Pandișpanul este una dintre cele mai simple prăjituri, având o listă scurtă de ingrediente. Este delicios și preparat simplu, cu diferite arome, dar și cu fructe. Poți adăuga în blatul pandișpanului atât fructe proaspete, cât și uscate. Rețeta pandișpanului se prepară adesea și pentru blaturile de tort, dar și pentru foile de ruladă.
Descoperă aici rețeta clasică pentru pandișpan. Mai jos, îți oferim rețeta detaliată pentru prepararea pandișpanului cu prune.
Pandișpan cu prune și bezea – Ingrediente
Împarte de la început lista de ingrediente în funcție de elementele ce compun rețeta.
Ai nevoie de ingrediente pentru blatul de pandișpan și de ingrediente pentru bezea.
Pentru blat de pandișpan cu diametrul de 25 cm:
- 3 ouă de mărime medie
- 3 gălbenușuri
- 150 gr zahăr
- coaja de la o lămâie
- 350 gr făină
- 1 vârf de linguriță cu sare
- 200 gr prune fără sâmburi
- 30 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- 1 linguriță cu pudră de scorțișoară.
Pentru bezea:
- 3 albușuri
- 100 gr zahăr
- sucul de la o lămâie de mărime medie
- 1 vârf de linguriță cu sare.
Pandișpan cu prune și bezea – Mod de preparare
Pentru reușita unui pandișpan dezvoltat și cu textură pufoasă, este necesar să lași ouăle pe masa de lucru pentru cel puțin 15 minute. Separă albușurile de gălbenușuri și pune deoparte trei dintre albușuri. Peste celelalte două presară puțină sare. Albușurile se se vor amesteca mult mai bine dacă sunt aduse la temperatura camerei.
Cum prepari blatul de pandișpan
Înainte de a începe amestecarea ingredientelor, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Apoi, pregătește prunele. Spală-le, scurge-le și secționează-le în două. Îndepărtează sâmburii, taie-le în felii mai mici și amestecă-le cu zahărul pudră cu aromă de vanilie și cu scorțișoara.
Amestecă albușurile cu mixerul, până când devin spumoase. Adaugă treptat zahărul, în timp ce amesteci energic. Când obții o bezea foarte fermă, îndepărtează mixerul și folosește o spatulă.
Peste gălbenușuri adaugă coaja de lămâie răzuită fin și amestecă până la omogenizare. Adăugă-le peste bezea și încorporează-le ușor cu spatula. Apoi încorporează treptat făina, amestecând ușor cu mișcări circulare pentru a menține compoziția aerată.
Unge o formă de copt cu pereți detașabili cu unt sau cu ulei și întinde aluatul pentru blat de pandișpan în ea. Presară deasupra lui prunele și presează-le ușor spre interior cu spatula.
Pune tava în cuptor și coace blatul de pandișpan cu prune pentru 20-25 de minute, la 180 de grade Celsius.
Pregătește bezeaua pentru pandișpan cu prune și bezea
Peste cele 3 albușuri oprite presară un praf de sare și amestecă-le până când devin spumoase. Adăugă zahărul puțin câte puțin, alternând cu sucul de lămâie și amestecă energic până când bezeaua devine foarte fermă.
Scoate tava cu blatul de pandișpan ușor rumenit, din cuptor și întinde peste el bezeaua de albușuri.
Pune din nou pandișpanul cu prune și bezea în cuptor și mai coace-l pentru 12-15 minute sau până când bezeaua este frumos caramelizată. Porționează-l după răcire.
Dacă îți plac deserturile cu decor din bezea, îți mai recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură cu afine și bezea.