În comparație cu siropul sau sucul, nectarul de fructe are avantajul că este mai consistent pentru că acesta conține și pulpa fructelor. În plus, păstrează în interiorul lui mai multe vitamine decât în cazul sucului sau al siropului. Este și gustos și sățios și îl poți prepara simplu sau aromat. Cele mai potrivite arome sunt vanilia și scorțișoara. Poți opta pentru una dintre acestea sau poți să le combini.
Poți îndulci nectarul după gustul propriu, reducând sau mărind cantitatea de zahăr recomandată. nectarul poate fi folosit atât ca băutură, cât și transformat în creme sau jeleuri pentru prăjituri. Descoperă aici și rețeta celui mai parfumat gem de pere. Iar mai jos, vei descoperi lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru prepararea nectarului din pere.
Nectar de pere – Ingrediente
- 1 kg de pere
- 350 gr de zahăr
- 500 ml de apă
- sucul de la 1 lămâie
- 2 batoane de vanilie sau de scorțișoară.
Rețeta nectarului din pere – Mod de preparare
Mai întâi vei alege perele cele mai coapte, pe care le speli bine și le lași la scurs. Nu este nevoie să înlături coaja de la pere dacă este sănătoasă. Aceasta este și gustoasă, dar conține și vitamine și pectină care ajută la consistența nectarului.
Pregătește o cratiță în care adaugi 500 ml de apă rece, și stoarce în apă sucul de la o lămâie. Apoi poți pregăti perele pentru nectar.
Cu un cuțit de legume și fructe secționează perele în jumătăți. Îndepărtează codița și cotorul lemnos cu căsuța semințelor.
Imediat ce ai pregătit prima pară o scufunzi în apa cu suc de lămâie și continui cu următoarea. Astfel te asiguri că perele nu vor oxida.
Cum prepari nectar de pere
După ce ai secționat și curățat toate perele și le-ai adăugat în cratiță, poți începe prepararea nectarului.
Așază cratița pe flacăra aragazului și adaugă zahărul. Adaugă și aromele dacă te-ai hotărât să folosești. Fierbe perele în sirop până când acestea se pătrund și încep să se sfărâme. Timpul de fierbere depinde de tipul perelor.
După ce au fiert bine perele, pasează-le cu blenderul sau cu robotul și transformă totul într-un piure mai diluat. În funcție de gustul pe care îl preferi mai fierbi sau nu nectarul. dacă îl dorești mai dulce mai adaugi zahăr și mai fierbi nectarul până la topirea acestuia.
În intervalul de timp cât nectarul fierbe, te ocupi și de sterilizarea sticlelor.
Apoi vei umple sticlele fierbinți cu nectarul, de asemeni, fierbinte. Le închizi ermetic cu capacele aferente și le acoperi cu pături. După ce se răcesc complet le scoți de sub pături, le etichetezi și le depozitezi la loc răcoros.
Dacă optezi pentru a steriliza sticlele în cuptor, după umplerea cu nectar de pere și închiderea capacelor, le poți introduce din nou în cuptor. Le lași acolo, cu focul stins, până când se răcesc.
Mai târziu te vei bucura de gustul lui, servit rece pentru revigorare.
Și pentru că a început sezonul cătinii, îți recomandăm să încerci și rețeta de nectar de cătină cu miere și ghimbir. Este un adevărat elixir pentru sănătate.