Tarta franțuzească are la bază un aluat foarte crocant, iar umplutura este realizată din fructe suculente. Interesantă este forma tartei, care arată ca o plăcintă întinsă, cu umplutura descoperită la mijloc.
Aluatul este modelat pe margini sub formă de pliuri petrecute ușor peste umplutură. Aluatul acestor tarte franțuzești se prepară asemănător cu cel al unei tarte clasice. Uneori se mai combină făina clasică cu făină de migdale sau cu fulgi de cereale.
Galette se poate prepara și sărată, cu diferite umpluturi de brânzeturi, de legume sau specialități de carne. Descoperă aici și o rețetă de galette cu roșii și dovlecel, gratinată cu brânză nobilă. Iar în continuare, îți oferim rețeta detaliată pentru tarta rustică cu prune.
Galette cu prune și migdale – Ingrediente
Pentru rețeta de galette ai nevoie de ingrediente pentru aluat și ingrediente pentru umplutură. Nu sunt ingrediente complexe, sunt dintre cele mai comune pentru rețetele de deserturi.
Pentru crustă:
- 200 ml de ulei
- 400 gr făină
- 2 gălbenușuri
- 3-4 linguri de apă rece
- 50 gr zahăr brut.
Pentru umplutură:
- 1 kg prune
- 1 linguriță de scorțișoară
- 50 gr de pesmet
- 50 gr migdale mărunțite
- puțină miere de albine.
Galette cu prune și migdale – Mod de preparare
Primul pas constă în prepararea aluatului de tartă. Acesta necesită un timp scurt de frământare, dar și un timp de odihnă la rece, pentru a deveni elastic și bun de modelat. În acest interval de timp te ocupi de ingredientele pentru umplutură.
Cum prepari aluatul pentru tarta franțuzească
Trece făina prin sită în bolul de frământare și adaugă peste ea sarea, zahărul, cele două gălbenușuri și uleiul. Amestecă rapid ingredientele, iar când obții un aluat sfărâmicios, adaugi apa rece. Omogenizează aluatul fără a-l frământa în exces, ci doar cât să devină compact.
Modelează-l într-o bilă și acoper-o cu folie de prospețime. Pune-o la rece pentru cel puțin 30 de minute.
În acest interval de timp, pregătește prunele. Clătește-le bine cu apă, șterge-le și secționează-le în jumătăți. Scoate sâmburii și mai secționează jumătățile de prune în câte două felii. Amestecă-le cu scorțișoară și lasă-le deoparte.
Cum formezi și coci galette cu prune și migdale
Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius pentru a se încălzi în timp ce modelezi aluatul.
Scoate aluatul din frigider și împarte-l în patru părți egale. Întinde fiecare parte de aluat pe masa presărată cu făină, într-o foaie circulară mai subțire. Presară pesmet peste aluat, dar în partea de mijloc, lăsând marginile libere de 2-3 cm.
Așază felii de prune peste pesmet și îndoaie marginile aluatului peste prune, petrecându-le din loc în loc, ca pe niște pliuri. Transferă tarta astfel formată în tava mare a cuptorului, pe hârtie de copt. Repetă procedeul cu fiecare bucată de aluat.
Peste marginile libere ale aluatului de tartă, presară câte puțin zahăr brut, iar peste prune adaugă puțină miere.
Introdu tava cu galette cu prune și migdale în cuptor și las-o acolo timp de 30 de minute, la 180 grade Celsius sau până când aluatul devine crocant la suprafață.
După coacere, presară peste prune migdale mărunțite. Porționează tarta după ce se mai răcorește.
Data viitoare, când mai dorești o tartă interesantă, poți încerca rețeta de tartă deosebită cu prune și mere.