Suplimentele de ulei de pește se numără printre acele suplimente a căror eficacitate a fost confirmată de cercetările științifice. Înțelegând efectele surprinzătoare ale uleiului de pește, vei înțelege de ce nutriționiștii îl recomandă să îl incluzi în dieta ta zilnică..
Efectele surprinzătoare ale uleiului de pește
Experții susțin la unison că aceste suplimente pot reduce multipli factori de risc pentru bolile cardiace. „Beneficiile lor sunt impresionante deoarece ajută la reducerea mai multor factori de risc care pot duce la boli cardiovasculare”, comentează dieteticianul Julia Zumpano de la Cleveland Clinic‛ s Center for Human Nutrition. Zumpano susține că printre acești factori de risc se numără trigliceridele mari, cheagurile de sânge, hipertensiunea arterială, acumularea plăcii arteriale.
Dr. David Cutler, medic de familie din Santa Monica (California), este de acord că uleiul de pește înseamnă o sursă viabilă de susținere a sănătății inimii. „Spre deosebire de multe alte suplimente, acizii grași omega-3 – obținuți prin dieta alimentară sau din suplimente – au multiple efecte cardiovasculare și metabolice. Deși multe din aceste efecte sunt modeste ca impact, ele oferă dovezi plauzibile biologic pentru un risc mai scăzut de boli cardiovasculare în multe studii ale consumului de acizi grași omega-3”, explică specialistul pentru Parade.
Consumul zilnic de ulei de pește este benefic în diabet
O analiză din 2022 a arătat că prin consumul zilnic a aproximativ 3 grame de acizi grași omega-3, prin suplimente sau nutriție, se poate reduce tensiunea arterială. American Heart Association le recomandă pacienților cu boli coronariene precum atacurile de cord să ia suplimente de ulei de pește, ca parte a tratamentului lor curent.
Diabetul este o altă boală care poate crește riscul unei boli de inimă. O analiză extinsă din 2020 a dovedit că la pacienții cu diabet de tip 2 care au luat suplimente de ulei de pește s-au raportat profiluri lipidice în sânge mai bune. Acestea au fost probate de rezultatele testelor pentru factori de boli cardiace cum ar fi colesterolul și trigliceridele). De reținut că aceste suplimente nu au afectat controlul glucozei din sânge.
Când să iei suplimente de ulei de pește pentru o inimă sănătoasă
Spre deosebire de medicamentele prescrise pentru colesterol sau hipertensiune arterială, aceste suplimente pot fi procurate fără prescripție de la farmacie. Totuși, Julia Zumpano accentuează că e important să fie consultat în prealabil un medic. „Aș recomanda aceste suplimente numai după ce am acces la dieta și nutriția pacientului”, observă Zumpano. Aceasta recomandă, în majoritatea cazurilor, o dietă progresivă de acizi grași omega-3 înainte de a lua ulei de pește.
„Mâncați pește gras de 2-3 ori pe săptămână: somon, ton, hering, macrou și sardine”, completează Zumpano. „Alegeți pește proaspăt de câte ori e posibil. Încercați să limitați consumul de ton în conservă din cauza mercurului”.
Totuși, dieta cu pește singură nu e suficientă, chiar și ca primă linie de tratament. „Sunt perioade când aș recomanda suplimentele cu ulei de pește indiferent de dieta cu pește, în cazurile în care trigliceridele au valoarea 500 sau peste și în cazul inflamației cronice”, mai observă Zumpano.
De cât ulei de pește e nevoie pentru a te bucura de beneficiile lui
Cantitatea de ulei de pește care asigură beneficii în bolile cardiace variază de la persoană la persoană. „Depinde de motivul pentru care îl iei și de cât mult e inclus în dieta ta”, completează Zumpano. Aceasta punctează că trebuie crescută cantitatea de acizi grași omega-3 EPA și DHA, ambii prezenți la somon. Valoarea recomandată în cazul ambilor acizi este de 1.000 – 4.000 miligrame.
„EPA și DHA trebuie luate împreună pentru a determina cât omega-3 iei de fapt, ca să ai parte de beneficiile uleiului de pește”, mai spune specialista. Aceste valori trebuie validate de o echipă medicală, pentru a afla doza ta ideală de suplimente de ulei de pește benefică pentru inimă. Doza ideală este de 3-4 comprimate, aproape 2.000 de miligrame de ulei de pește. În unele cazuri pot fi semnalate posibile efecte adverse ca greața sau gustul de pește.
Cum să alegi suplimentul de ulei de pește
Din cauza lipsei de control din domeniul suplimentelor, cel mai bine este să recurgi la branduri recunoscute, de încredere. De asemenea, e bine să verifici etichetele, care să conțină cantitățile specifice de ingrediente sau să menționeze toate informațiile necesare.
Certificările sunt foarte importante pentru a te asigura că ai achiziționat un supliment de cea mai bună calitate. În materie de ulei de pește, organismul care acreditează calitatea este IFOS (The International Fish Oil Standards). IFOS a instituit o serie de standarde de calitate specifice suplimentelor de ulei de pește. Pentru a obține această certificare, produsul este analizat din punct de vedere al purității, fiind testat pentru metale grele, dioxine și bifenili policlorurați (PCB).
Experții consideră că suplimentele de ulei de pește pot implica riscuri crescute pentru anumiți pacienți. „Pot fi contraindicate în cazul anumitor medicații, în special anticoagulante”, concluzionează Zumpano. În acest ultim caz, se impune consultarea medicului cardiolog sau al furnizorului suplimentelor. E foarte important să verifici dacă suplimentele pot fi luate fără riscuri.