Este o rețetă de pâine plată, gustoasă și aromată, care poate fi preparată fie simplă, fie cu diferite topping-uri, semințe sau legume.
Se pot adăuga deasupra aluatului, atât legume proaspete, cât și uscate. Poți adăuga măsline și brânzeturi sau poți prepara aluatul presărat cu diferite condimente.
Cea mai populară rețetă de pâine din bucătăria italiană este rețeta de focaccia cu roșii cherry și măsline verzi. Dar înainte de a o prepara pe aceea, îți oferim rețeta completă pentru cea mai simplă focaccia, preparată doar cu făină și ulei de măsline.
Focaccia simplă de casă – Ingrediente
- 500 gr de făină tip 650
- 7 gr de drojdie uscată
- 8 gr de sare grunjoasă
- 450 gr de apă caldă
- 4-5 linguri cu ulei de măsline
- granule de sare de mare
- rozmarin.
Rețetă simplă de pâine italienească – Mod de preparare
Pentru a prepara o pâine focaccia reușită, aluatul nu trebuie să fie unul ferm ca la pâinea obișnuită. Acesta va avea o textură ușor fluidă.
Se întinde în tavă și se lasă la dospit, așa cum se procedează și cu aluatul de pâine clasică. Diferența dintre cele două aluaturi constă atât în textură, cât și în uleiul de măsline adăugat pe toată suprafața aluatului.
În plus, se mai adaugă și sare, dar și condimente pentru un gust deosebit. Descoperă și o rețetă de lipii integrale de post.
Cum prepari aluatul pentru focaccia simplă de casă
Începe cu pregătirea drojdiei, ca pentru oricare alt aluat ce necesită dospire. Amestecă într-un bol drojdia cu zahărul până când devin lichide. Încălzește apa într-un vas așezat pe flacăra aragazului, dar nu foarte mult. Adaugă 2-3 linguri de apă caldă peste amestecul de drojdie și zahăr, dar și o lingură de făină. Omogenizează bine amestecul.
Trece făina prin sită direct într-un bol de frământare și creează un loc mai adânc la mijlocul ei. Adaugă acolo maiaua de drojdie. Las-o timp de 10 minute să se activeze. Apoi începe să adaugi câte puțină apă caldă, precum și jumătate din cantitatea de ulei de măsline. Adaugă și sarea și amestecă bine ingredientele.
Omogenizează bine aluatul și întinde-l în tava de copt, unsă cu ulei de măsline. Acoperă-l cu un ștergar curat și lasă-l la dospit pentru aproximativ 40 de minute.
Apoi, încălzește cuptorul la 220 de grade Celsius. Unge-ți mâinile cu ulei de măsline și formează gropițe în aluat cu ajutorul degetelor.
Mai stropește aluatul cu ulei de măsline deasupra, apoi presară granule de sare și crenguțe de rozmarin deasupra lui.
Pune tava în cuptor și coace focaccia simplă de casă pentru 15-20 de minute, la 220 de grade Celsius. Este delicioasă această pâine din bucătăria italiană, mai ales servită la micul dejun.
Pentru momentele în care dorești o rețetă de pâine mult mai rapidă de preparat, poți încerca rețeta de turte la tigaie din aluat simplu de pâine.