Rețeta se prepară atât în restaurantele rusești, cât și în fast food-urile stradale. Are la bază un aluat dospit, simplu, precum aluatul de pâine. După dospire, acesta este modelat în diferite forme și apoi umplut cu un amestec de brânzeturi și ouă. Cel mai adesea aluatul este modelat sub formă de bărcuță, iar oul se răsfață la mijlocul acesteia, peste stratul de brânză.
Plăcinta se mai prepară și în mod clasic, închisă, însă nu va avea aspectul cuceritor precum bărcuța. Este ideală pentru gustările din pauza de masă de la birou sau de la școală.
Descoperă aici și o rețetă de pide turcești, asemănătoare ca formă cu plăcinta georgiană cu brânză sărată, pe care ți-o oferim mai jos.
Rețeta Khachapuri – Ingrediente
Pentru a prepara această delicioasă plăcintă georgiană, ai nevoie de ingrediente pentru aluatul de plăcintă și de ingrediente pentru umplutura acesteia.
Pentru aluat:
- 200 gr de făină + făină pentru masa de lucru
- 5 gr drojdie uscată
- 1 linguriță de zahăr
- un praf de sare
- 1 lingură ulei de măsline
- 150 ml apă caldă.
Pentru umplutură:
- 200 gr mozzarella
- 200 gr brânză feta
- 2 ouă
- 10-15 gr unt
- ierburi aromate sau condimente.
Rețeta Khachapuri – Mod de preparare
Începe cu prepararea aluatului. Acesta necesită un timp de amestecare a ingredientelor și frământarea aluatului, dar și un timp de dospire.
În timp ce se dospește aluatul, pregătește compoziția de brânză pentru plăcinte.
Cum prepari aluatul și umplutura pentru plăcinte
Într-un bol, amestecă făina trecută prin sită cu drojdia și sarea. Adaugă uleiul, apoi adaugă treptat apa, în timp ce amesteci pentru omogenizare. Frământă aluatul până când devine compact și nelipicios. Dacă consideri că este nevoie, mai poți adăuga puțină apă. Aluatul va avea o textură ușor fermă, precum aluatul de pâine.
Unge un bol de sticlă cu ulei și pune aluatul în el. Acoperă-l cu folie de prospețime și lasă-l la cald până când își dublează volumul.
Pentru a prepara umplutura de brânză, amestecă mozzarella răzuită cu brânza feta răzuită. Separă gălbenușurile de albușuri de la cele două ouă. Pune gălbenușurile în câte o ceașcă, dar lasă să se scurgă și puțin albuș. Restul de albușuri adaugă-le în amestecul de brânzeturi. Mai poți adăuga și condimente sau ierburi aromate.
Cum formezi și coci plăcintele Khachapuri
După ce aluatul și-a dublat volumul, mai frământă-l puțin pe masa presărată cu făină. Împarte-l în două părți egale și modelează-le sub formă de bile. Apoi, întinde bilele cu ajutorul sucitorului în forme ovale. Ridică marginile aluatului prin rulare, până când capătă forme de bărcuțe cu marginile mai înalte.
Adaugă în interiorul bărcuțelor compoziția de brânzeturi.
Așază bărcuțele într-o tavă, pe hârtie de copt și pune-le la cuptor pentru 15-20 de minute, la 200 de grade Celsius..
Scoate tava cu bărcuțele din cuptor și creează puțin loc în compoziția de brânză de la fiecare. Pune acolo gălbenușurile și albușurile rămase pe ele.
Introdu din nou tava în cuptor și mai coace plăcintele pentru aproximativ 5-6 minute, cât să se coaguleze albușul, dar gălbenușul să rămână moale. După ce le scoți din cuptor, adaugă câte puțin unt peste ele și presară condimente. Sunt delicioase, mai ales servite calde.
Din categoria rețetelor tradiționale românești, avem pentru tine o rețetă delicioasă de pesmeți cu brânză. Este o rețetă tradițională dobrogeană de plăcinte pufoase cu brânză sărată.