Reclamă

Gem de căpșuni cu zahăr gelifiant. Rețetă rapidă și sigură

Dacă dorești o rețetă rapidă și sigură pentru gemuri și dulcețuri de fructe, poți apela la zahărul gelifiant. Îți oferim mai jos o rețetă de gem de căpșuni cu zahăr gelifiant.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 16 mai 2023, 6:08 / Actualizat: 25 ianuarie 2024, 12:36

Zahărul gelifiant a fost conceput special pentru prepararea dulcețurilor, gemurilor și jeleurilor. Este un tip de zahăr cu rolul de a lega dulceața într-un timp foarte scurt. Astfel, fructele își vor păstra savoarea, culoare, dar și proprietățile. Ingredientul principal din conținutul zahărului gelifiant este pectina. Pectina este un compus organic, care prin fierbere cu apă, va căpăta aspectul unui jeleu. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Găsești în comerț mai multe variante de zahăr gelifiant. Proporția folosirii acestuia în raport cu cantitatea de fructe este menționată pe ambalaj.

Proporția de 1:1 înseamnă ca vei folosi aceeași cantitate și de zahăr și de fructe. Mai găsești zahăr cu proporția de 2:1, ceea ce înseamnă două părți fructe și una de zahăr. În plus, găsești o variantă a zahărului gelifiant specială pentru diabetici.

Descoperă aici și o rețetă de gem de căpșuni fără zahăr, mai sănătoasă, dar foarte gustoasă, iar mai jos, îți oferim una dintre rețetele de gem în care folosești zahărul gelifiant.

Gem de căpșuni cu zahăr gelifiant – Ingrediente

  • 1 kg de căpșuni curățate
  • 1 kg de zahăr gelifiant cu proporția 1:1.
Reclamă

Rețeta gemului cu zahăr gelifiant – Mod de preparare

Avantajul folosiri zahărului gelifiant în rețetele de gem sau dulceață este că acesta are atât rol de îndulcire, cât și de conservare, dar și de scurtare a timpului de preparare. Nu mai ai nevoie nici de sucul de lămâie adăugat pentru conservare și pentru a nu se zaharisi dulcețurile și gemurile. Bineînțeles că îl poți adăuga, dacă dorești să mai diminuezi din gustul dulce sau pentru a potența aroma.

Procesul de preparare a gemului folosind zahărul gelifiant nu depășește mai mult de 20 de minute. În acest timp, includem și pregătirea fructelor și fierberea lor. Descoperă și o rețetă de gem de căpșuni cu mentă.

Reclamă

Cum prepari gem de căpșuni cu zahăr gelifiant

Începe cu sortarea căpșunilor și optează pentru cele mai coapte. Spală-le, scurge-le foarte bine și curăță-le de frunze și codițe. Cântărește-le și pune-le într-o cratiță cu baza dublă.

Adaugă zahărul gelifiant peste căpșuni și amestecă-le bine cu acesta.

Căpșuni amestecate cu zahăr gelifiant
Căpșunile se amestecă cu zahărul gelifiant apoi se pasează ușor / Profimedia Images

Apoi, cu o ustensilă de pasat cartofii pentru piure, zdrobește-le ușor. Pentru gem, este necesar să fie zdrobite pentru a se forma puțin sirop. Pentru dulceață, nu vei zdrobi decât o mică parte din ele.

Nu este necesar să transformi căpșunile în piure. Urmărește să rămână și bucăți mai mari printre acestea. Gemul va avea un aspect mai plăcut. Le transformi în piure atunci când dorești să le separi de semințe. După fierbere, gemul se va trece prin sită și vei obține un jeleu.

Înainte de a fierbe gemul, ocupă-te de sterilizarea borcanelor pentru a le avea pregătite.

După ce ai zdrobit puțin fructele pune cratița la foc de intensitate medie și lasă gemul să fiarbă până când se formează spumă la suprafață. Înlătură această spumă și micșorează intensitatea focului la minim. Din acest moment, lasă gemul să fiarbă timp de 4-5 minute.

Pune deliciosul gem de căpșuni cu zahăr gelifiant fierbinte în borcanele, de asemenea, fierbinți. Înfiletează capacele borcanelor și acoperă-le cu o pătură. Le lași acolo până la răcirea completă. Apoi le poți eticheta frumos și le depozitezi în cămară.

Va fi delicios servit la micul dejun pe felii de pâine.

Gem de căpșuni pe felia de pâine și în bol de sticlă
Căpșunile își vor păstra culoarea și aroma pe toată perioada conservării / Profimedia Images

Poți folosi gemul de căpșuni și în rețete de deserturi. Îți oferim în acest scop o rețetă de cornulețe cu borș în aluat și gem de căpșuni.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Zendaya surprinsă într-o fotografie portret pe covorul roșu de la Met Gala 2025
Divertisment
Covorul roșu de la Met Gala 2025. Vedetele care au furat toate privirile cu ținutele lor
Pe covorul roșu de la Met Gala 2025 s-a respecat codul vestimentar și în acest an. Evenimentul a transformat treptele Muzeului Metropolitan de Artă din New York într-un spectacol de eleganță și creativitate, celebrând...
2
trei dintre membrii familiei britanice la un eveniment special pe un fundal deschis
Familia Regală
Prințul Louis a atras atenția la celebrarea a 80 de ani de la Ziua Victoriei. Grimasele adorabile ale micuțului, din nou în prim-plan
Prințul Louis a atras atenția la celebrarea a 80 de ani de la Ziua Victoriei desfășurată pe 5 mai 2025. Alături de părinții săi, Prințul William și Prințesa Kate, precum și de frații săi,...
3
O femeie frumoasă într-o rochie albastră și cu baloane în timp ce stă pe o pajiște
Horoscop
Trei zodii care devin mai frumoase odată cu vârsta, potrivit astrologilor
Acestea sunt cele trei zodii care devin mai frumoase odată cu vârsta, potrivit astrologilor. Unele semne zodiacale înaintează în vârstă cu multă grație, dar și cu mult farmec. Acești nativi au o frumusețe naturală...
4
actriță care zâmbește și se uită în fața camerei pe un fundal deschis
Divertisment
Cameron Diaz surprinde cu un look fără machiaj la 52 de ani. Actrița a luat cina cu soțul ei, Benji Madden
Actrița din „Back in action” a reușit să întoarcă privirile și de această dată, însă dintr-un motiv diferit. Cameron Diaz surprinde cu un look fără machiaj la 52 de ani. A luat cina cu...
5
Porții de plăcintă țărănească cu brânză și verdețuri
Rețete
Plăcintă țărănească cu brânză și verdețuri. Rețetă plină de savoare autentică
Această plăcintă țărănească cu brânză și verdețuri este genul de preparat care aduce aminte de mesele simple și bogate din satele românești. Ingredientele sunt puține, dar alese cu grijă, iar gustul este deplin. Este...
PARTENERI
×