Marinată cu un amestec de ingrediente și preparată cu bere la cuptor, carnea de porc va ieși foarte fragedă, indiferent ce tip de carne alegi. Poți opta pentru pulpă de porc, mușchi, cotlet, piept de porc sau chiar coaste.
Dacă mai adaugi în tavă și câțiva cartofi, garnitura va fi asigurată. Poți să pregătești și o salată și meniul va fi complet.
Berea se va reduce consistent la cuptor, iar mirosul se va pierde. În schimb, carnea se va frăgezi și va avea o aromă tare plăcută.
Descoperă și o rețetă de bruschette cu friptură în sos de bere, pentru mic dejunuri savuroase sau pentru gustările din pauza de masă de la birou.
Urmărește lista de ingrediente și pașii necesari, pentru a prepara și tu o friptură fragedă și delicioasă.
Friptură de porc cu bere – Ingrediente
Ai nevoie pentru această rețetă de o listă mai lungă de ingrediente, dar nu sunt complexe, ci destul de simple și ușor de găsit.
Pentru friptură și garnitură:
- 2 kg carne de porc, la alegere
- 500 ml bere neagră
- sare și piper după gust
- 1 kg cartofi
- 2-3 crenguțe de rozmarin.
Pentru marinadă:
- 1 lingură de ulei
- 1lingură de sare
- 1 lingură de miere
- 1 lingură de muștar cu semințe
- 1 linguriță de oțet balsamic
- 1 linguriță de boia dulce și afumată
- 1 linguriță de piper negru proaspăt măcinat.
Rețetă de friptură de porc cu bere – Mod de preparare
Începe cu pregătirea marinadei, în care se va răsfăța carnea la rece, timp de 2-3 ore. Este necesar acest pas pentru a desăvârși gustul cărnii, dar și pentru a o frăgezi.
Pune într-un bol toate ingredientele din listă pentru marinadă. Amestecă-le foarte bine până când obții un sos omogen. Unge bucata sau bucățile de carne cu acest sos și pune-le într-o pungă. Închide bine punga și pune-o la frigider pentru cel puțin 2 ore.
Află și cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil.
Cum prepari friptura la cuptor
Înainte de a scoate carnea de la frigider, pornește cuptorul la 165 de grade Celsius. Friptura de porc, dar și alt tip de friptură se prepară corect la temperatură mai scăzută și pentru un timp mai îndelungat.
Așază carnea într-o tavă de cuptor și toarnă berea în tavă. Stropește și carnea cu bere, dar nu în exces. Acoperă tava cu folie de aluminiu și pune-o la cuptor. Setează timpul la 90 de minute, pentru început. Urmărește procesul de preparare a fripturii și dacă sosul de bere se reduce excesiv, mai adaugă câte o ceașcă de apă fierbinte în tavă. Mai întoarce și carnea de pe o parte pe cealaltă după ce s-a scurs mai mult de jumătate din timp.
După ce s-au scurs cele 90 de minute, scoate tava cu friptură de porc cu bere din cuptor și așază cartofii pe margine. Condimentează-i cu sare, piper și crenguțe de rozmarin. Adaugă și deasupra cărnii puțin rozmarin.
Stropește-i cu ulei, la fel și carnea și mai adaugă puțină apă în tavă. Acoperă din nou tava și introdu-o în cuptor pentru 45-50 de minute. Verifică dacă cartofii sunt pătrunși, apoi îndepărtează folia și mai lasă carnea și cartofii să se rumenească timp de 15 minute, la 200 de grade Celsius.
Pregătește și o salată de legume sau apelează la clasica salată de murături și deliciul va fi garantat. Dacă mai dorești și alte rețete de friptură, îți mai recomandăm să încerci rețeta de friptură de porc cu vin la cuptor.