Cele mai adorate deserturi ale verii sunt înghețatele. Pe lângă efectul răcoros, acestea sunt și delicioase, iar cremozitatea lor cucerește și pe cel mai pretențios gurmand. Chiar dacă găsim în comerț o varietate vastă de înghețate, cele preparate în casă cu siguranță sunt mai sănătoase.
Rețetele sunt foarte versatile, de la simple la complexe și pe gustul tuturor. Poți prepara înghețată chiar și dintr-un singur ingredient. Pentru înghețata de banane poți folosi doar banane congelate pe care le mărunțești apoi cu robotul. La fel poți proceda și cu alte fructe.
Însă, atunci când dorești gust delicios și cremozitate, sunt necesare mai multe ingrediente. Îți oferim aici și o rețetă de înghețată de vanilie, cremoasă și aromată. Iar mai jos, îți oferim rețeta detaliată pentru înghețata delicioasă și ușor acrișoară, din lămâie.
Înghețată de lămâie – Ingrediente
- 2 ouă întregi
- 2 gălbenușuri
- 150 ml suc proaspăt de lămâie
- coaja răzuită de la 2 lămâi
- 200 gr zahăr
- 1 praf de sare
- 75 gr unt cu 82% grăsime
- 400 ml smântână pentru frișcă.
Rețeta înghețatei de lămâie – Mod de preparare
Pentru reușita unei înghețate cu gust dulce-acrișor și aromă intensă de lămâie, va trebui să prepari mai întâi rețeta de lemon curd. Este rețeta celei mai populare creme de lămâie din bucătăria englezească. Crema se poate prepara și păstra în borcane la frigider până la 2 săptămâni. Se folosește și la umplerea prăjiturilor sau a torturilor. Pe lângă gust și aromă, crema va avea și o culoare deosebită.
Cum prepari lemon curd pentru înghețată de lămâie
Spală bine lămâile și șterge-le, apoi răzuiește-le coaja foarte fin, doar partea galbenă. Apoi, folosește un storcător clasic pentru citrice și stoarce sucul lămâilor.
Într-o cratiță mai mică adaugă ouăle întregi, gălbenușurile, zahărul și sarea. Pune cratița pe baie de aburi și amestecă intens ingredientele din cratiță, până când obții o compoziție omogenă. Adaugă coaja de lămâie răzuită și sucul de lămâie.
Fierbe crema de lămâie la foc de intensitate mică, amestecând continuu cu o spatulă timp de aproximativ 15-20 de minute. Când crema capătă textura unei budinci, adaugă untul tăiat în cuburi. Amestecă intens pentru a se topi untul și a pătrunde uniform în cremă.
Trece crema de lămâie fierbinte printr-o sită deasă și pune-o într-un bol. Așază la contact cu crema o folie de prospețime și lasă crema la răcit. Astfel vei împiedica formarea unei cruste la suprafață.
După ce ai preparat crema de lămâie și s-a răcit bine, pregătește smântâna pentru frișcă.
Adaugă smântâna rece în bolul mixerului și amestec-o energic până când începe să capete cremozitate. Nu este nevoie să capete fermitate, ci doar cremozitate. Amestecă frișca cu crema de lămâie până când se omogenizează bine compoziția.
Pune compoziția pentru înghețată de lămâie într-o într-o caserolă cu capac și dă-o la congelator. Las-o acolo timp de 4-5 ore, apoi o poți savura cu poftă.
Dacă mai dorești și altă rețetă de înghețată, îți recomandăm să încerci rețeta de înghețată cu căpșuni și cireșe.