Consumul de dovlecei are multiple beneficii asupra sănătății organismului. Introdus regulat în alimentație, dovlecelul poate îmbunătăți digestia, pentru că este bogat în apă, fibre și mulți alți nutrienți. Este unul dintre alimentele recomandate de specialiștii în nutriție pentru o dietă sănătoasă și echilibrată.
Rețetele cu dovlecei sunt foarte versatile. Poți combina dovlecelul cu absolut toate legumele pentru că are un gust neutru și nu va influența în mod evident gustul preparatelor.
Din dovlecel crud poți prepara diferite salate simple, cu iaurt, cu brânzeturi sau cu maioneză. Îl poți prepara la grătar feliat în rondele sau longitudinal. Îl poți savura pane alături de un sos de iaurt cu usturoi.
Nu uita nici supele, ciorbele sau supele creme din dovlecel. Dar se combină excelent cu ale ingrediente și în mâncăruri scăzute simple sau cu carne.
Îți oferim mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru una dintre delicioasele rețetele cu dovlecei și carne.
Musaca de dovlecei cu carne tocată – Ingrediente
- 2 dovlecei cruzi
- 500 gr carne tocată, amestec (porc + vită)
- sare și piper
- 1 ceapă
- 2 căței de usturoi
- 1 morcov
- 1 ardei gras
- 2-3 roșii coapte
- puțin cimbru uscat
- mărar verde și pătrunjel verde
- 2-3 linguri de ulei
- 1-2 ouă
- 1 lingură de smântână de consum
- opțional, puțin cașcaval răzuit
- verdeață pentru decor.
Rețetă de musaca de dovlecei cu carne tocată – Mod de preparare
Începe cu pregătirea umpluturii din carne tocată cu legume care necesită un timp preparare și un timp de răcire.
Cum prepari umplutura pentru musaca
Amestecă carnea tocată cu sare, piper și cimbru. Poți adăuga și alte condimente pe care le preferi. Curăță ceapa, usturoiul, morcovul și ardeiul. Clătește-le cu apă rece și toacă-le mărunt. Așază o tigaie încăpătoare pe flacăra aragazului și adaugă uleiul. Lasă uleiul să se înfierbânte și adaugă legumele tocate. Amestecă-le intens pentru a se căli uniform, iar când încep să se pătrundă adaugă carnea tocată. Amestecă intens pentru a se omogeniza amestecul de ingrediente și pentru a se prepara uniform.
Curăță roșiile și toacă-le mărunt. Adaugă-le în tigaie când carnea este bine pătrunsă. Amestecă din nou și lasă ingredientele să mai fiarbă pentru 10 minute. Lasă compoziția pentru umplutură să se răcească și ocupă-te de pregătirea dovleceilor.
Spală dovleceii, șterge-i bine cu prosoape de hârtie apoi tai-e-i în felii rotunde cu grosimea de aproximativ 5-6 mm. Așază rondelele de dovlecei pe masa de lucru și presară sare peste ei. Lasă-i să se deshidrateze bine, apoi tamponează-i cu prosoape de hârtie pentru a absorbi tot lichidul rezultat.
Pentru un gust delicios, dar și un aspect plăcut, poți rumeni foarte ușor rondelele de dovlecei pe un grill încins.
Vezi mai multe imagini din timpul preparării în GALERIA FOTO!
Cum montezi delicioasa musaca de dovlecei cu carne tocată
După ce compoziția de carne cu legume s-a răcit și ai pregătit dovleceii poți porni cuptorul la 200 de grade Celsius. Ia o formă termorezistentă și unge-o la interior cu puțin unt.
Așază la bază un rând din rondelele de dovlecei. Peste acestea întinde un strat din compoziția de carne cu legume, în care adaugi și verdeața tocată mărunt. Repetă straturile până când termini ingredientele. Ultimul strat va fi din rondele de dovlecei.
Amestecă într-un bol 1-2 ouă cu o lingură de smântână. Adaugă și câte un praf de sare și unul de piper și, opțional, 1-2 linguri de cașcaval răzuit. Întinde acest amestec deasupra ultimului strat de dovlecei.
Pune vasul cu musaca la cuptor pentru 12-15 minute, la 200 de grade Celsius. las-o să se tempereze, apoi o poți porționa și savura cu poftă la una dintre mesele principale ale zilei.
Și dacă ți-am stârnit apetitul pentru preparate cu dovlecei, îți mai oferim și rețeta de dovlecei gratinați la cuptor cu roșii cherry.