Gemul de coacăze este unul dintre cele mai vibrante și elegante preparate din fructe de vară. Preparat din coacăze negre va avea un gust profund, ușor astringent și tonuri discrete de mirodenii.
Culoarea sa este intensă de un vișiniu închis spre purpuriu, captând în el aroma verii și păstrând-o intactă pentru lunile reci. Textura poate varia de la catifelată și fină, dacă alegi să pasezi fructele și să îndepărtezi semințele, dar poate fi rustică și densă, dacă lași fructele întregi sau ușor zdrobite.
Pectina naturală din coacăze leagă gemul perfect, fără a fi nevoie de gelatină sau alte adaosuri. Astfel, obții un gem cu o consistență ideală: elastic și dens, dar care se întinde ușor pe pâine caldă sau biscuiți.
Gustul este memorabil. Coacăzele negre oferă un gust sobru, aproape vinificat, cu o aciditate bine temperată de dulceața zahărului.
Descoperă și o rețetă de muffins cu coacăze, iar mai jos îți oferim lista de ingrediente și pașii necesari preparării gemului din coacăze negre.
Gem de coacăze negre – Ingrediente
- 1 kg coacăze negre (cântărite fără codițe)
- 700-800 g zahăr (în funcție de cât de acrișoare sunt coacăzele și cât de dulce vrei gemul)
- 1 lingură zeamă de lămâie
- 100 ml apă.
Rețeta gemului de coacăze negre – Mod de preparare
Vei începe cu pregătirea coacăzelor. Spală bine coacăzele sub jet de apă rece, apoi scurge-le într-o sită. Îndepărtează codițele chiar dacă această etapă este migăloasă, însă este esențială pentru un gem fin.