Una dintre cele mai îndrăgite deserturi este prăjitura negresă, care are un mare succes chiar și în variantele de post. Se poate prepara în diferite moduri, în funcție de ingredientele alese. În plus, poți adăuga în compoziție, pe lângă ingredientul de bază – pudra de cacao, fructe proaspete, fructe uscate, nuci, alune, gem sau dulceață.
Pentru un succes garantat al rețetelor de negresă, o atenție deosebită trebuie acordată cantităților ingredientelor. Îți oferim mai jos una dintre variantele acestei prăjituri de post, alături de lista completă de ingrediente și pașii pe care trebuie să îi urmezi în prepararea negresei cu gem de caise.
Negresă de post cu gem de caise – Ingrediente
- 250 gr făină
- 30 gr cacao
- 5 gr praf de copt
- 2 gr bicarbonat de sodiu
- 100 gr zahăr
- 150 ml lapte de migdale
- 100 ml ulei
- 100 gr gem de caise
- un praf de sare
- 1 linguriță esență de rom/migdale
Rețetă de negresă de post – Mod de preparare
Înainte de a te apuca de lucru, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius, pentru a avea timp să se încălzească.
Pune într-un bol făina cu pudra de cacao, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea. Amestecă-le bine, apoi trece-le printr-o sită. Unul dintre pașii importanți pentru reușita oricărui aluat este cernerea făinii pentru a deveni mai aerată.
În alt vas cu pereți mai înalți, pune uleiul cu laptele de migdale și zahărul. Cu ajutorul unui mixer, amestecă aceste ingrediente la treaptă inferioară pentru a nu te stropi. Folosește un vas cu pereți înalți pentru a evita accidentele.
Dacă există în recuzita bucătăriei tale un mixer care are bol cu capac, folosește-l pe acela. Amestecă bine aceste ingrediente până la diluarea zahărului. Vei obține o compoziție cremoasă.
Dacă nu ai găsit lapte de migdale, pentru a pregăti această negresă de post cu gem de caise, folosește orice lapte vegetal. Cel de soia este cel mai la îndemână.
După ce ai obținut compoziția cremoasă, încorporează în ea treptat, amestecul de ingrediente solide de mai sus. Apoi adaugă gemul de caise și esența.
Aluatul pentru negresa de post va fi unul dens și necursiv.
Cum asamblezi și coci aluatul de negresă de post cu gem de caise
Tapetează tava cu hârtie de copt și întinde în ea aluatul pentru negresa de post. Nivelează-l frumos la suprafață cu o spatulă de tort sau cu o lingură.
Pune tava la cuptor și coace negresa la 180 de grade Celsius pentru 35 de minute sau până se rumenește la suprafață. Poți face și testul cu scobitoarea, însă negresa de post va avea o textură ușor umedă.
Lasă prăjitura să se răcească bine în tavă, apoi transfer-o pe un blat, sau un platou și porționeaz-o. Bine, dacă pofta este prea mare, poți tăia un colțișor și când prăjitura este caldă.
Poți prepara această prăjitură și cu gem de prune sau orice gem preferi. Însă aroma caiselor cu cea a migdalelor se combină armonios, într-un gust delicios.
Delicioasa negresă de post cu gem de caise se poate servi simplă sau pudrată cu zahăr. Se poate chiar glazura cu un jeleu de fructe sau cu o glazură de cacao. În orice combinație o preferi, va fi la fel de gustoasă.