Ouăle umplute sunt nelipsite de pe platoul cu aperitive preparate pentru mesele festive. Sunt gustoase, se pregătesc ușor și au un aspect atractiv. Iar rețetele sunt foarte versatile. Poți umple albușurile de ouă cu diferite combinații de ingrediente la care, bineînțeles, adaugi și gălbenușurile.
Pornind de la cea mai simplă rețetă de ouă umplute, cea în care doar amesteci gălbenușurile cu muștar, lasă-ți imaginația să lucreze în funcție de propriile gusturi. Vezi aici cum se prepară rețeta clasică de ouă umplute.
Pe lângă ingredientele clasice, mai poți adăuga legume fierte sau crude, brânzeturi, ton, murături etc. Îți oferim mai jos una dintre aceste combinații, împreună cu listă completă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
Ouă umplute cu pastă de ton – Ingrediente
- 5 ouă fierte tari
- 50 gr de muștar cu hrean, sau clasic
- 1 ceapă tocată fin
- 1 cățel de usturoi
- 300 gr de file de ton în ulei de măsline
- câteva măsline pentru decor
- 1-2 fire de ceapă verde
- 1-2 crenguțe de mărar verde
- piper proaspăt măcinat.
Rețeta de ouă umplute cu ton – Mod de preparare
Pentru început, fierbe ouăle tari, apoi lasă-le în apă rece pentru 10 minute și curăță-le.
Citește și articolul despre cum și în cât timp se gătesc corect ouăle fierte moi sau tari.
După ce ai curățat toate ouăle, secționează-le în jumătăți și separă gălbenușurile într-un bol pentru a le folosi la compoziția de umplut albușurile.
Cum prepari compoziția pentru ouă umplute cu pastă de ton
Pune fileul de ton într-o sită și lasă-l la scurs. Curăță ceapa, clătește-o cu apă rece și toac-o cât de fin poți. Dacă îți este mai ușor, poți să o dai pe răzătoare. Curăță și usturoiul și răzuiește-l. Adaugă-l peste ceapa tocată.
Peste gălbenușurile din bol adaugă muștarul și amestecă strivind ușor gălbenușurile. Nu le pasa fin ca pentru rețeta clasică de maioneză. Lasă-le doar strivite pentru un aspect mai interesant. Poți folosi muștar cu hrean, muștar clasic sau din cel cu semințe.
Adaugă fileul de ton scurs și tocat mai mărunt. Apoi, adaugă ceapa și usturoiul și amestecă ușor toate ingredientele. Potrivește gustul compoziției obținute cu puțin piper și sare, doar dacă mai necesită. Dacă folosești muștar cu hrean, nu mai este necesar piperul. Compoziția va avea gust ușor picant.
Umple jumătățile de albușuri cu această pastă de ton, folosind o lingură. Așază ouăle umplute pe un platou și acoperă-le cu folie de prospețime, pentru a nu oxida. Pune platoul la rece până în momentul servirii. Le poți pune și în caserole cu capac.
Servește delicioasele ouă umplute cu pastă de ton decorate cu ceapă verde tocată mărunt sau cu mărar verde. Le mai poți decora și cu măsline verzi sau negre, tăiate în rondele. Pentru un plus de culoare poți folosi pentru decor și ardei tocați în cuburi mici, castraveți sau roșii.
Iar dacă dispui de mai mult timp de petrecut în bucătărie, îți oferim pentru inspirație și alte 3 rețete de ouă umplute.