Diferite tipuri de ierburi merg cu diferite fructe, potențând aromele unice ale fructelor din salată. Ierburile dau întotdeauna un aspect și un gust sofisticat. Motivul pentru care ierburile se potrivesc de minune este pentru că oferă echilibru delicat între aromele salatei.
Ingredientele secrete care transformă orice salată de fructe
În rețete inspirate, ierburile pot aduce însă note de gust surprinzătoare. În vreme ce busuiocul și menta aduc prospețime, coriandrul poate da salatei tale de fructe un accent picant.
Coriandrul
Coriandrul are puterea de a transforma chiar și un fruct de mango. Chiar dacă te afli în tabăra celor care cred că acest condiment are un gust fad, este o combinație care merită încercată. Coriandrul completează gustul puternic de mango, dându-i o aromă îmbătătoare.
Adaugă și câteva roșii feliate, jalapeno și cepe și ai deja o salsa care poate fi considerată la limită salată de fructe, dar care e delicioasă. Coriandrul proaspăt poate fi prea puternic în exces. Încearcă deci să presari inițial o cantitate mai mică. Dacă simți că e nevoie de mai mult pentru gustul final, poți să mai adaugi o doză din această plantă ierbală.
Menta
O salată cu un amestec de fructe de pădure poate include ingrediente precum afine, zmeură, banane, căpșuni și coacăze, și are un gust relativ delicat, ușor dulce. Totuși salatei tale i-ar putea lipsi acel accent aparte. Adaugă câteva frunze proaspete de mentă și te vei bucura de un gust proaspăt. Menta proaspătă are și ea o aromă ușor dulce și un efect răcoritor.
Poți mărunți menta sau poți lăsa frunzele întregi. Dacă te decizi să folosești frunzele întregi, iată un truc. Strânge frunzele între degete ca să se elibereze aroma de mentă. De asemenea, salata ta va căpăta un ușor parfum de mentă.
Lavanda
Notele dulci, florale ale lavandei dau o aromă aparte citricelor. Combină grapefruit, clementine, portocale roșii și orice alte citrice preferi și presară deasupra câțiva muguri de lavandă proaspătă. Parfumata lavandă oferă un gust ușor amărui care echilibrează dulceața acrișoară a fructului. Această salată inedită este ideală pentru o doză sănătoasă de vitamina C.
Dacă vrei să adaugi mai mult gust dulce salatei de citrice, poți opta pentru zahăr de lavandă. Este lavandă amestecată cu zahăr alb granulat care va da o aromă florală dulce. În funcție de tipul de citrice, vei alege cantitatea de zahăr de lavandă care să aducă mai mult răfăț dulce.
Cimbrul
Dacă nu vrei un preparat de clasă, rafinat, o salată de fructe cu piersici la grătar, deasupra căreia pui un dressing de miere și cimbru, poate fi o opțiune plină de surprize. Piersicile la grătar au o aromă dulce, care dă o abordare unică unui fruct clasic. Combină-le cu alte fructe tari ca cireșele, caisele și prunele, și ai parte de un răsfăț culinar. De altfel, grație beneficiilor lor pentru sănătate, fructele sunt recomandate de nutriționiști pentru un consum regulat.
În același timp, cimbrul proaspăt are o aromă aproape condimentată, asemănătoare cuișoarelor, care dă un gust insolit piersicilor. Aroma de mirodenie a acestei plante dă savoare piersicilor, care au deja o ușoară aromă de fum, accentuând-o. Toppingul cu sos de miere și cimbru echilibrează aromele deja existente.
Poți combina miere cu cimbru proaspăt pentru un dressing simplu sau poți adăuga cimbru unui dressing cu miere și oțet balsamic pentru a da piersicilor mai multă aciditate.
Busuiocul
Una din combinațiile clasice de fructe și ierburi este cea dintre busuioc și pepene roșu. Busuiocul are o aromă proaspătă, dulce, urmată apoi de un gust iute. Un suc de pepene roșu dulce, zemos va ajuta la diluarea gustului înțepător al busuiocului, dar te va face să te bucuri și de calitățile ierbale pe care le oferă. O salată de pepene roșu, feta și busuioc pune în valoare aroma dulce a pepenelui, echilibrând-o cu feta sărată feta și un delicat accent amărui al busuiocului.
Este o combinație de fruct clasic și ierburi care surprinde. Rezultatul final este un preparat perfect ușor, care poate însoți cărnuri grill sau poate fi servit ca atare ca preparat proaspăt. Poți păstra frunzele de busuioc întregi sau să le tai în buchețele, dacă dorești o aromă mai puțin intensă.