Granola este un amestec din fulgi de cereale atent selecționate, cu nuci, alune sau migdale, fructe deshidratate, ideal pentru un mic dejun gustos și sănătos.
Rețeta a fost descoperită în anul 1863 de inventatorul James Caleb Jackson. Ulterior a fost preluată și îmbunătățită de medicul nutriționist american, John Harvey Kellogg. În anul 1881, compania medicului Kellogg a început să comercializeze acest amestec de ingrediente, iar rețeta a devenit cunoscută în întreaga lume. În prezent, granola este un aliment important în dieta americanilor, fiind consumat mai ales în dietele de slăbire.
Iată câteva dintre beneficiile consumului de granola de casă
- Îmbunătățește digestia. Ingredientele care compun granola conțin o cantitate însemnată de fibre. Acestea sunt benefice pentru funcționarea corectă a sistemului digestiv.
- Previne anemia. Nucile, semințele și fulgii de ovăz furnizează organismului o cantitate importantă de fier, element necesar pentru asimilarea și fixarea calciului în organism. 150 grame de granola echivalează cu o treime din necesarul zilnic de fier.
- Îmbunătățește sănătatea inimii și a creierului. Consumul zilnic de fibre are un rol important în scăderea valorii colesterolului din sânge. În același timp se reglează și tensiunea arterială, prevenind astfel apariția bolilor cardiovasculare. Conținutul ridicat de Omega 3 din nuci, alune sau migdale este important pentru buna funcționare a creierului și prevenirea anxietății și a depresiei.
- Îmbunătățește aspectul părului și al pielii. Nucile, migdalele și alunele au un conținut bogat de vitamina E. Aceasta este benefică în prevenirea apariției ridurilor, a îmbătrânirii premature a pielii si a calviției.
Acestea sunt doar câteva dintre cele mai importante beneficii ale consumului de granola. Dacă te-am convins, îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu rețeta de granola.
Granola de casă – Ingrediente
- 450 gr fulgi de ovăz
- 50 ml ulei floarea soarelui
- 50 ml sirop de arțar
- 50 gr miere de albine
- 50 ml apă
- 50 gr mix de semințe (de in, floarea soarelui, dovleac, susan)
- 50 gr fructe deshidratate (stafide, merișoare, goji, caise, prune, smochine)
- 1 linguriță pudră de scorțișoară
- 1/4 linguriță de sare.
Rețeta de granola – Mod de preparare
Pune într-un bol încăpător fulgii de ovăz, pudra de scorțișoară, mixul de semințe și sarea.