Gogonele murate în saramură și beneficiile consumului lor

Rețeta de gogonele murate în saramură este o delicatesă tradițională, care oferă o explozie de savoare în lunile reci de iarnă. Acestea sunt roșii verzi, recoltate înainte de coacerea completă, care sunt conservate într-o soluție de apă și sare. Procesul de fermentație naturală conferă gogonelelor o textură ușor crocantă și o aromă ușor acrișoară, cu un gust plăcut de saramură.

Maria Udrea
Publicat: 13 noiembrie 2024, 5:39

Gogonelele murate sunt apreciate nu doar pentru gustul lor unic, ci și pentru beneficiile aduse sănătății. Ele sunt un simbol al tradițiilor culinare și al simplității alimentare, aducând la masă un strop de savoare și sănătate în fiecare sezon. Pot fi servite alături de fripturi și garnituri, dar și incluse în diferite salate.

Descoperă și o rețetă de salată asortată de murături. Este o salată în care se combină legumele cu fructe de sezon, pentru gusturi și arome deosebite. Mai jos, vei descoperi rețeta gogonelelor murate în saramură, detaliată cu listă completă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.

Gogonele murate în saramură – Ingrediente

  • gogonele verzi și ușor pârguite
  • rădăcină de hrean
  • grăunți de usturoi
  • ardei iuți (opțional)
  • frunze de țelină
  • foi de dafin
  • boabe de piper negru
  • sare pentru murături neiodată.

Rețeta gogonelelor în saramură – Mod de preparare

Mai întâi, vei pregăti borcanele și capacele aferente care necesită spălare și sterilizare. Descoperă aici mai multe metode pentru sterilizarea borcanelor pentru conserve.

Apoi pregătești gogonelele pe care le sortezi în funcție de mărimi și îndepărtezi codițele de la ele. Este indicat să le ai pregătite în funcție de mărimi, pentru ca într-un borcan să adaugi și mari și mici, pentru a acoperi golurile ce se creează.

De asemenea, este ideal să folosești pentru gogonele murate în saramură atât gogonelele verzi, cât și gogonele ușor date în roșu. Acestea au gusturi diferite și te vor cuceri. După ce ai pregătit gogonelele, curăță rădăcina de hrean și tai-o în fâșii, iar grăunții de usturoi curăță-i și lasă-i nesecționați.

Pune gogonelele în borcane îndesându-le ușor și alternându-le pe cele mari cu cele mici. Printre gogonele, adaugă fâșiile de hrean și cățeii de usturoi. Mai adaugă foi de dafin și, opțional, câte câte un ardei iute, dacă le dorești mai picante. Toarnă apă peste gogonelele din borcane pentru a măsura cantitatea necesară. Apoi scurge într-o cratiță excesul de apă.

Așază cratița pe flacăra aragazului și fierbe apa până la primul clocot. Adaugă sarea, câte o lingură pentru fiecare litru de apă. Adaugă și boabele de piper, 2-3 foi de dafin și lasă saramura să fiarbă timp de 5-6 minute. Amestecă cu o spatulă pentru a ajuta sarea să se topească.

Pune într-o tavă metalică borcanele cu gogonele. Apoi toarnă saramura fierbinte în ele. Acoperă-le cu un tifon curat și lasă-le așa până când se răcesc. După aceea, așază capacele deasupra borcanelor, dar nu le înfileta.

Mai ține borcanele cu gogonele la temperatura camerei pentru 3-4 zile timp în care se va produce fermentația. Abia acum poți închide ermetic capacele borcanelor și le așezi pe rafturile din cămară. După aproximativ trei săptămâni poți savura delicioasele murături.

Beneficiile consumului de gogonele murate în saramură

Murăturile fermentate natural sunt bogate în bacterii benefice (probiotice) care susțin sănătatea digestivă, echilibrul florei intestinale și întăresc sistemul imunitar.

Sunt ideale ca garnitură sau gustare, având un conținut redus de calorii și grăsimi, dar fiind totodată sățioase.

Prin procesul de fermentație, murăturile rețin vitaminele și mineralele din legume, precum vitamina C, A și K, care contribuie la combaterea stresului oxidativ.

Consumul regulat al murăturilor fermentate ajută la îmbunătățirea digestiei și poate reduce inflamațiile la nivelul tractului intestinal.

Murăturile sunt un adaos gustos la orice masă și pot echilibra felurile de mâncare mai grele prin aciditatea și savoarea lor.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
Venus în Capricorn aduce vești bune pentru zodii. 3 nativi manifestă abundența
Venus în Capricorn aduce vești bune pentru zodii. Trei nativi din zodiac manifestă abundența în viața lor. Această perioadă pare să fie de bun augur pentru cei mai mulți nativi din zodiac. Se schimbă...
2
Timp liber
De ce e recomandat să pui un bol cu sare la fereastră în timpul iernii. Trucul cunoscut de gospodinele de pretutindeni
Te-ai întrebat vreodată de ce e recomandat să pui un bol cu sare la fereastră în timpul iernii. Acest truc este cunoscut de gospodinele de pretutindeni și promite să-ți schimbe complet atmosfera din casă....
3
Timp liber
Ingredientul secret din plăcinta cu mere. Cum aduci în casă gustul copilăriei
Vremea rece de afară ne îndeamnă să petrecem mai mult timp în casă. Dacă vrei să-i surprinzi pe cei dragi cu gustul copilăriei, atunci poți să pregătești una dintre cele mai îndrăgite rețete de...
4
Rețete
Gogonele murate în saramură și beneficiile consumului lor
Rețeta de gogonele murate în saramură este o delicatesă tradițională, care oferă o explozie de savoare în lunile reci de iarnă. Acestea sunt roșii verzi, recoltate înainte de coacerea completă, care sunt conservate într-o...
5
Timp liber
Cu ce poți curăța faianța de calcar și pete. Sfaturi de la specialiștii în curățenie
Există o mulțime de metode prin care poți reda frumusețea băii tale. Descoperă și tu cu ce poți curăța faianța de calcar și pete. Acesta sfaturi de la specialiștii în curățenie te vor ajuta...
PARTENERI