Dietele care pun accentul pe un aport mai mare de potasiu pot ajuta la menținerea tensiunii arteriale într-un interval sănătos, în comparație cu dietele sărace în potasiu. Hipertensiunea arterială este un factor de risc principal pentru accident vascular cerebral, așa că nu este surprinzător faptul că potasiul mai mare este, de asemenea, asociat cu o incidență mai mică a accidentului vascular cerebral.
Leguma care are mai mult potasiu decât peștele
Leguma care este mult mai bogată în potasiu decât peștele este reprezentată de cartoful dulce. Cartofii dulci includ o mulțime de beneficii pentru organism.
Aceștia ajută la îmbunătățirea digestiei, creșterea imunității, reducerea inflamației și pot să sprijine controlul greutății. Cartofii dulci sunt o rădăcină bogată în antioxidanți care îți protejează celulele de deteriorare. Ei conțin fibre, vitamine și minerale, inclusiv vitaminele A și C, potasiu și zinc.
Acești nutrienți oferă mai multe beneficii pentru sănătate. Pe lângă conținutul ridicat de potasiu, cartofii dulci îți pot oferi și alți nutrienți necesari. Descoperă mai jos care sunt principalele lor beneficii.
Cartofii dulci ajută la îmbunătățirea digestiei
Cercetările au descoperit că fibrele alimentare din cartofii dulci sunt bune pentru microbiomul intestinal. Un studiu a constat că fibrele alimentare din cartofii dulci acționează ca probiotic.
Probioticele stimulează creșterea sănătoasă a bacteriilor intestinale și ajută la îmbunătățirea digestiei și a sănătății generale.
Consumul cartofilor dulci sprijină îmbunătățirea imunității
Substanțele fitochimice din cartofii dulci includ: carotenoide, taninuri, flavonoide, antocianine și multe altele. Acești compuși ajută corpul să lupte împotriva bolilor și te ajută să-ți întărești sistemul imunitar prin reducerea inflamației din organism.
Cartofii dulci sprijină sănătatea ochilor și a inimii
Compușii din cartofi dulci sprijină sănătatea ochilor. Cartofii dulci conțin aceste substanțe, care protejează sănătatea ochilor și a retinei. Studiile au descoperit că antocianii au un răspuns antiinflamator la suprafața ochiului și pot trata bolile oculare.
Când vine voba de sănătate ainimii, potasiul și fibrele din cartofii dulci joacă roluri esențiale. Fibrele alimentare din cartofii dulci sunt grozave pentru inima ta. O dietă sănătoasă care include fibre alimentare adecvate poate reduce riscul de boli cardiovasculare.
Asta pentru că fibrele alimentare se leagă de acizii biliari, prevenind reabsorbția în ficat și inhibând formarea colesterolului. Într-un studiu, participanții care au consumat cartofi dulci și manioc au avut următoarele îmbunătățiri în comparație cu grupul de control, care a consumat pâine albă:
- Creșterea colesterolului cu lipoproteine de înaltă densitate, considerat colesterolul bun
- Scăderea colesterolului din lipoproteinele cu densitate joasă, considerat colesterolul rău.
Cartofii dulci promovează o piele sănătoasă
Beta-carotenul găsit în cartofii dulci poate promova pielea sănătoasă în mai multe moduri. Beta-carotenul funcționează ca un antioxidant protejând celulele pielii de daunele cauzate de radicalii liberi și de factorii de mediu.
Beta-carotenul poate reduce efectele radiațiilor UV, poate îmbunătăți elasticitatea pielii și poate reduce aspectul ridurilor. Beta-carotenul este transformat de organism în vitamina A, care protejează pielea, susținând creșterea celulelor, promovând vindecarea rănilor și reducând semnificativ inflamația.