Reclamă

Gem de mure negre. Cum să conservi aroma murelor pentru iarnă

Acest gem de mure negre este o conservă tradițională prin care se păstrează gustul verii în fiecare borcan. Gemul nu este doar un mod de a conserva fructele delicioase ale verii, ci și o modalitate de a aduce un strop de bucurie în fiecare zi, fie că este savurat la micul dejun, fie că este folosit pentru a îmbogăți diverse rețete.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 1 iulie 2024, 3:36

Această rețetă tradițională este un mod minunat de a transforma murele proaspete într-un produs de lungă durată, plin de savoare și autenticitate. Procesul de preparare începe cu murele negre, care sunt spălate și pregătite meticulos pentru a asigura calitatea finală a gemului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sucul de lămâie adăugat nu doar intensifică aroma fructelor, ci ajută și la conservarea gemului. În plus, acesta împiedică cristalizarea zahărului pe durata conservării gemului.

Amestecul de mure, zahăr și suc de lămâie este adus la fierbere, moment în care bucătăria se umple de un parfum irezistibil.

Fierberea lentă permite evaporarea lichidului în exces, concentrând astfel aromele și obținând consistența perfectă. Verificarea constantă a gemului este esențială pentru a atinge textura dorită, care este nici prea lichidă, nici prea densă.

Reclamă

Sterilizarea corectă a borcanelor și ambalarea gemului în stare fierbinte sunt pași esențiali pentru a asigura conservarea pe termen lung.

Acest gem, odată răcit, va fi perfect pentru a fi întins pe pâine. Poate fi utilizat în deserturi sau chiar adăugat în sosuri pentru preparate sărate.

Descoperă mai jos rețeta detaliată pentru prepararea gemului.

Gem de mure negre – Ingrediente

  • 1 kg mure negre proaspete
  • 700 g zahăr
  • sucul de la o lămâie.
Reclamă

Rețeta gemului de mure – Mod de preparare

Primul pas pentru prepararea gemului constă în pregătirea ingredientelor.

Îndepărtează orice tulpini sau frunze rămase pe mure și spală-le bine sub un jet de apă rece, pentru a elimina toate impuritățile. Apoi, lasă-le să se scurgă bine într-o sită.

Pregătește o cratiță încăpătoare cu baza dublă în care să fierbi gemul. Descoperă și o rețetă de gem de caise fără zahăr.

Cum prepari gem de mure negre

Pune murele în cratița pregătită și zdrobește-le ușor cu ajutorul unei furculițe sau al unui zdrobitor de cartofi pentru a elibera sucul. Nu folosi blenderul sau mixerul pentru a nu transforma murele în piure sau smoothie.

Adaugă zahărul și sucul de lămâie peste mure și amestecă-le bine.

Așază cratița pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie și adu murele la punctul de fierbere. Amestecă constant pentru a preveni lipirea murelor de baza cratiței.

Micșorează intensitatea focului la minim și lasă gemul să fiarbă timp de aproximativ 30-40 de minute sau până când începe să se îngroașe. Amestecă frecvent pentru a evita lipirea sau chiar arderea.

Gem de mure negre în cratiță și în lingură
Sucul de lămâie adăugat nu doar intensifică aroma fructelor, ci ajută și la conservarea gemului / Shutterstock

Pentru a verifica consistența gemului, pune o linguriță de gem pe o farfurie rece. Dacă gemul nu curge și se încheagă ușor, este gata. Dacă este prea lichid, continuă să îl mai fierbi și să verifici la intervale de 5 minute.

Între timp, sterilizează borcanele și capacele prin fierbere sau prin spălare în mașina de spălat vase la temperatură ridicată.

Toarnă gemul fierbinte în borcanele sterilizate, lăsând aproximativ 1 cm spațiu la suprafață. Șterge marginile borcanelor și închide-le ermetic cu capacele aferente.

Întoarce borcanele cu capacul în jos pentru aproximativ 5 minute pentru a crea un vid, apoi întoarceți-le înapoi și lăsă-le să se răcească complet, acoperite cu o pătură.

Depozitează borcanele cu gem de mure negre într-un loc răcoros și întunecat. După deschidere, păstrează borcanul la frigider și consumă-l în câteva săptămâni.

Borcan cu gem de mure

Tot din categoria gemurilor din fructe de sezon, îți mai recomandăm să încerci și rețeta de gem de afine.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii iulie 2024. Zodiile renunță la măști și își arată adevărata personalitate
Este perioada ideală pentru vindecare și pentru a face pace cu trecutul mai puțin pozitiv. Citește horoscopul lunii iulie 2024 și află detalii despre toate zodiile în parte. Atunci când începe sezonul Leului toți...
2
O fetiță frumoasă cu o baghetă în mână
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a lunii iulie 2024 pentru fiecare semn zodiacal. Află când sunt astrele de partea ta
Cele mai norocoase zile din iulie 2024 sunt influențate de multe tranzite astrologice semnificative care au loc pe parcursul lunii. Află care e cea mai norocoasă zi a lunii iulie 2024 pentru fiecare semn...
3
O femeie machiată natural
Frumusețe
Cu ce poți înlocui fondul de ten vara. Soluții pentru un look impecabil
În ultimul timp, femeile optează pentru un look cât mai natural. De la vizionarea tutorialelor de machiaj până la mărturisirile specialiștilor din industria frumuseții, din ce în ce mai multe recomandări se referă la...
4
Cuplu care ține o hartă în mână
Horoscop
Zodii care au toate șansele să lase tot și să călătorească în lume. Nativii care apreciază experiențele noi
Cutreierea globului este un vis pentru călătorii cu sete de nou și aventură. În astrologie există puține zodii care au o poftă mare de călătorie. Explorarea colțurilor lumii și experimentarea atracției magnetice a culturilor...
5
Prăjitura răsturnată cu piersici pe un platou de sticlă cu picior
Rețete
Prăjitura răsturnată cu piersici, pentru răsfățul unei zile de vară
Prăjitura răsturnată cu piersici este un desert clasic, cu o prezentare spectaculoasă și un gust delicios. Baza caramelizată cu piersici adaugă o notă de dulceață și savoare, în timp ce aluatul este pufos și...
PARTENERI
×