Mendiantele de ciocolată reprezintă un desert tradițional francez, care se realizează din discuri de ciocolată presărate cu nuci și fructe uscate. Aceasta se referă la tradiția de Crăciun din Provence, unde oamenii încheie cina festivă cu celebrul dessert de Noël, dar și cu patru mediante de ciocolată.
Acestea reprezintă cele patru rânduieli monahale. Fiecare dintre ingredientele folosite se referă la culoarea hainelor monahale. Albul este reprezentat de migdale pentru dominicani, griul stafidelor pentru franciscani, brunul alunelor pentru carmeliți și violetul din smochinele uscate pentru augustinieni.
Poți opta și pentru alte fructe uscate și frumos colorate pentru a personaliza mendiantele. Urmărește mai jos rețeta completă cu listă de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu un desert simplu și delicios.
French Chocolate Mendiants – Ingrediente
- 200 gr de ciocolată neagră
- alune, migdale, fistic
- fructe uscate: stafide, goji, merișoare
- fulgi de nucă de cocos – opțional.
Mediante sau discuri de ciocolată cu fructe uscate – Mod de preparare
Pentru a prepara delicioasele discuri de ciocolată, nu ai mare lucru de făcut. Important este să aduni pe masa de lucru, de la început, toate ingredientele pe care le folosești, dar și ustensilele necesare.
Ai nevoie de un bol, o lingură sau linguriță, un platou plat sau o tavă pe care să le acoperi cu hârtie de copt.
Alunele, migdalele și fisticul le poți secționa în mai multe bucăți sau le poți lăsa întregi, după cum le preferi.
Este recomandat să hidratezi mai întâi fructele uscate în puțină apă ușor caldă. Poți adăuga în apă și puțin rom sau aroma dorită. Lasă fructele în apă 10-15 minute, apoi transferă-le într-o sită și lasă-le la scurs.
Tot din bucătăria franceză descoperă și rețeta de millefeuille cu cremă de vanilie și zmeură.
Cum prepari French Chocolate Mendiants
Rupe ciocolata în bucăți mici și pune-o într-un bol termorezistent. Așază bolul în alt vas cu apă, pe care îl așezi pe flacăra aragazului, creând astfel o baie de aburi. Este important ca bolul cu ciocolata să nu atingă apa din vas pentru ca baia de aburi să fie creată perfect.
Amestecă cu lingura sau lingurița, până când ciocolata din bol se topește și se transformă într-o masă omogenă.
Las-o să se tempereze 5-6 minute. Apoi, ia câte o lingură de ciocolată și creează pe hârtia de copt discuri aproximativ egale. Trece ușor cu dosul lingurii peste discurile de ciocolată, pentru a le nivela frumos suprafața. După ce ai format toate discurile, presară deasupra lor oleaginoasele și fructele uscate. Așază-le după propria imaginație și presează-le ușor peste ciocolată, pentru a se lipi bine de aceasta.
Pune tava cu French Chocolate Mendiants la frigider pentru 15-20 de minute. În acest interval de timp ciocolata va deveni fermă, iar desertul va fi gata de savurat.
Poți prepara aceste mediante de ciocolată și din ciocolată albă cu fructe uscate roșii. Vor fi ideali pentru a fi dăruiți ca mărțișoare dulci, de 1 Martie. Dacă mai dorești să prepari astfel de deserturi simple și rapide, îți recomandăm să încerci și rețeta de tort de biscuiți cu ciocolată și fistic, fără coacere.