Reclamă

Gem de mure negre. Cum să conservi aroma murelor pentru iarnă

Acest gem de mure negre este o conservă tradițională prin care se păstrează gustul verii în fiecare borcan. Gemul nu este doar un mod de a conserva fructele delicioase ale verii, ci și o modalitate de a aduce un strop de bucurie în fiecare zi, fie că este savurat la micul dejun, fie că este folosit pentru a îmbogăți diverse rețete.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 1 iulie 2024, 3:36

Această rețetă tradițională este un mod minunat de a transforma murele proaspete într-un produs de lungă durată, plin de savoare și autenticitate. Procesul de preparare începe cu murele negre, care sunt spălate și pregătite meticulos pentru a asigura calitatea finală a gemului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sucul de lămâie adăugat nu doar intensifică aroma fructelor, ci ajută și la conservarea gemului. În plus, acesta împiedică cristalizarea zahărului pe durata conservării gemului.

Amestecul de mure, zahăr și suc de lămâie este adus la fierbere, moment în care bucătăria se umple de un parfum irezistibil.

Fierberea lentă permite evaporarea lichidului în exces, concentrând astfel aromele și obținând consistența perfectă. Verificarea constantă a gemului este esențială pentru a atinge textura dorită, care este nici prea lichidă, nici prea densă.

Reclamă

Sterilizarea corectă a borcanelor și ambalarea gemului în stare fierbinte sunt pași esențiali pentru a asigura conservarea pe termen lung.

Acest gem, odată răcit, va fi perfect pentru a fi întins pe pâine. Poate fi utilizat în deserturi sau chiar adăugat în sosuri pentru preparate sărate.

Descoperă mai jos rețeta detaliată pentru prepararea gemului.

Gem de mure negre – Ingrediente

  • 1 kg mure negre proaspete
  • 700 g zahăr
  • sucul de la o lămâie.
Reclamă

Rețeta gemului de mure – Mod de preparare

Primul pas pentru prepararea gemului constă în pregătirea ingredientelor.

Îndepărtează orice tulpini sau frunze rămase pe mure și spală-le bine sub un jet de apă rece, pentru a elimina toate impuritățile. Apoi, lasă-le să se scurgă bine într-o sită.

Pregătește o cratiță încăpătoare cu baza dublă în care să fierbi gemul. Descoperă și o rețetă de gem de caise fără zahăr.

Cum prepari gem de mure negre

Pune murele în cratița pregătită și zdrobește-le ușor cu ajutorul unei furculițe sau al unui zdrobitor de cartofi pentru a elibera sucul. Nu folosi blenderul sau mixerul pentru a nu transforma murele în piure sau smoothie.

Adaugă zahărul și sucul de lămâie peste mure și amestecă-le bine.

Așază cratița pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie și adu murele la punctul de fierbere. Amestecă constant pentru a preveni lipirea murelor de baza cratiței.

Micșorează intensitatea focului la minim și lasă gemul să fiarbă timp de aproximativ 30-40 de minute sau până când începe să se îngroașe. Amestecă frecvent pentru a evita lipirea sau chiar arderea.

Gem de mure negre în cratiță și în lingură
Sucul de lămâie adăugat nu doar intensifică aroma fructelor, ci ajută și la conservarea gemului / Shutterstock

Pentru a verifica consistența gemului, pune o linguriță de gem pe o farfurie rece. Dacă gemul nu curge și se încheagă ușor, este gata. Dacă este prea lichid, continuă să îl mai fierbi și să verifici la intervale de 5 minute.

Între timp, sterilizează borcanele și capacele prin fierbere sau prin spălare în mașina de spălat vase la temperatură ridicată.

Toarnă gemul fierbinte în borcanele sterilizate, lăsând aproximativ 1 cm spațiu la suprafață. Șterge marginile borcanelor și închide-le ermetic cu capacele aferente.

Întoarce borcanele cu capacul în jos pentru aproximativ 5 minute pentru a crea un vid, apoi întoarceți-le înapoi și lăsă-le să se răcească complet, acoperite cu o pătură.

Depozitează borcanele cu gem de mure negre într-un loc răcoros și întunecat. După deschidere, păstrează borcanul la frigider și consumă-l în câteva săptămâni.

Borcan cu gem de mure

Tot din categoria gemurilor din fructe de sezon, îți mai recomandăm să încerci și rețeta de gem de afine.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
icon
Ioana State fotografiată în timp ce stă pe canapea la interviul echipei CaTine.ro
CaTine
Ioana State, sinceră și relaxată: „Nu depinde starea mea de fericire de numărul de kilograme pe care îl am”
Alegem de fiecare dată femei puternice, inteligente și sincere care să-și împărtășească poveștile de viață cu cititoarele noastre. De data aceasta am stat la povești cu Ioana State. Ioana ne-a povestit mai multe despre...
2
Dulceață din nectarine, fără zahăr
Timp liber
Ce îndulcitor poți folosi când faci dulceață. Cu ce poți înlocui zahărul
Există un ingredient cheie care face ca gemul cumpărat din magazin să nu fie benefic sănătății organismului tău: zahărul rafinat. De aceea, specialiștii au venit cu o soluție. Află ce îndulcitor poți folosi când...
3
Cuplu care zâmbește în fața camerei pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
Horoscopul dragostei pentru weekend-ul 13 – 14 iulie 2024. Vezi ce spun astrele despre zodii
Nativii vor avea parte de schimbări și acestea se vor vedea cu ochiul liber. Citește horoscopul dragostei pentru weekend-ul 13 – 14 iulie 2024 și vezi despre ce este vorba. Cei mai curajoși vor...
4
Borcan cu castraveți murați la soare
Rețete
Castraveți murați la soare. Rețetă simplă și rapidă
Acești castraveți murați la soare sunt un tip de murături fermentate natural, care se pregătesc în special în timpul verii. Castraveții sunt puși în saramură și lăsați la soare pentru a fermenta, ceea ce...
5
Mai multe cifre care se află pe fundalul unui apus de soare peste mare
Horoscop
Vârsta la care viața ta s-ar putea schimba complet, conform numerologiei. Ce spun specialiștii
Numerologii spun că cifrele îți pot da multe indicii despre modul în care poate arăta viața ta. Descoperă vârsta la care viața ta s-ar putea schimba complet, conform numerologiei. Află ce spun specialiștii despre...
PARTENERI
×