Compotul reprezintă cel mai simplu mod de a conserva fructele, dar și cel mai versatil. Compotul nu are neapărat o rețetă clasică pentru că se poate prepara după propriul gust. Poți pune cantitatea de zahăr care știi că îți este pe plac.
De asemenea, poți prepara compot din mai puține fructe adăugate în borcan și mai multă apă sau invers.
Compoturile pot fi consumate la micul dejun sau atunci când simți nevoia să te hidratezi. Mai pot fi incluse și în rețete de prăjituri sau torturi. Fructele pot fi adăugate în blaturi sau chiar transformate în creme, iar siropul poate fi folosit la tramparea blaturilor.
Descoperă aici o rețetă de ruladă diplomat cu fructe din compot sau fructe proaspete, unde poți include și fructele din compotul de gutui. Mai jos, îți oferim rețeta detaliată a compotului.
Compot de gutui – Ingrediente
- 2 kg gutui coapte
- 3 litri de apă
- zahăr după gust
- batoane de scorțișoară
- anason stelat
- cuișoare
- suc de lămâie.
Rețeta compotului de gutui – Mod de preparare
Primul pas pe care îl faci pentru prepararea compotului este pregătirea gutuilor, pe care le speli bine cu buretele de vase, folosind partea abrazivă a acestuia. Le clătești foarte bine, apoi le lași în sită, la scurs.
În timp ce se scurg gutuile, pregătește borcanele. Acestea necesită spălare și sterilizare, înainte de folosire. Le poți steriliza folosind una dintre metodele prezentate în acest articol.
Cum prepari compot de gutui
După ce ai spălat și scurs bine gutuile și ai sterilizat borcanele, pune 3 litri de apă rece într-un vas. Stoarce sucul de la o lămâie în apă și amestecă cu o spatulă, pentru omogenizare.
Secționează câte o gutuie în sferturi pentru a putea îndepărta cu ușurință cotoarele. Taie fiecare sfert de gutuie în cuburi mai mari și adaugă-le imediat în apa rece cu suc de lămâie. Astfel, te asiguri că nu vor avea timp să oxideze.
Când ai terminat de pus în apă toate cuburile de gutui, scurge-le și pune-le în borcanele sterilizate. Dacă folosești borcane de 400 de grame, adaugă în ele 2 linguri de zahăr. Dacă folosești de 800 de grame, adaugă 4 linguri de zahăr. Este cantitatea clasică de zahăr care se adaugă la compotul de gutui, dar pe care o poți adapta după propriul gust.
Dacă dorești compotul aromat, pune în fiecare borcan câte o steluță de anason, 3-4 cuișoare sau un baton de scorțișoară. Apoi, umple borcanele cu apa în care au stat cuburile de gutui. Capsează ermetic borcanele cu capacele din dotare.
Ia o cratiță cu diametrul mai mare și pereții înalți și pune un ștergar curat la baza ei. Apoi, așază borcanele peste ștergar. Toarnă apă în cratiță până la gâtul borcanelor. Aprinde flacăra aragazului la intensitate medie și fierbe borcanele cu compot de gutui timp de aproximativ 30 de minute, de când apa a atins punctul de fierbere.
După stingerea focului, lasă borcanele să se răcească în cratița cu apă. Răcindu-se lent, se va asigura o conservare perfectă a compotului. Le poți trece în cămară, după răcire.
Tot în această perioadă mai poți prepara și rețeta de compot de struguri.