Găluștele cu prune denumite și ”gomboți cu prune” sunt un desert tradițional românesc foarte îndrăgit. Deliciosul desert combină aroma dulce a prunelor cu textura moale a aluatului de cartofi. Spre deosebire de varianta clasică, în care găluștele sunt fierte și apoi rumenite în pesmet, această rețetă le coace direct în cuptor, obținându-se un preparat delicios și ușor caramelizat.
Poți modela găluștele ca în rețeta clasică sau poți proceda ca în cazul rețetei de plăcintă cu prune. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare al găluștelor coapte la tavă.
Găluște cu prune la tavă – Ingrediente
- 1 kg cartofi
- 200 g făină
- 1 ou
- 1 lingură unt
- 500 g prune
- 100 g zahăr
- 100 g pesmet
- 1 lingură scorțișoară
- zahăr pudră pentru decor
- un praf de sare.
Rețeta găluștelor cu prune la tavă – Mod de preparare
Vei începe cu prepararea aluatului. Spală cartofii și fierbe-i în coajă până când devin moi. După ce s-au fiert, trece-i prin apă rece, curăță-i și pasează-i cât sunt calzi, obținând un piure fin.
Lasă piureul să se răcească puțin, apoi adaugă oul, untul și un praf de sare. Amestecă bine până la omogenizare.
Încorporează treptat făina trecută prin sită și frământă aluatul până când devine omogen și ușor de modelat. Lasă-l puțin la odihnit până când pregătești prunele.
Spală prunele, șterge-le, apoi taie-le în jumătăți și îndepărtează sâmburii. Dacă sunt prea mari, le poți tăia în sferturi sau poți folosi câte o jumătate de prună în fiecare gălușcă.
Presară puțin zahăr și scorțișoară peste prune, amestecându-le ușor. Pune-le într-o sită pentru a se scurge din siropul care se formează. Descoperă și o rețetă de chifle din aluat cu cartofi, ideale pentru micul dejun.
Cum formezi și coci găluște cu prune la tavă
Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Pentru a modela găluștele, trece mâinile prin făină, rupe bucăți de aluat de aceeași mărime și modelează-le sub formă de bile. Aplatizează fiecare bilă în formă circulară și așază în mijloc câte două jumătăți de prună. Învelește pruna cu aluatul, sigilând bine marginile.
Continuă acest proces până termini aluatul și prunele.
Într-o tavă unsă cu puțin unt, așază găluștele una lângă alta. Dacă nu ai timp de modelat găluștele, poți întinde două foi de aluat în tavă, iar între ele așezi prunele. Apoi apeși ușor aluatul de deasupra, în jurul prunelor, pentru a simula formele de găluște.
Introdu tava în cuptor și coace delicioasele găluște cu prune la tavă pentru 25-30 de minute sau până când devin ușor aurii.
Într-o tigaie, rumenește pesmetul până când devine auriu, adăugând zahăr pentru caramelizare. După ce s-au copt, scoate găluștele din cuptor și presară pesmetul caramelizat peste ele. Servește-le călduțe, pudrate cu zahăr, pentru un gust desăvârșit.
Tot din categoria deserturilor delicioase cu prune mai poți prepara data viitoare și o rețetă de pandișpan cu prune și bezea. Este o prăjitură delicioasă și spectaculoasă, considerată desertul vedetă al verii.