”Colesterolul rău”, LDL, poate să contribuie la acumularea de grăsime în artere. Acest lucru duce la îngustarea lor și astfel crește riscul de infarct miocardic și de accident cerebral. Este unul din motivele principale pentru care este indicat să ai un stil de viață cât mai sănătos pentru a preveni problemele de sănătate provocate de nivelul crescut al ”colesterolului rău”.
Obiceiuri alimentare care favorizează creșterea nivelului de colesterol
Cunoașterea nivelului ”colesterolului rău” din sânge este esențială pentru a putea monitoriza starea de sănătate a unei persoane și pentru a putea estima riscul apariție bolilor cardiovasculare. Nivelul colesterolului poate fi controlat cu ajutorul dietei și a exercițiilor fizice. În cazuri mai grave, nivelul colesterolului ridicat cere intervenția unui tratament medicamentos. Fiecare corp este diferit, iar medicul este cel care stabilește ce este de făcut în cazul unui nivel mult prea crescut al ”colesterolului rău”. Uite câteva obiceiuri care contribuie la creșterea acestuia și ce recomandă specialiștii să eviți în dieta ta zilnică.
Consumul de carne roșie
Pe lista de obiceiuri alimentare care favorizează creșterea nivelului de colesterol se află consumul de carne roșie în exces. Mai multe studii au dovedit de-a lungul timpului faptul că acest aliment duce în timp la creșterea colesterolului din cauza conținutului bogat de grăsimi care se află în acesta. Bolile de inimă și obezitatea sunt asociate cu dietele bogate în grăsimi.
Carnea roșie este bogată în astfel de grăsimi saturate care duc în timp la probleme grave de sănătate. Reducerea consumului de carne roșie ar putea fi un prim pas către un stil de viață sănătos. Află mai multe despre efectele consumului de carne roșie asupra organismului și de ce nu este recomandat să o consumi după vârsta de 50 de ani.
Consumul de mâncăruri prăjite
Nu este nicio surpriză faptul că preparatele prăjite au un impact negativ asupra sănătății tale. Chiar dacă sunt printre cele mai delicioase preparate, alimentele prăjite duc în timp la creșterea colesterolului. Aceste preparate sunt bogate în grăsimi și duc la o creștere mult mai rapidă a nivelului colesterolului.
Specialiștii recomandă să se evite alimentele prăjite cât mai mult cu putință. Uleiul folosit pentru prăjire conține o mulțime de grăsimi care în timp vor avea un efect negativ asupra sănătății organismului tău.
Consumul de zahăr
Alte obiceiuri alimentare care favorizează creșterea nivelului de colesterol țin de consumul de dulciuri. Dacă ești o persoană care se confruntă deja cu astfel de probleme ar fi bine să limitezi aportul de zahăr din viața ta. Ciocolata, iaurtul cu fructe, sucurile, acestea sunt doar câteva exemple de alimente care conțin zahăr procesat.
Studiile au demonstrat că există o legătură directă între consumul de zahăr și creșterea colesterolului. Zahărul scade nivelul de HDL, colesterolul bun, și crește valorile colesterolului rău, LDL.
Consumul de alimente procesate
Nu în ultimul rând este foarte important să fii atentă la produsele procesate care se află în dieta ta. Aceste alimente reușesc să-ți crească cu ușurință nivelul colesterolului. Alimentele procesate sunt sărace în fibre, dar bogate în zahăr, grăsimi și sare. Acești nutrienți contribuie inclusiv la inflamația corpului.
Uite o listă de alimente care produc inflamația în corp și pe care specialiștii recomandă să le eviți. Dacă îți dorești un stil de viață cât mai sănătos, atunci este recomandat să eviți consumul de alimente procesate.