Reclamă

Granola de casă. Un amestec de ingrediente pentru mic dejun

Ești matinală, mereu pe fugă în prima parte a zilei și ai tendința să renunți la micul dejun? Motivele sunt multiple: nu vrei să ajungi târziu la birou sau poate nu îți e foame la prima oră a dimineții. Nu uita însă că micul dejun reprezintă cea mai importantă masă din zi. Îți oferim o rețetă de granola de casă, simplă și sănătoasă, care poate te va tenta să nu mai sari peste prima masă a zilei.

Publicat: 1 martie 2022, 6:29

Granola este un amestec din fulgi de cereale atent selecționate, cu nuci, alune sau migdale, fructe deshidratate, ideal pentru un mic dejun gustos și sănătos.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rețeta a fost descoperită în anul 1863 de inventatorul James Caleb Jackson. Ulterior a fost preluată și îmbunătățită de medicul nutriționist american, John Harvey Kellogg. În anul 1881, compania medicului Kellogg a început să comercializeze acest amestec de ingrediente, iar rețeta a devenit cunoscută în întreaga lume. În prezent, granola este un aliment important în dieta americanilor, fiind consumat mai ales în dietele de slăbire.

Iată câteva dintre beneficiile consumului de granola de casă

  • Îmbunătățește digestia. Ingredientele care compun granola conțin o cantitate însemnată de fibre. Acestea sunt benefice pentru funcționarea corectă a sistemului digestiv.
  • Previne anemia. Nucile, semințele și fulgii de ovăz furnizează organismului o cantitate importantă de fier, element necesar pentru asimilarea și fixarea calciului în organism. 150 grame de granola echivalează cu o treime din necesarul zilnic de fier.
  • Îmbunătățește sănătatea inimii și a creierului. Consumul zilnic de fibre are un rol important în scăderea valorii colesterolului din sânge. În același timp se reglează și tensiunea arterială, prevenind astfel apariția bolilor cardiovasculare. Conținutul ridicat de Omega 3 din nuci, alune sau migdale este important pentru buna funcționare a creierului și prevenirea anxietății și a depresiei.
  • Îmbunătățește aspectul părului și al pielii. Nucile, migdalele și alunele au un conținut bogat de vitamina E. Aceasta este benefică în prevenirea apariției ridurilor, a îmbătrânirii premature a pielii si a calviției.

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai importante beneficii ale consumului de granola. Dacă te-am convins, îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu rețeta de granola.

Reclamă

Granola de casă – Ingrediente

  • 450 gr fulgi de ovăz
  • 50 ml ulei floarea soarelui
  • 50 ml sirop de arțar
  • 50 gr miere de albine
  • 50 ml apă
  • 50 gr mix de semințe (de in, floarea soarelui, dovleac, susan)
  • 50 gr fructe deshidratate (stafide, merișoare, goji, caise, prune, smochine)
  • 1 linguriță pudră de scorțișoară
  • 1/4 linguriță de sare.

Rețeta de granola – Mod de preparare

Pune într-un bol încăpător fulgii de ovăz, pudra de scorțișoară, mixul de semințe și sarea.

Reclamă

Separat, într-un vas așezat pe flacăra aragazului, pune apa, uleiul și siropul de arțar. Lasă ingredientele să atingă punctul de fierbere, apoi stinge focul și lasă siropul să se tempereze. Adaugă mierea și amestecă intens până când aceasta este diluată.

Adaugă siropul răcit peste amestecul din bol. Cu o spatulă, amestecă bine ingredientele să se desfacă foarte bine toate granulele acestora în siropul delicios.

Pornește cuptorul la 165 grade Celsius.

Așază în tava mare a cuptorului hârtie de copt și întinde ingredientele pentru granola într-un strat subțire și uniform.

Pune tava în cuptor și coace granola pentru 10-15 minute, la 165 de grade Celsius. Pe la jumătatea timpului, amestecă din nou ingredientele din tavă pentru ca acestea să se usuce uniform.

Lasă ingredientele coapte să se răcească, apoi amestecă-le cu fructele deshidratate. Depozitează granola de casă în recipiente de sticlă cu capac, la loc răcoros și ferit de lumină.

Poți consuma granola la mic dejun, cu iaurt și fructe naturale.

Mic dejun din iaurt cu granola și fructe proaspete în pahare
Cel mai simplu și sănătos mic dejun este din iaurt cu granola și fructe proaspete / Shutterstock

Vezi mai multe imagini cu granola în GALERIA FOTO!

Dar, poți include granola și în diferite deserturi cum ar fi biscuiții digestivi, checurile sau batoane de casă energizante.

Spor și poftă bună!

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×