Dacă nu ai compotul de gutui în propria cămară, îl vei găsi cu ușurință în magazinele alimentare. Avantajul gutuilor din compot, comparativ cu alte fructe, este acela că rămân mai ferme pe toată perioada păstrării compotului. Acesta este un avantaj atunci când prepari prăjituri.
Bucățile de gutui din compot, împrăștiate prin blatul de negresă, oferă un contrast cuceritor de culori. În plus, asigură și aromă deosebită și gust delicios. Nucile adăugate în blat aduc un aport de gust, textură și consistență prăjiturii.
Descoperă aici și rețeta de compot de gutui pentru iarnă, dacă dorești să o prepari cât încă mai sunt gutui pe piață. Iar mai jos, descoperă rețeta detaliată pentru prăjitura cu compot de gutui.
Negresă cu gutui din compot și nuci – Ingrediente
- 4 ouă
- 125 gr zahăr
- 1 praf de sare
- 200 gr ciocolată amăruie
- 200 gr unt cu 82% grăsime
- 50 ml lapte
- 150 gr făină
- 100 gr nuci măcinate fin
- 1 vârf de linguriță cu bicarbonat de sodiu
- 1/2 linguriță cu pudră de scorțișoară
- 750 gr compot de gutui.
Rețeta negresei cu gutui și nuci- Mod de preparare
Începe cu aducerea pe masa din bucătărie a tuturor ingredientelor necesare rețetei. Apoi, deschide borcanul de compot și scurge bucățile de gutui. Pune-le într-o sită și lasă-le acolo până când pregătești compoziția pentru negresă.
Următorul pas constă în pregătirea compoziției de ciocolată. Pune ciocolata mărunțită, untul tăiat în cuburi și laptele într-o crăticioară așezată pe flacăra aragazului. Ia o spatulă și amestecă ingredientele până când se topesc untul și ciocolata și rezultă o compoziție omogenă.
Ridică cratița de pe foc și lasă compoziția de ciocolată să se răcorească timp de 10-15 minute.
Cum prepari rețeta de negresă cu gutui din compot și nuci
Când compoziția de ciocolată s-a răcorit, iar bucățile de gutui sunt bine scurse, pregătește tava și pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Folosește o tavă cu dimensiunile aproximative de 23/36 cm și așază hârtie de copt în ea.
Apoi, începe amestecarea ingredientelor pentru blatul de negresă. Mai întâi, separă albușurile de gălbenușuri. Peste albușuri, presară un praf de sare și mixează-le până când devin spumoase și cristaline. Adaugă treptat zahărul, în timp ce mixezi energic. Vei obține o bezea fermă.
Amestecă gălbenușurile cu compoziția de ciocolată ușor răcită până la omogenizare. Adaugă această compoziție în bezeaua de albușuri și amestecă ușor pentru a nu se lăsa bezeaua. Apoi, adaugă treptat nuca măcinată și făina amestecată cu pudra de scorțișoară și bicarbonatul de sodiu. Folosește o spatulă pentru amestecarea ingredientelor și amestecă-le cu mișcări circulare, de jos în sus. Astfel, vei îngloba mai mult aer în compoziție și va deveni pufoasă în timpul coacerii.
Întinde compoziția de negresă cu gutui din compot și nuci în tava pregătită. Niveleaz-o uniform la suprafață, apoi presară pe deasupra bucățile de gutui bine scurse din compot. Presează-le ușor să pătrundă puțin în interiorul blatului de negresă.
Introdu tava cu negresa în cuptor și coace-o pentru aproximativ 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.
După coacere, lasă negresa să se răcească bine în tavă, apoi o poți porționa.
Dacă te întrebi ce poți face cu siropul de la compot, află că poți siropa negresa cu el, după răcirea acesteia.
Dacă mai dorești și alte rețete de negresă din categoria celor de post, rețeta de negresă de post cu gem de caise în aluat poate fi alegerea perfectă.