Dacă vara preferăm rețete de mâncăruri mai simple și mai zemoase, pentru a ne hidrata, în sezonul rece le preferăm pe cele consistente și mai hrănitoare. Dieta optimă de iarna trebuie să includă alimente cu un conținut ridicat de vitamine, minerale si antioxidanți. Acestea ajută la întărirea sistemului imunitar în timpul sezonului rece.
Dina această categorie de rețete face parte și ghiveciul de legume cu orez. Legumele aduc organismului aportul de vitamine și minerale, iar orezul asigură sățietate. Tot din aceeași categorie de mâncăruri, mai poți încerca și o rețetă de cușcuș cu legume la cuptor.
Urmărește în continuare rețeta ghiveciului de legume, pentru a o prepara și tu, profitând de multitudinea legumelor disponibile pe piață.
Ghiveci de legume cu orez – Ingrediente
Rețeta poate fi preparată în două moduri: fie prepari separat legumele și separat orezul, fie le prepari împreună. Noi îți oferim varianta rețetei cu prepararea separată a celor două elemente.
Ingrediente pentru ghiveciul de legume:
- 1 dovlecel verde
- 1 vânătă
- 1 ardei gras, roșu
- 1 ardei gras, portocaliu
- 1 ceapă galbenă
- 1 ceapă roșie
- 3 căței de usturoi
- 2 morcovi
- 1 rădăcină de pătrunjel
- sare și piper după gust
- 1 crenguță de cimbru
- 150 ml de ulei
- 3 litri de apă
- frunze de busuioc pentru decor.
Ingrediente pentru prepararea orezului:
- 250 gr orez
- 750 ml apă
- sare și piper după gust
- 1 lingură de ulei sau una de unt.
Rețetă de ghiveci de legume cu orez – Mod de preparare
Începe cu pregătirea legumelor pentru prepararea ghiveciului. Acestea fiind în număr mai mare, necesită mai mult timp și pentru pregătire, dar și pentru preparare. Garnitura de orez se prepară într-un timp mai scurt și conține ingrediente puține.
Cum prepari ghiveci de legume
Spală vânăta, șterge-o și porționeaz-o cuburi. Așază cuburile de vânătă pe un blat încăpător și presară sare peste ele. Lasă-le la deshidratat timp de 10-15 minute. Astfel, se va elimina din lichidul vinetei și, odată cu el, gustul amărui.
Curăță ceapa și usturoiul, clătește-le și toacă-le mărunt. Apoi, pune o oală cu apa la fiert.
Într-o tigaie adâncă sau o cratiță, pune și uleiul la încins. Adaugă ceapa și usturoiul, presară puțină sare peste ele și călește-le ușor, până când își schimbă culoarea.
Curăță morcovii și rădăcina de pătrunjel, clătește-le, toacă-le mărunt și adaugă-le peste ceapă și usturoi. Amestecă-le bine și adaugă peste ele 1-2 linguri din apa fierbinte. Apoi, șterge bine cuburile de vinete cu prosoape de hârtie și adaugă-le în cratiță.
Spală dovlecelul, șterge-l și toacă-l în cuburi. Adaugă-l și pe acesta în cratița cu legume. Urmează ardeii curățați și tăiați în bucăți mai mari. Acoperă totul cu apă fierbinte. Fierbe legumele până când se pătrund toate, apoi adaugă roșiile decojite și tocate în cuburi. Adaugă și condimentele și mai fierbe ghiveciul de legume pentru maxim 15 minute.
Cum prepari garnitura pentru ghiveci de legume cu orez
Garnitura de orez se prepară în cel mai simplu mod. Pune orezul într-o oală mai mare și adaugă apa peste el. Pune oala la foc mic spre mediu și fierbe orezul până când începe să se hidrateze și absoarbe apa. Adaugă sare și piper, după gust, iar spre final de fierbere, când orezul absoarbe toată apa, adaugă uleiul sau untul și amestecă ușor.
Stinge focul, așază un capac peste vasul cu orez și lasă-l să se mai hidrateze timp 10 minute. Apoi îl poți servi ca garnitură la ghiveciul de legume.
Descoperă și rețeta de ratatouille la cuptor. Este o rețetă franțuzească de ghiveci din legume.