Un studiu realizat de University College London, pe un eșantion de 200 de sportivi, i-a ajutat pe cercetători să înțeleagă de ce rata de accidentare este mai ridicată în rândurile femeilor, scrie Sciencealert.com.
În ultimii ani, din ce în ce mai multe femei au început să practice diferite sporturi și să devină mai active. Odată cu creșterea dorinței de a face sport, a crescut și numărul accidentărilor, subliniază specialiștii în studiul menționat anterior.
Hormonii par să fie principalul factor care influențează rezistența fizică și capacitatea de efort. Oamenii de știință nu au reușit să stabilească care sunt efectele fluctuațiilor hormonale de-a lungul unui ciclu menstrual. Cu toate acestea, studiul indică faptul că anumite modificări ale funcțiilor creierului pot influența performanțele sportive și chiar pot favoriza apariția unor accidentări în timpul antrenamentelor fizice.
Potrivit specialiștilor, dacă faci sport de performanță sau ești extrem de activă fizic, poți avea timpi de reacție mai rapizi. De asemenea, atunci când ești la mentruație, scad șansele să te accidentezi din cauza unor erori în executarea antrenamenteor.
Efectul menstruației asupra performanței sportive
Specialiștii atenționează că atunci când ești la menstruație, pot apărea modificări ale funcției creierului. Acestea pot afecta în mod rezonabil performanțele atletice. Acest lucru determină, de asemenea, și predispoziția ridicată la accidentări.
„Modificările cogniției spațiale ar putea fi, în teorie, un factor de risc de accidentare. În special în cazul sporturilor rapide, care necesită o acuratețe precisă, de ordinul milisecundelor, în interacțiunea cu obiectele în mișcare”, explică cercetătorul sportiv Flaminia Ronca.
Cu siguranță ți s-a întâmplat să simți că performanțele tale se înrăutățesc în ultima parte a ciclului menstrual, adică în faza luteală. Acest lucru este valabil și pentru perioada în care când ai sângerări.
Potrivit studiilor, este posibil ca forța și puterea ta să atingă cote maxime în perioada ovulației. În timp ce rezistența ar putea scădea în timpul menstruației, însă urmează să afli că nu este un lucru general valabil.
Cum afectează schimbările hormonale biomecanica organismului
Experții s-au concentrat asupra biomecanicii corpului feminin, care ar putea explica rata mai ridicată a accidentărilor în rândurile sportivelor, în special rupturile ligamentelor încrucișate anterioare (LCA). Diferențele de tehnică, antrenament și, din nou, hormonii ar putea fi un factor în acest sens.
Schimbările hormonale pot să slăbească ligamentele și tendoanele articulațiilor, ducând la mai multe leziuni în anumite perioade ale lunii. Cu toate acestea, slăbirea articulațiilor nu explică alte tipuri de leziuni în afara rupturilor LCA, cum ar fi contuziile și întinderile musculare. Acestea apar, de asemenea, mai des în anumite faze menstruale.
În cadrul studiului realizat de University College London, au participat 241 de subiecti, dintre care 96 atleți de sex masculin, 105 sportive aflate la menstruație și 47 femei care utilizau pilule anticoncepționale.
Legătura dintre fazele ciclului menstrual și performanța sportivă
Potrivit concluziilor acestui studiu, femeile care s-au aflat la menstruație au avut tendința de a avea performanțe mai slabe la sarcinile cognitive în faza foliculară târzie a ciclului, în apropierea ovulației, și în faza luteală târzie, chiar înainte de sângerare.
Cu toate acestea, performanțele cognitive ale participantelor la studiu au atins vârful maxim în timpul menstruației. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că s-au simțit slăbite în această perioadă. Starea de epuizare ar fi putut avea un impact negativ asupra performanțelor lor sportive.
Și tu poți resimți dureri musculare, dureri în zona pelvină sau o stare generală de moleșeală pe parcursul menstruației.
„Ceea ce este surprinzător este că performanțele sportivelor au fost mai bune atunci când erau la menstruație, ceea ce schimbă optica asupra ceea ce femeile, și poate societatea în general, presupun despre abilitățile lor în acest moment special al lunii”, a adăugat Ronca.
Ai grijă să te hidratezi și să te hrănești corespunzător în această perioadă a lunii. În perioada menstruației poți consuma alimente, precum sunt legumele verzi, cum ar fi spanacul sau castravetele. Acestea pot diminua durerile și te vor menține hidratată pe tot parcursul zilei.