri de lapte de migdale cu zaharuri adăugate sau alți aditivi, deci trebuie verificate cu grijă etichetele produselor.
Laptele de ovăz oferă un gust mai dulce, și este mai gros și mai cremos. Este deci perfect pentru băuturile calde de dimineață și dulciuri. Laptele de migdale este mai puțin cremos și oferă o aromă mai subtilă. Din acest motiv este folosit intens în multe preparate savuroase și în cereale.
Cum să te bucuri de laptele de ovăz și de migdale
Cu toate diferențele de gust dintre ele, ambele tipuri de lapte vegetal pot fi opțiuni mai sănătoase decât laptele clasic. Le poți folosi în cerealele reci sau calde, în fulgi de ovăz, ceai sau în cafeaua de dimineață.
De asemenea, le poți adăuga în preparate la cuptor, budincă de chia, creme din ouă, sosuri, supe, shake-uri și smoothie. Însă le poți consuma și ca atare. Poate fi consumat fie la rece de la frigider sau ca lapte încălzit alături de diferite condimente.
Ambele opțiuni pot fi preparate ușor acasă cu un blender. Totuși, deși versiunile făcute acasă nu conțin aditivi și conservanți, le lipsește fortificarea nutrițională a acelor sortimente de lapte fără lactoză din magazine.
Din acest motiv, laptele fără lactoză preparat acasă sau nefortificat nu este recomandat ca înlocuitor nutrițional pentru laptele de vacă în cazul copiilor foarte mici, conchide dieteticianul menționat.