Deserturile cu fructe de sezon sunt la mare căutare, iar rețetele sunt foarte versatile. Poți prepara plăcinte, tarte sau ștrudele cu orice tip de fructe. Poți prepara și checuri, pandișpan sau alte prăjituri cu blaturi pufoase. Dar poți prepara și budinci sau creme din fructe. Iar atunci când combini fructele în același desert, deliciul acestuia va fi maxim.
Un exemplu de desert cu o combinație interesantă de fructe îl poți descoperi la rețeta de prăjitură Vis de vară, cu multe fructe și cremă de vanilie. Iar în continuare vei descoperi rețeta completă pentru plăcinta din caietul bunicii.
Plăcintă cu prune și griș – Ingrediente
Pentru prepararea plăcintei ai nevoie de ingrediente pentru aluatul fraged și de alte ingrediente pentru crema de griș cu prune.
Pentru aluat fraged:
- 1 ou
- 200 gr unt
- 200 gr iaurt
- 100 gr zahăr
- 550 gr făină
- 7 gr praf de copt
- un praf de sare.
Pentru umplutură:
- 750 gr prune fără sâmburi
- 1 linguriță cu pudră de scorțișoară
- 300 ml lapte
- 50 gr zahăr
- 100 gr griș
- 2 lingurițe cu esență de vanilie
- 4 linguri smântână fermentată.
Descoperă mai jos și modul de preparare al prăjiturii.
Plăcintă cu prune și griș – Mod de preparare
Începe cu pregătirea aluatului care necesită un timp de frământare și un alt timp de relaxare la rece.
În acest interval de timp vei pregăti prunele și crema de griș.
Cum prepari aluatul fraged pentru plăcintă
Amestecă untul moale cu zahărul până când devine spumos. Adaugă oul, apoi iaurtul amestecat cu praful de copt. Omogenizează bine compoziția și începe să încorporezi făina amestecată cu sarea. Frământă aluatul până când devine compact, apoi acoperă-l cu folie și pune-l la frigider pentru 30-40 de minute.
Poți adăuga și arome, dacă dorești ca foile plăcintei să fie aromate. Însă vei avea compoziția de griș și prunele aromate cu vaniilie și scorțișoară.
Cum prepari crema de griș și formezi delicioasa plăcintă cu prune și griș
Pune laptele la fiert și adaugă zahărul și un praf de sare. Când laptele începe să fiarbă adaugă grișul în timp ce amesteci intens pentru a nu se forma cocoloașe. Fierbe grișul cu lapte până când devine mai consistent ca o budincă. Adaugă esența și așază o folie peste cremă, pentru a nu se forma crustă la suprafață.
După ce se răcește grișul cu lapte adaugă smântâna fermentată și omogenizează crema.
Pentru a forma plăcinta, scoate aluatul de la rece și împarte-l în două părți egale. Întinde prima parte de aluat într-o tavă de 26/38 cm și înțeapă-l din loc în loc cu furculița. Peste foaia de aluat întinde crema de griș și așază jumătățile de prune una lângă alta. Înfige prune-le în crema de griș, apoi presară pudră de scorțișoară peste ele.
Apoi întinde și a doua foaie de aluat și așaz-o peste prune. Înțeap-o din loc în loc și pe aceasta, cu furculița.
Pune tava în cuptor și coace delicioasa plăcintă cu prune și griș pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius. Las-o să se răcească, apoi o poți decora cu zahăr pudră și porționa.
Iar dacă mai dorești și o altă rețetă de desert cu prune, poți încerca rețeta de tartă cu prune și bezea.