Deseori, se poate întâmpla să cumperi fructe mult prea coapte, care se alterează la puțin timp de la cumpărare. Dacă te numeri printre consumatorii care se confruntă frecvent cu această problemă, îți poate fi foarte util să identifici fructele de pădure proaspete. Ai nevoie doar de atenție și răbdare.
Metode prin care poți verifica dacă fructele de pădure sunt proaspete
Fructele de pădure sunt alimente de bază în multe diete, deoarece conțin o mulțime de vitamine, minerale și nutrienți. Ele reprezintă o sursă excelentă de antioxidanți care te ajută să-ți protejezi celulele și-ți pot reduce riscul de îmbolnăvire.
În același timp, fructele de pădure mucegăiesc în doar câteva zile după ce le-ai adus acasă. Este indicat să le mănânci pe toate la o singură masă sau să le arunci înainte să le termini.
Totodată, există riscul de a le găsi aproape stricate în magazine.
Când cauți cele mai bune fructe de pădure, caută unele colorate, rezistente și fără porțiuni vinete. Acestea ar trebui să fie tari și să nu capete nuanțe de culoare mult prea închise.
Fii atentă la petele de mucegai
Dacă observi că pe un fruct dintr-o cutie crește un mucegai alb și pufos, înseamnă că acesta s-a stricat. De aceea, sunt șanse ca restul fructelor cu care intră în contact să înceapă la rândul lor să se mucegăiască, conform specialiștilor Tasting Table.
Acest lucru se întâmplă din cauza conținutului mare de apă și zahăr al acestor fructe. Combinația creează mediul propice pentru creșterea și răspândirea bacteriilor și mucegaiurilor. Când fructele de pădure încep să se descompună, devin moi, ceea ce le face să se lipească de fundul recipientelor. Prin urmare, un recipient plin cu fructe de pădure care nu se lipesc este unul dintre cele mai proaspete produse.
Pe de altă parte, dacă găsești mucegai pe fructele de pădure, nu le mânca, indiferent de ce soi ar aparține. Căpșunile mucegăite te pot îmbolnăvi sau îți pot provoca o reacție alergică.
Examinează șervețelul absorbant de pe fundul caserolei
Observarea șervețelului absorbant de pe fundul caserolei reprezintă una dintre principalele metode prin care poți verifica dacă fructele de pădure sunt proaspete. Cele mai multe coșuri cu fructe de pădure vor avea un șervețel absorbant în partea de jos.
Dacă fructele se lipesc de el când sunt răsturnate cu susul în jos, este un semn că fructele de pădure au început deja să se descompună, potrivit specialiștilor Mirror.
Șervețelul absorbant conține argilă și minerale. Este conceput pentru a ajuta la reducerea deșeurilor alimentare menajere. Acesta ajută la absorbția etilenei, hormonul de coacere care face ca fructele să dezvolte mucegai.
Este indicat să alegi o caserolă cu fructe de pădure care nu se lipesc de absorbant. Acest lucru înseamnă că absorbantul încă nu a reținut prea multă etilenă. Așa că fructele de pădure nu au început să se descompună.
De asemenea, poți împiedica fructele să se mucegăiască dacă facilitezi circulația aerului. Astfel, poți încetini producția de etilenă.