Tuturor ne place musacaua de cartofi cu carne tocată și sos de roșii, dar este gustoasă și în varianta de post cu ciuperci și multe legume. Rețeta se prepară mai rapid, în mai puțin de oră ne putem așeza la masă.
Găsești toate ingredientele în piață sau în primul magazin alimentar care îți iese în cale. Savurată alături de o salată verde, salată de legume sau de murături va fi un adevărat răsfăț culinar. Îți oferim mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu așa mâncare delicioasă, de post.
Musaca de cartofi cu ciuperci – Ingrediente
- 500 gr cartofi albi
- 1 ceapă
- 2 căței de usturoi
- 2 morcovi
- 250 gr ciuperci proaspete sau din conservă
- 1 ardei gras, roșu
- 200 ml suc de roșii
- 30 ml ulei de floarea soarelui
- sare și piper, după gust
- 2 foi de dafin
- 1 crenguță de cimbru
- 1 lingură de făină
- pătrunjel verde pentru decor.
Rețetă de musaca de cartofi cu ciuperci – Mod de preparare
Începe cu pregătirea cartofilor, ingredientele de bază pentru rețeta de musaca. Spală bine cartofii și pune-i într-o oală încăpătoare, fără a-i decoji. Toarnă apă peste ei cât să fie bine acoperiți și pune oala pe flacăra aragazului, setată la intensitate medie. Când apa începe să fiarbă, adaugă și o linguriță de sare. Aceasta va urgenta fierberea cartofilor, dar le va accentua și gustul. Nu fierbe cartofii definitiv, ci doar până când încep să se pătrundă la testul cu furculița. Lasă-i să fiarbă aproximativ 10-12 minute. Scurge apa în care au fiert cartofii și trece-i prin apă rece. Lasă-i deoparte până când vei putea să-i cureți.
În timp ce cartofii fierb, te poți ocupa de celelalte ingrediente. Curăță legumele și toacă-le mărunt. Toacă și ciupercile, dacă folosești din cele proaspete. Dacă folosești din cele conservate, scurge-le bine de lichid.
Cum prepari umplutura pentru musaca
Pune o tigaie adâncă pe flacăra aragazului și adaugă uleiul în ea. Oprește o lingură de ulei pentru mai târziu. Călește în uleiul încins mai întâi ceapa cu un cățel de usturoi. Amestecă bine ingredientele pe foc, până când se pătrund ușor și își schimbă culoarea.
Adaugă morcovii și peste câteva minute ciupercile tocate. Lasă ingredientele să fiarbă la foc de intensitate mică, amestecând constant. Adaugă 1-2 foi de dafin, o crenguță de cimbru și puțină sare și puțin piper. Când sosul scade consistent, adaugă sucul de roșii și mai continuă fierberea aproximativ 10 minute. Spre final, adaugă ardeiul tocat mărunt și un cățel de usturoi răzuit. Apoi stinge focul și lasă sosul de ciuperci să se tempereze.
Cum asamblezi delicioasa musaca de cartofi cu ciuperci
Pornește cuptorul la 200 de grade Celsius. După ce cureți cartofii îi tai în rondele subțiri, pe care le ungi ușor cu ulei. Unge cu ulei și o formă de copt, din ceramică sau de yena. Așază la baza formei rondele de cartofi, pe 2-3 rânduri.
Pune peste ele sosul de ciuperci și acoperă-l cu restul rondelelor de cartofi. Amestecă făina cu 3-4 linguri de apă, un praf de sare și unul de piper și toarn-o deasupra ultimului strat de cartofi. Agită puțin vasul pentru ca amestecul de apă și făină să pătrundă printre cartofi. Pune vasul la cuptor pentru maxim 15 minute la 200 de grade Celsius. Cartofii se vor gratina frumos datorită sosului de făină și uleiului cu care au fost unși.
Servește delicioasa musaca de cartofi cu ciuperci decorată cu verdeață proaspăt tocată.
Tot din categoria rețetelor de post îți mai recomandăm și rețeta de bulgur cu roșii și usturoi, foarte gustoasă și hrănitoare.
Spor și poftă bună!