Pralinele sunt un fel de bomboane pe bază de nuci, migdale sau alune, mărunțite sau întregi, învelite în ciocolată sau în zahăr caramelizat. Mai pot conține și diferite creme sau fructe uscate. Rețeta originară provine din America de Sud, însă a fost preluată și adaptată de multe alte bucătării ale lumii.
Cele mai cunoscute sunt pralinele belgiene, care au un miez moale, cremos și un înveliș crocant de ciocolată. Marțipanul, o compoziție din pastă de migdale și fondant, este una dintre umpluturile pralinelor belgiene. Acesta le și face de neegalat în fața rețetelor din celelalte bucătării.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu una dintre rețetele de praline, inspirată din bucătăria belgiană.
Praline de ciocolată cu alune de pădure – Ingrediente
- 100 gr alune de pădure
- 100 gr zahăr tos
- 1 lingură de apă
- 200 gr marțipan alb
- 300 gr ciocolată amăruie.
Rețeta pralinelor de ciocolată cu alune – Mod de preparare
Începe cu pregătirea alunelor de pădure, care necesită caramelizare, apoi măcinare.
Așază o tigaie pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate mică și adaugă alunele de pădure în ea. Lasă-le până când se rumenesc și emană miros, ceea ce înseamnă că s-au degajat uleiurile din interiorul alunelor, iar aroma acestora va fi mai puternică. Dă tigaia cu alune deoparte de pe foc și așază în locul ei o crăticioară cu baza dublă. Pune o lingură de apă în crăticioară, apoi zahărul.
Lasă zahărul să se topească până când devine auriu. Amestecă doar spre final de topire, nu de la început, pentru a nu influența culoarea caramelului. Datorită apei adăugate, culoarea va fi aurie și nu maronie. Este important acest aspect, atât din punct de vedere al culorii, cât și al gustului. Adaugă 3/4 din alunele prăjite și amestecă-le bine prin zahărul topit. Procedează în același mod ca în cazul rețetei de prăjitură Krantz.