Reclamă

Galette cu prune și migdale. Tartă rustică din bucătăria franceză

Nu rata sezonul prunelor coapte și foarte aromate fără a le include în cât mai multe rețete de deserturi. Încearcă, printre altele, și rețeta de galette cu prune și migdale. Este o rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 14 septembrie 2023, 5:55

Tarta franțuzească are la bază un aluat foarte crocant, iar umplutura este realizată din fructe suculente. Interesantă este forma tartei, care arată ca o plăcintă întinsă, cu umplutura descoperită la mijloc.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Aluatul este modelat pe margini sub formă de pliuri petrecute ușor peste umplutură. Aluatul acestor tarte franțuzești se prepară asemănător cu cel al unei tarte clasice. Uneori se mai combină făina clasică cu făină de migdale sau cu fulgi de cereale.

Galette se poate prepara și sărată, cu diferite umpluturi de brânzeturi, de legume sau specialități de carne. Descoperă aici și o rețetă de galette cu roșii și dovlecel, gratinată cu brânză nobilă. Iar în continuare, îți oferim rețeta detaliată pentru tarta rustică cu prune.

Galette cu prune și migdale – Ingrediente

Pentru rețeta de galette ai nevoie de ingrediente pentru aluat și ingrediente pentru umplutură. Nu sunt ingrediente complexe, sunt dintre cele mai comune pentru rețetele de deserturi.

Reclamă

Pentru crustă:

  • 200 ml de ulei
  • 400 gr făină
  • 2 gălbenușuri
  • 3-4 linguri de apă rece
  • 50 gr zahăr brut.

Pentru umplutură:

  • 1 kg prune
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • 50 gr de pesmet
  • 50 gr migdale mărunțite
  • puțină miere de albine.
Reclamă

Galette cu prune și migdale – Mod de preparare

Primul pas constă în prepararea aluatului de tartă. Acesta necesită un timp scurt de frământare, dar și un timp de odihnă la rece, pentru a deveni elastic și bun de modelat. În acest interval de timp te ocupi de ingredientele pentru umplutură.

Cum prepari aluatul pentru tarta franțuzească

Trece făina prin sită în bolul de frământare și adaugă peste ea sarea, zahărul, cele două gălbenușuri și uleiul. Amestecă rapid ingredientele, iar când obții un aluat sfărâmicios, adaugi apa rece. Omogenizează aluatul fără a-l frământa în exces, ci doar cât să devină compact.

Modelează-l într-o bilă și acoper-o cu folie de prospețime. Pune-o la rece pentru cel puțin 30 de minute.

În acest interval de timp, pregătește prunele. Clătește-le bine cu apă, șterge-le și secționează-le în jumătăți. Scoate sâmburii și mai secționează jumătățile de prune în câte două felii. Amestecă-le cu scorțișoară și lasă-le deoparte.

Cum formezi și coci galette cu prune și migdale

Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius pentru a se încălzi în timp ce modelezi aluatul.

Scoate aluatul din frigider și împarte-l în patru părți egale. Întinde fiecare parte de aluat pe masa presărată cu făină, într-o foaie circulară mai subțire. Presară pesmet peste aluat, dar în partea de mijloc, lăsând marginile libere de 2-3 cm.

Așază felii de prune peste pesmet și îndoaie marginile aluatului peste prune, petrecându-le din loc în loc, ca pe niște pliuri. Transferă tarta astfel formată în tava mare a cuptorului, pe hârtie de copt. Repetă procedeul cu fiecare bucată de aluat.

Peste marginile libere ale aluatului de tartă, presară câte puțin zahăr brut, iar peste prune adaugă puțină miere.

Introdu tava cu galette cu prune și migdale în cuptor și las-o acolo timp de 30 de minute, la 180 grade Celsius sau până când aluatul devine crocant la suprafață.

Colaj de poze cu pașii de preparare pentru galette cu prune și migdale
Prunele se aleg dintre cele coapte, dar mai ferme pentru a nu se forma sirop / Shutterstock

După coacere, presară peste prune migdale mărunțite. Porționează tarta după ce se mai răcorește.

Galette cu prune și migdale porționată pe hârtie de copt
Tarta se porționează după ce se mai răcorește puțin / Shutterstock

Data viitoare, când mai dorești o tartă interesantă, poți încerca rețeta de tartă deosebită cu prune și mere.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Zendaya surprinsă într-o fotografie portret pe covorul roșu de la Met Gala 2025
Divertisment
Covorul roșu de la Met Gala 2025. Vedetele care au furat toate privirile cu ținutele lor
Pe covorul roșu de la Met Gala 2025 s-a respecat codul vestimentar și în acest an. Evenimentul a transformat treptele Muzeului Metropolitan de Artă din New York într-un spectacol de eleganță și creativitate, celebrând...
2
trei dintre membrii familiei britanice la un eveniment special pe un fundal deschis
Familia Regală
Prințul Louis a atras atenția la celebrarea a 80 de ani de la Ziua Victoriei. Grimasele adorabile ale micuțului, din nou în prim-plan
Prințul Louis a atras atenția la celebrarea a 80 de ani de la Ziua Victoriei desfășurată pe 5 mai 2025. Alături de părinții săi, Prințul William și Prințesa Kate, precum și de frații săi,...
3
O femeie frumoasă într-o rochie albastră și cu baloane în timp ce stă pe o pajiște
Horoscop
Trei zodii care devin mai frumoase odată cu vârsta, potrivit astrologilor
Acestea sunt cele trei zodii care devin mai frumoase odată cu vârsta, potrivit astrologilor. Unele semne zodiacale înaintează în vârstă cu multă grație, dar și cu mult farmec. Acești nativi au o frumusețe naturală...
4
actriță care zâmbește și se uită în fața camerei pe un fundal deschis
Divertisment
Cameron Diaz surprinde cu un look fără machiaj la 52 de ani. Actrița a luat cina cu soțul ei, Benji Madden
Actrița din „Back in action” a reușit să întoarcă privirile și de această dată, însă dintr-un motiv diferit. Cameron Diaz surprinde cu un look fără machiaj la 52 de ani. A luat cina cu...
5
Porții de plăcintă țărănească cu brânză și verdețuri
Rețete
Plăcintă țărănească cu brânză și verdețuri. Rețetă plină de savoare autentică
Această plăcintă țărănească cu brânză și verdețuri este genul de preparat care aduce aminte de mesele simple și bogate din satele românești. Ingredientele sunt puține, dar alese cu grijă, iar gustul este deplin. Este...
PARTENERI
×