Înainte de a putea înțelege cu adevărat ce se întâmplă cu corpul tău când mănânci făină albă, trebuie să știi ce este făina albă și în ce alimente o vei găsi. Această făină fină este ingredientul principal în multe alimente. Ea se găsește în pâine, clătite, vafe, cereale pentru micul dejun, biscuiți, paste, produse de patiserie sau prăjituri.
Făina albă, după cum sugerează și numele, este de culoare albă. Mai întâi, ea este rafinată, adică bobul de grâu a fost complet îndepărtat de tărâțe bogate în nutrienți și de germenul grâului. „Procesul de rafinare are ca rezultat mai puține proteine. Mai puține fibre, vitamine și minerale decât omologul său din cereale integrale”, spune pentru eatthis.com Molly Hembree, dietetician înregistrat.
Efecte secundare periculoase ale consumului de făină albă
După rafinare, făina măcinată este albită de morării prin tratarea cu substanțe chimice precum clorul gazos sau peroxidul de benzoil. Produsul final este o făină albă strălucitoare, super fină și moale, catifelată, ideală pentru producerea de produse delicate de panificație.
Deși este o bază, făina albă nu este cea mai bună alegere atunci când vine vorba de sănătate. „Alegerea în mod regulat a alimentelor făcute cu făină rafinată nu numai că vă face să pierdeți nutrienți importanți, dar vă poate determina să aveți o sațietate mai scăzută. Un control mai slab al glicemiei”, explică Hembree.
De aceea, sunt recomandate alimentele din cereale integrale. Acesta conțin cei mai mulți nutrienți, inclusiv fibre alimentare care minimizează impactul carbohidraților asupra zahărului din sânge. „Optați 100% pentru cereale integrale pentru cel puțin jumătate din toate alegerile de cereale făcute zilnic”, sfătuiește Hembree.
Află de aici cum să depozitezi în mod corect făina.
Este posibil să ai un risc mai mare de diabet de tip II
Diabetul zaharat de tip 2 este o boală cronică caracterizată prin rezistență la insulină. Are ca rezultat niveluri foarte ridicate de zahăr în sânge. În timp ce genetica, originea etnică și vârsta joacă un rol, stilul de viață contribuie la diabetul de tip 2.
Treizeci și șapte de milioane de americani au diabet de tip 2. Se estimează că 96 de milioane au pre-diabet, precursorul bolii, conform Raportului Național de Statistică al Diabetului al CDC. Diabetul de tip 2 este o tulburare gravă care poate duce la orbire, leziuni ale nervilor, boli de rinichi, atac de cord și accident vascular cerebral.
Ai putea avea un risc mai mare de obezitate
Obezitatea este un alt semn și simptom al glicemiei crescute și al sensibilității scăzute la insulină, cauzate de consumul produselor din făină albă. Când alimentele sunt lipsite de fibre, acestea nu îți pot satisface foamea pentru foarte mult timp. Așa că, ajungi să vrei să mănânci din ce în ce mai mult. Aceasta este o enigmă uriașă pentru oricine încearcă să slăbească.
Fibrele alimentare încetinesc digestia, descompunerea alimentelor în glucoză, astfel încât te vei simți mai satulă pentru mai mult timp după ce mânânci. Cercetările clinice, precum acest studiu în Nutriție, arată dovezi puternice pentru capacitatea fibrelor de a stimula pierderea în greutate și menținerea greutății.
Te poți confrunta cu constipația
Cu toții am trăit-o, unii mai rău decât alții. Și dacă apare în mod regulat, poate deveni literalmente o problemă. Hemoroizii și fisurile anale sunt efecte secundare frecvente. Deși pot exista multe cauze pentru constipație, unele necesită un diagnostic și ajutor de la un medic. Cel mai adesea constipația este rezultatul lipsei de fibre alimentare. Poate mănânci prea multe alimente lipsite de fibre precum cele făcute cu făină rafinată albă.
Fibrele alimentare sunt esențiale pentru a menține tractul digestiv să funcționeze așa cum ar trebui. Studiile arată că alimentele cu conținut ridicat de energie și produsele zaharoase au conținut scăzut de fibre și sunt bogate în sodiu. Acestea sunt asociate cu constipația. Dacă mânânci prea mulți carbohidrați simpli, începe să adăugi mai multe fibre în mesele tale. Fă totul treptat și bea multă apă pentru a ține departe constipația.
Te poți confrunta cu inflamația cronică
Denumită oficial „inflamație cronică de grad scăzut”, aceasta se întâmplă atunci când sistemul tău imunitar este într-o stare de alertă constantă, pe termen lung, pompând substanțe chimice ale sistemului imunitar care, în timp, pot deteriora celulele. „Inflamația cronică poate provoca creștere în greutate, probleme ale pielii, probleme digestive și o serie de boli, inclusiv diabet, cancer, depresie și boli de inimă”, spune Mike Zimmerman, autorul cărții The 14-Day Anti-Inflammatory Diet.
Mai multe studii au sugerat că un aport ridicat de carbohidrați, în special cei din alimente cu un indice glicemic ridicat, cum ar fi prăjiturile, prăjiturile, pastele și alte produse din făină albă, este asociat cu concentrații mari de compuși proinflamatori ai sistemului imunitar.