Înainte de a începe să bei oțet de mere în fiecare dimineață, este important să știi cum afectează cu adevărat organismul. Este adevărat că oțetul de mere e bun pentru slăbit, însă te expune și unor riscuri. Află de ce nu îl recomandă specialiștii.
Oțetul de mere pentru slăbit, trendul care face furori pe rețelele sociale
În ultimii ani, tot mai multe persoane au ales să introducă acest oțet în dietă, sperând că astfel își vor îmbunătăți aspectul fizic. Potrivit cercetărilor, oțetul de mere poate ajuta la slăbit. Dar în egală măsură poate contribui la echilibrarea nivelului zahărului din sânge. Recent au apărut studii care susțin că acest tip de oțet poate scădea și colesterolul. Dar multe din aceste studii au fost efectuate doar pe animale, potrivit Harpersbazaar.
Iată ce spun experții citați de publicația menționată despre acest ingredient devenit extrem de popular. Mai ales după apariția serialul despre soții Beckham unde Victoria Beckam îl recomanda insistent ca parte a regimului ei de slăbit.
Ce este oțetul de mere
După cum îi sugerează și numele, oțetul de mere este produs prin procesul de fermentare a sucului de mere. Este vorba de 95% apă și 5 până la 6% acid acetic, care este compusul activ din ACV, explică Sophie Medlin, dietetician la CityDietitians.
Deși acesta nu are alți nutrienți semnificativi, conține unele enzime și bacterii probiotice. Oțetul de mere destinat consumului are un aspect tulbure. Motivul sunt tulpinile de bacterii bune adăugate.
După cum explică și Vic Coppin, expert în nutriție la MuscleFood, oțetul de mere este format în principal din suc de mere. Apoi zahărul adăugat se transformă în alcool (proces cunoscut sub numele de fermentație). Ulterior bacteria transformă alcoolul în acid acetic. În acest fel, oțetul de mere dobândește celebrul său miros puternic și gustul acru.
Care sunt beneficiile oțetului de mere
În ciuda popularității sale pentru regimul de slăbit, dovezile clinice despre beneficiile aduse sănătății sunt într-o etapă preliminară. Potrivit lui Sophie Medlin, un studiu clinic din 2019 a sugerat că oțetul de mere poate scădea reacția zahărului din sânge la carbohidrați. Poate îmbunătăți sensibilitatea corpului la insulină. Însă o revizuire sistematică ulterioară a dovezilor din 2021 a sugerat același lucru. Totuși studiul a remarcat și că sunt necesare studii mai ample.
Potrivit lui Medlin, există unele dovezi care sugerează că oțetul de mere poate ajuta la scăderea nivelului colesterolului, deși sunt necesare cercetări suplimentare. Studiile pe termen scurt au arătat că oțetul de mere te ajută să te simți mai sătulă pentru mai mult timp. Însă studiile pe termen mai lung nu confirmă acest lucru, subliniează Medlin.
O serie de informații susțin beneficiile oțetului de mere mai ales pentru sănătatea intestinală. Este cunoscut pentru proprietățile antimicrobiene. Poate ajuta la promovarea digestiei sănătoase prin echilibrarea bacteriilor intestinale. De asemenea, poate ajuta la atenuarea simptomelor de indigestie sau de reflux acid, spune dermatologul, nutriționistul și autorul cărții ”Skin Food”, Dr. Thivi Maruthappu. Sunt necesare însă mai multe cercetări.
Care sunt dezavantajele consumului oțetului de mere
Pe lângă faptul că poate afecta smalțul dinților atunci când nu este consumat corespunzător, natura sa acidă poate afecta țesuturile delicate ale gâtului și esofagului. Ele nu sunt expuse la un pH atât de scăzut în mod regulat, spune Medlin. Experta avertizează că oamenii care au deja probleme cu smalțul dinților sau care au reflux acid ar trebui să evite oțetul de mere, în special ca băutură.
Cea mai bună metodă de a consuma oțet de mere este ca el să fie diluat înainte de a fi băut. Ideal ar fi să îl incluzi ca parte a unei mese. Să eviți să te speli pe dinți imediat după, pentru a evita afectarea smalțului. De exemplu, îl poți include într-o salată. Sau îl poți dilua cu o linguriță de miere pentru a-i reduce aciditatea.
Potrivit specialiștilor„ există date care susțin că oțetul de mere ajută la echilibrul acido-bazic din organism, ca parte a dietei alcaline. „Ceea ce este cu adevărat important de reținut este că nimic din ceea ce mănânci sau bei nu va afecta aciditatea sau alcalinitatea sângelui sau a corpului”, completează Medlin.
Acest lucru este foarte strâns legat de sisteme complexe din organism, „deoarece chiar și o mică schimbare a pH-ului sângelui poate fi fatală”, adaugă experta. Consumat în mod corespunzător, ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate, nu este rău să bei oțet de mere. Astfel poți vedea dacă organismul răspunde bine. Începe cu o lingură, în alimente, sau diluat în apă, o dată pe zi. Ai grijă să-l bei înainte de prima masă, dacă ești predispusă la dureri de stomac.