În ritmul accelerat al vieții de zi cu zi, multe persoane apelează la acele gustări sărate din motive evidente. Satură rapid între mese și au prețuri accesibile. Totuși, unele dintre aceste gustări pot fi periculoase pentru sănătate dacă sunt consumate pe termen lung. Motivul este acela că sunt deosebit de bogate în sare, despre care se știe că implică anumite riscuri pentru sănătate.
Gustările care îți dau peste cap organismul
Gustările cu un conținut mare de sodiu pot contribui la balonare și îngrășare, întrerupând echilibrul natural al organismului și accelerând problemele de sănătate pe termen lung. Înțelegând impactul gustărilor sărate asupra sănătății, poți face alegeri informate pentru a da prioritate unor opțiuni mai sănătoase și stării generale de bine.
În opinia dr. Harsh Sheth, chipsurile și biscuiții sărați procesați, dar și diferite fructe nucifere ca alunele, arahidele sau semințele sărate se numără printre acele alimente al căror consum trebuie redus la minimum pe cât posibil, relatează Shefinds.
Chipsurile și biscuiții sărați procesați, deși foarte populari ca gustări rapide și crocante, pot contribui semnificativ la probleme ca balonarea și creșterea în greutate. Aceste gustări savuroase conțin adesea un exces de sare care le amplifică gustul. Însă reversul este că sarea forțează organismul să rețină apă, cauzând balonare și disconfort digstiv. Mai mult, consumul regulat de biscuit sărați și chipuri poate contribui inevitabil la îngrășare.
Multe tipuri de biscuiți sărați și chipsuri procesate abundă în sare, ceea ce duce inevitabil la retenția de apă și inflamarea organismului. Acest conținut excesiv de sodiu are ca efect un apetit crescut și un consum caloric suplimentar. Rezultatul potențial este creșterea în greutate pe termen lung, avertizează dr. Sheth.
Nuciferele și semințele sărate duc la îngrășare pe termen lung
Fructele nucifere și semințele sărate, deși oferă o opțiune practică și sățioasă de gustare, pot agrava balonarea și sunt un pericol pentru greutate din cauza conținutului mare de sodiu. Aceste gustări crocante au deseori sare adăugată pentru potențarea aromei. Însă consecințele pe termen lung implicat de consumul lor întrec cu mult satisfacția culinară de moment.
Deși sunt bogate în grăsimi sănătoase, proteine și nutrienți esențiali, fructele nucifere foarte sărate sunt dense caloric. Acest exces de sare din compoziția lor disturbă echilibrul fluidelor din organism și contribuie la apariția sau agravarea balonării. Profilul dens caloric al alunelor, arahidelor, fisticului, nucilor caju sau altor tipuri de fructe nucifere duc la un consum caloric excesiv. După un consum regulat, acest lucru se vede invariabil pe cântar.
În opinia dr. Sheth, reducerea aportului de sodiu ajută la menținerea unui echilibru electrolitic sănătos. Astfel se reduce riscul de balonare și retenție de apă. Îți poți controla mai bine pofta de mâncare și aportul caloric evitând gustările foarte sărate. În consecință, obiectivele de control al greutății vor fi îndeplinite, conchide specialistul.