Zahărul gelifiant a fost conceput special pentru prepararea dulcețurilor, gemurilor și jeleurilor. Este un tip de zahăr cu rolul de a lega dulceața într-un timp foarte scurt. Astfel, fructele își vor păstra savoarea, culoare, dar și proprietățile. Ingredientul principal din conținutul zahărului gelifiant este pectina. Pectina este un compus organic, care prin fierbere cu apă, va căpăta aspectul unui jeleu.
Găsești în comerț mai multe variante de zahăr gelifiant. Proporția folosirii acestuia în raport cu cantitatea de fructe este menționată pe ambalaj.
Proporția de 1:1 înseamnă ca vei folosi aceeași cantitate și de zahăr și de fructe. Mai găsești zahăr cu proporția de 2:1, ceea ce înseamnă două părți fructe și una de zahăr. În plus, găsești o variantă a zahărului gelifiant specială pentru diabetici.
Descoperă aici și o rețetă de gem de căpșuni fără zahăr, mai sănătoasă, dar foarte gustoasă, iar mai jos, îți oferim una dintre rețetele de gem în care folosești zahărul gelifiant.
Gem de căpșuni cu zahăr gelifiant – Ingrediente
- 1 kg de căpșuni curățate
- 1 kg de zahăr gelifiant cu proporția 1:1.
Rețeta gemului cu zahăr gelifiant – Mod de preparare
Avantajul folosiri zahărului gelifiant în rețetele de gem sau dulceață este că acesta are atât rol de îndulcire, cât și de conservare, dar și de scurtare a timpului de preparare. Nu mai ai nevoie nici de sucul de lămâie adăugat pentru conservare și pentru a nu se zaharisi dulcețurile și gemurile. Bineînțeles că îl poți adăuga, dacă dorești să mai diminuezi din gustul dulce sau pentru a potența aroma.
Procesul de preparare a gemului folosind zahărul gelifiant nu depășește mai mult de 20 de minute. În acest timp, includem și pregătirea fructelor și fierberea lor. Descoperă și o rețetă de gem de căpșuni cu mentă.
Cum prepari gem de căpșuni cu zahăr gelifiant
Începe cu sortarea căpșunilor și optează pentru cele mai coapte. Spală-le, scurge-le foarte bine și curăță-le de frunze și codițe. Cântărește-le și pune-le într-o cratiță cu baza dublă.
Adaugă zahărul gelifiant peste căpșuni și amestecă-le bine cu acesta.
Apoi, cu o ustensilă de pasat cartofii pentru piure, zdrobește-le ușor. Pentru gem, este necesar să fie zdrobite pentru a se forma puțin sirop. Pentru dulceață, nu vei zdrobi decât o mică parte din ele.
Nu este necesar să transformi căpșunile în piure. Urmărește să rămână și bucăți mai mari printre acestea. Gemul va avea un aspect mai plăcut. Le transformi în piure atunci când dorești să le separi de semințe. După fierbere, gemul se va trece prin sită și vei obține un jeleu.
Înainte de a fierbe gemul, ocupă-te de sterilizarea borcanelor pentru a le avea pregătite.
După ce ai zdrobit puțin fructele pune cratița la foc de intensitate medie și lasă gemul să fiarbă până când se formează spumă la suprafață. Înlătură această spumă și micșorează intensitatea focului la minim. Din acest moment, lasă gemul să fiarbă timp de 4-5 minute.
Pune deliciosul gem de căpșuni cu zahăr gelifiant fierbinte în borcanele, de asemenea, fierbinți. Înfiletează capacele borcanelor și acoperă-le cu o pătură. Le lași acolo până la răcirea completă. Apoi le poți eticheta frumos și le depozitezi în cămară.
Va fi delicios servit la micul dejun pe felii de pâine.
Poți folosi gemul de căpșuni și în rețete de deserturi. Îți oferim în acest scop o rețetă de cornulețe cu borș în aluat și gem de căpșuni.